REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo lapkričio 10 dienos šalies keliuose bus draudžiama važiuoti su vasarinėmis padangomis. Tačiau dalis vairuotojų neskuba keisti automobilių apavo. Kaip parodė lankomiausio transporto skelbimų portalo Autoplius.lt apklausa, kas penktas vairuotojas (22,3 proc.) pradeda ieškoti žieminių padangų tik keitimo laikotarpiu – tarp lapkričio 1 ir 10 dienos – ar laukia iki paskutinės dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio pabaigoje atliktoje apklausoje beveik pusė vairuotojų (46 proc.) pripažino, kad privalomu padangų keitimo laikotarpiu padangos būna brangesnės – pardavėjai naudojasi proga užsidirbti. 36 proc. mano, kad kainos šiek tiek padidėja, nes išauga padangų paklausa.

REKLAMA

Tiesa, yra ir tokių, kurių nuomonė yra priešinga – 5 proc. respondentų teigia, kad lapkričio 1-10 dienomis padangų kainos netgi sumažėja. Anot respondentų, siekdami parduoti turimas padangas, pardavėjai priversti nuleisti jų kainą. 7 proc. kainų pokyčių nepastebi ir mano, kad žieminio automobilių apavo kainos visada išlieka vienodos.

„Likus dienai ar dviems iki vasarinių padangų draudimo pradžios, kasmet pastebimas vairuotojų sujudimas. Ne išimtis  ir šie metai. Portalo Autoplius.lt padangų kategoriją nuo spalio mėnesio kasmet aplanko daugiau nei 100 tūkst. vairuotojų. Nemaža jų dalis čia užsuka paskutinę minutę. Pastebime, kad paskutinėmis padangų keitimo dienomis, lyginant su rugsėjo mėnesiu, kainos padidėja apie 10-15 proc.“, - sako Viktoras Daukšas, Autoplius.lt plėtros vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Apklausos rezultatai parodė, kad lietuviai nelauktų iki paskutinės padangų keitimo dienos, jeigu jas būtų galima įsigyti žymiai pigiau. Tokiu atveju net 73 proc. vairuotojų žiemines padangas pirktų vasarą.

Renkasi naujas padangas

Lietuviai, įsigydami padangas, netaupo pinigų. Kas antras respondentas nurodė, kad visada perka naujas padangas. Kiek mažiau nei trečdalis (30 proc. ) linkę tartis su autoservisų specialistais ir pirkti šiek tiek dėvėtas padangas. Pigiausią variantą – labai dėvėtas padangas – renkasi tik 8 proc. respondentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dažniausiai padangas skubama keisti iškritus pirmajam sniegui arba pradėjus šalti. Tačiau, laukdami iki paskutinės orų pasikeitimo minutės vairuotojai rizikuoja. Apskaičiuota, kad vasarinių padangų sukibimas prastėja temparatūrai nukritus žemiau 7 laipsnių, o rizika padaryti avariją išauga 6 kartus“, - sako V. Daukšas.

Autoplius.lt plėtros vadovas pataria padangas keisti atsižvelgiant į turimą automobilį, nuvažiuojamą atstumą ir kelius, kuriais nuolat važiuojama.

„Vairuotojams, kurie dažniausiai važinėja kaimų ar miestelių keliais, rekomenduojama pirkti dygliuotas padangas, o važinėjantiems miesto gatvėmis pakaks ir įprastų žieminių padangų komplekto. Tiesa, ruošiantis keliauti po užsienio šalis geriau dygliuotų padangų nesirinkti, nes daugelyje Europos šalių dėl gadinamos kelio dangos jų eksploatavimas draudžiamas“, - sako V. Daukšas.

REKLAMA

Jis pataria netaupyti ir vienu metu pasikeisti visą padangų komplektą. „Jeigu keisite dvi priekines ar galines padangas, bus nevienodas padangų sukibimas ir posūkiuose padidės slydimo tikimybė. Siekiant sutaupyti galima rinktis ir universalias padangas, tačiau jos nebus tokios efektyvios, kaip pritaikytos konkrečiam vairavimo sezonui“, - patarimus pateikia V. Daukšas.

Šiuo metu Autoplius.lt yra virš 5 tūkst. naudotų ir virš 6 tūkst. naujų žieminių padangų skelbimų. Naujos žieminės padangos sudaro 53 proc. visos žieminių padangų pasiūlos.

REKLAMA

Dauguma komplektą keičia kas du-tris metus

Didžioji dalis (46 proc.) vairuotojų rūpinasi savo ir artimųjų saugumu, todėl žieminių padangų komplektą keičia kas dvejus-trejus metus. 27 proc. respondentų padangas keičia kas penkerius metus. Beveik kas penktas (19 proc.) vairuotojas su tuo pačiu padangų komplektu važiuoja tol, kol jos sudyla – šešerius-septynerius metus – ir  tik tuomet nutaria keisti.

V. Daukšo teigimu, jeigu per žiemą nuvažiuojate iki 15 tūkst. kilometrų, tuomet kokybiškų žieminių padangų komplektas gali tarnauti ketverius metus. „Padangų nusidėvėjimas priklauso nuo gumos minkštumo ir ypatingai nuo vairavimo stiliaus. Tad prieš kiekvieną žiemą būtinai patikrinkite, koks padangų protektoriaus gylis“, - pataria lengvųjų automobilių rinkos ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausti, kokia jų nuomonė apie universalias padangas, su kuriomis galima važiuoti ir žiemą, ir vasarą, daugelis vairuotojų buvo skeptiški. Net 60 proc. teigė, kas tinka viskam – netinka niekam. Trečdalis atsakė, kad tai puiki išeitis retai važinėjantiems ir mėgstantiems taupyti.

Kas penktas respondentas atsakė, kad perka padangas internetu. Didžiausia dalis (42 proc.) apklaustųjų padangas renkasi ir įsigyja, prieš tai aplankę keletą salonų. Beveik kas ketvirtas (24 proc.) vairuotojas padangas iš įpratimo perka pas draugus ar pažįstamus. Lengvųjų automobilių rinkos ekspertai pastebi, kad vis dažniau padangų ieškoma internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų