REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skalūnų nafta pakeis dabartinį pasaulinės pasiūlos paveikslą. Tai savo metinėje naftos ataskaitoje pripažino OPEC (Naftą eksportuojančių šalių organizacija).

Skalūnų nafta pakeis dabartinį pasaulinės pasiūlos paveikslą. Tai savo metinėje naftos ataskaitoje pripažino OPEC (Naftą eksportuojančių šalių organizacija).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

OPEC, kuriai priklauso 12 narių, įskaitant Saudo Arabiją, Iraną, Iraką ir Venesuelą, anksčiau teigė, kad nemato jokio svarbaus skalūnų naftos indėlio į bendrą pasiūlą. Tačiau šiemet skalūnų naftos svarba esą turėtų išaugti, skelbia „The Telegraph“.

REKLAMA

„Ištekliai greitai plėtojami JAV, o produkcija smarkiai išaugo“, - teigiama ataskaitoje.

OPEC sumažino savo žaliavinės naftos paklausos prognozę, bei numato, kad ne OPEC naftos pasiūla smarkiai išaugs.

Nuo 2011 iki 2016 ne OPEC naftos pasiūlą didins auganti gavyba iš skalūnų naftos JAV, Kanados naftos smėlio bei žaliavinės naftos Kaspijos jūros regione bei Brazilijoje.

OPEC pasiūla auga taip pat. Tad Organizacija prognozuoja, kad 2013/2014 m. naftos perteklius gali pasiekti 5 mln. barelių per dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau teigiama, kad ateityje skalūnų naftos gavybą varžys tokios kliūtys kaip susirūpinimas aplinkosauga, įrangos ir darbo jėgos auganti kaina bei staigus telkinių gavybos sumažėjimas.

OPEC, teigdama, kad skalūnų naftos potencialas greitai išbėgs, prognozuoja lėtą skalūnų naftos augimą ilguoju laikotarpiu – 2035 m. iš skalūnų turėtų būti išgaunama 3 mln. barelių naftos per dieną.

OPEC taip pat teigia, kad euro zonos rinka vėl grįš į sąstingį.Pastaruosius du metus OPEC prognozuodamas vidutinio laikotarpio naftos paklausą recesijos ir krizės akivaizdoje laikėsi pozityvesnio požiūrio, nes vyriausybės ėmėsi fiskalinio ir monetarinio skatinimo.

Tačiau šiais metais auga nerimas dėl ekonomikos augimo prognozių, ypač euro zonoje, teigia OPEC. 2012 m. paklausos prognozes, palyginti su 2011 m. prognozėmis, OPEC sumažino 820 tūkstančiais barelių per dieną, o 2016 m. – daugiau nei vienu milijonų barelių per dieną. „Per 2011-2016 m., EBPO (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją) šalių naftos paklausa kasmet mažės, savo viršūnę ji buvo pasiekusi 2005 metais", - teigia OPEC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų