REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijonus D. Britanijos mokslininkų sukurtų genetiškai modifikuotų vabzdžių ruošiamasi išleisti į šios šalies laukus, kad jie galėtų pakeisti aplinką teršiančius pesticidus.

REKLAMA
REKLAMA

D. Britanijos bendrovė „Oxitec“, kurianti genetiškai pakeistus vabzdžius, žada žemės ūkiui pateikti „žaliąją alternatyvą“ cheminiams preparatams, kuriuos šalies ūkininkai naudoja siekdami apsaugoti savo derlių nuo ligų ir kenkėjų, pranešė „Dailymail.co.uk“. Tačiau kai kurių aplinkosaugos organizacijų atstovų susirūpinimą kelia tai, kad tokie vabzdžiai bus išleisti į kopūstų, pomidorų ir kitų daržovių bei vaisių laukus be išankstinio šios naujovės saugumo  patikrinimo, sakoma pranešime.

REKLAMA

Be kita ko baiminamasi, kad genetiškai modifikuotų vabzdžių lervos, likusios ant daržovių, gali būti nepastebėtos ir patekti į žmonių maistą. Tokiu atveju pasekmės žmonių sveikatai esą liktų nežinomos, nes kol kas nėra atlikti išsamūs tyrimai.

„Oxitec“ atstovai tokias prielaidas kategoriškai neigia ir kaltina iniciatyvos kritikus bandymais įbauginti visuomenę. Visi genetiškai modifikuotų vabzdžių saugumo žmogui ir aplinkai aspektai esą bus kruopščiai patikrinti prieš jų naudojimą eksperimentiniuose ūkiuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Oxitec“ mokslininkai jau yra išvedę ne vieną rūšį genetiškai modifikuotų vabzdžių, tarp jų drugius ir uodus. Ši technologija remiasi genų inžinerijos metodais, kai į vabzdžių patinų genomą įterpiamas specialus genas. Išleidus didelį kiekį tokių vabzdžių į įprastinę populiaciją, šie genai poravimosi metu perduodami palikuonims. Vėliau išsivystę vikšrai netrukus žūsta ir nespėja pakenkti daržovėms bei vaisiams. Dėl to esą turėtų padidėti derlius ir ūkininkų gaunamas pelnas, sakoma pranešime.

Pranešama, kad bendrovė dėl genetiškai pakeistų svogūninių kandžių bandymų realiomis sąlygomis jau tariasi su D. Britanijos vyriausybės Maisto ir žemės ūkio departamentu (DEFRA) ir  Sveikatos ir saugumo tarnyba (HSE). Tokios modifikuotos kandys skirtos naikinti kopūstų kenkėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų