REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuteisto policininko šeimai – benamių dalia?

Šešeri metai ir 9 mėnesiai laisvės atėmimo, bausmę atliekant Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje (Kaišiadorių r.), taip pat – draudimas vairuoti trejus metus. Tokį nuosprendį buvusiam Šakių policininkui Vytautui Demeniui (55 m.), gegužės 27-osios nevėlų vakarą kelyje pražudžiusiam 14 metų dviratininką ir pabėgusiam iš įvykio vietos, paskelbė Marijampolės teismas. Pripažinta, kad V. Demenius buvo neblaivus.

REKLAMA
REKLAMA

Grėsė griežčiau

Teisėja Audronė Šiupšinskaitė buvo ne tokia griežta teisiamajam, kaip jį teisme kaltinęs marijampolietis prokuroras Saulius Striauša. Šis buvo prašęs skirti V. Demeniui 8 metus nelaisvės ir šią bausmę atlikti pataisos namuose, o ne sanatorija kalinių vadinamoje atvirojoje kolonijoje.

REKLAMA

Asmeniui, padariusiam mirtiną avariją, mūsų Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki 10 metų. Taigi V. Demeniui paskirta bausmė yra didesnė už galimos bausmės vidurkį. Pačią griežčiausią bausmę – 10 metų – mūsų teismai skiria tik išimtinais atvejais. Pavyzdžiui, tiek metų kalėti nuteistas Babtų miestelio (Kauno r.) gyventojas Rimas Muraškovas (23 m.), per avariją Virbalyje (Vilkaviškio sav.) 2009-ųjų vasarį, būdamas girtas, pražudęs 7 žmones. Tokia pati bausmė buvo paskirta ir Kuršėnų (Šiaulių r.) gyventojui Stasiui Aleknai (33 m.), 1998-ųjų gruodį sėdusiam prie vairo girtam ir pražudžiusiam net 10 vyrų – po darbo namo vežtų medkirčių.

REKLAMA
REKLAMA

Emocijų nerodė

Skelbiant nuosprendį į teisiamųjų gardą konvojaus įvestam V. Demeniui, šis nedemonstravo jokių emocijų. Jis vengė pakelti akis net į savo šeimos narius, atėjusius pasimatyti ir palaikyti morališkai. Nuosprendžio V. Demenius klausėsi visu kūnu pasisukęs į teisėją – nugara į žiūrovus. Išgirdęs, kiek metų nelaisvės skiriama, tebeliko stovėti nekrutėdamas. Po to, teisėjai detalizuojant bausmės motyvus, V. Demenius atsisėdo, bet visą laiką buvo susigūžęs, nuleidęs galvą, nudelbęs akis į grindis – toks jis būdavo per visus posėdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Demeniaus žmona ir dukra bei kiti artimieji posėdžių salėje elgėsi santūriai, emocijų taip pat nerodė.

Neabejojama, kad šis nuosprendis bus apskųstas Kauno apygardos teismui, nes V. Demenių ginanti advokatė kaunietė Aušra Ručienė nuolat kartojo, kad nėra jokių įrodymų, jog jos ginamasis avariją padarė būdamas girtas, taip pat akcentavo V. Demeniaus sveikatos problemas ir prašė neskirti jam laisvės atėmimo bausmės, bandė surasti ir paauglio kaltės per avariją, nes tuo metu berniukas buvo ką tik pradėjęs aktyviau vaikščioti po patirtos kojos traumos.

REKLAMA

Paskendęs mele

Nuosprendžiu V. Demeniui apibendrinta, kad šis 32 metus policijoje dirbęs ir po mirtinos avarijos iš tarnybos skubiai išmestas vyras, kuris tomis dienomis turėjo išeiti į tarnybinę pensiją, paskendęs mele. Jis, anot teismo, melavo, kad automobiliu dviratininką netoli Šakių partrenkė būdamas blaivus (antraip kodėl tuomet visą naktį slapstėsi?), melavo po smūgio nesupratęs, kad įvyko avarija (nors jo automobilio priekinis stiklas liko įskeltas), melavo niekur nepabėgęs – tik nematęs, kai išlipo pasižiūrėti, avarijos padarinių (bet keli liudininkai teigė, kad kelkraštyje aiškiai buvo matyti V. Demeniaus automobiliu prisivyto ir kliudyto dviratininko, nusviesto į pakelę, likęs batas ir pats dviratis – šių daiktų „nematyti“ galėjęs tik žmogus, kuriam tai nenaudinga).

REKLAMA

Teismas padarė išvadą, kad V. Demenius melavo ir apie savo sveikatos būklę po avarijos, kai dukra jį skubiai išvežė iš namų pas bičiulį į netolimą kaimą, kur vyras pernakvojo. Mat tokiu atveju kiekvienas, kuris nekurtų planų išvengti atsakomybės, pirmiausia kreiptųsi į medikus – ypač taip darytų ligonio artimieji. O V. Demeniui rūpėję išsiblaivyti.

Teismas nustatė, kad dviratininkas Jonukas Š. kelkraščiu važiavo tvarkingai - jis kliūtimi galėjęs tapti tik nedėmesingam automobilio vairuotojui, kaip ir buvo V. Demeniaus atveju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padaryta išvada, kad V. Demenius važiavo viršydamas leistiną greitį - spaudė mažiausiai 112 km/val. greičiu.

Ieškinys – 305 000 litų

Nors nuteistajam paskirta kalėti beveik septynerius metus, jis į laisvę turėtų pareiti kur kas anksčiau. Vyras jau atlikęs daugiau nei 5 mėnesius bausmės, nes tiek laiko yra suimtas po avarijos, be to, vartus į laisvę kaliniams greičiau atveria pati bausmių politika – geras kalinių elgesys, teigiamas požiūris į priteistos žalos atlyginimą.

V. Demenius turėtų atlyginti žuvusio berniuko šeimai (5 nariams) iš viso 305 tūkstančius litų, kaip nusprendė teismas. Ir nuteistasis, ir jo žmona neslėpė, kad tai – labai dideli pinigai. Kaip garantas dėl ieškinių, jau areštuotas buvusio policininko šeimos namas Šakiuose, daugiau jo turto. Vien dėl to, kad gresia likti benamiais, Demeniai turbūt dar kovos, skundais išnaudodami visas galimybes visų pakopų teismuose.

Irena Zubrickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų