REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių mies­to vei­dą ima dar­ky­ti iš­tuš­tė­ję pa­sta­tai-vai­duo­liai. Už­da­rius mo­kyk­las jų tik pa­dau­gė­jo. Sa­vi­val­dy­bė tvir­ti­na, kad vai­duok­lių nie­kas ne­no­ri nei pirk­ti, nei nuo­mo­ti. Pa­tys val­di­nin­kai ne­tu­ri jo­kių idė­jų, to­dėl svars­to, kad pa­sta­tams su­ny­kus, teks juos nu­griau­ti.

REKLAMA
REKLAMA

Par­duo­ti ne­pa­vyks­ta

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės Tur­to val­dy­mo sky­riaus ve­dė­jas Gy­tis Skur­kis pri­pa­ži­no, kad per pa­sta­ruo­sius me­tus Sa­vi­val­dy­bei ne­pa­vy­ko nė vie­no tuš­čio pa­sta­to par­duo­ti. Iš­tuš­tė­jo Gy­ta­rių mo­kyk­la, bu­vu­si vai­kų po­lik­li­ni­ka, Aukš­ta­ba­lio pra­di­nė mo­kyk­la, Dai­nų pra­di­nė mo­kyk­la, Du­bi­jos pa­grin­di­nė mo­kyk­la, bu­vęs Trans­por­to ins­pek­ci­jos pa­sta­tas.

REKLAMA

„Pu­sę vai­kų po­lik­li­ni­kos pa­sta­to Var­po gat­vė­je Sa­vi­val­dy­bė ne­sėk­min­gai par­da­vi­nė­jo še­šis kar­tus, kai­na da­bar – be­veik 600 tūks­tan­čių li­tų, pra­di­nė bu­vo 730 tūks­tan­čių. Sut­var­ky­to­je da­ly­je yra Svei­ka­tos biu­ras, o se­no­ji da­lis – ap­leis­ta, neap­si­mo­ka jos nė re­konst­ruo­ti“, – sa­kė G. Skur­kis.

Už 417 tūks­tan­čių li­tų aš­tuo­nis kar­tus ne­par­duo­tas ir bu­vu­sio Hi­gie­nos cent­ro pa­sta­tas (Mic­ke­vi­čiaus g. 6), už 825 tūks­tan­čius li­tų ke­tu­ris­kart ne­pa­vy­ko ras­ti pir­kė­jų bu­vu­siam „Lai­ko“ ki­no teat­rui.

REKLAMA
REKLAMA

Pir­mą­kart be­veik už mi­li­jo­ną li­tų bus par­da­vi­nė­ja­ma Bu­bių Čep­re­čiš­kių kai­me esan­ti bu­vu­si vai­kų sto­vyk­la „Tau­ras“. Ve­dė­jo tei­gi­mu, Fut­bo­lo aka­de­mi­ja „Na­po­lis“ do­mė­jo­si šiuo komp­lek­su.

Vis dar lau­kia ge­res­nių lai­kų

G. Skur­kis tvir­ti­no, kad apie par­duo­da­mą tur­tą skel­bia spau­do­je ir In­for­ma­ci­nia­me biu­le­te­ny­je. „Ant­ri me­tai de­da­me į in­ter­ne­tą ne tik vi­są mi­nė­tą in­for­ma­ci­ją, bet ir nuo­trau­kas, in­ven­to­ri­nes by­las. Gal žmo­nės, ne­bū­ti­nai iš Šiau­lių, pa­ma­tys, su­si­do­mės, nors pa­gal įsta­ty­mą to ne­pri­va­lo­me da­ry­ti“,– sa­kė ve­dė­jas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie par­duo­da­mus pa­sta­tus skel­bia ir ant jų iš­ka­bin­ti sten­dai.

„Bu­vo pa­ki­li­mo lai­kai, kai vers­li­nin­kai pri­si­pir­ko tur­to už vel­niš­kus pi­ni­gus ir už kre­di­tus, tai da­bar jiems gry­nas nuo­sto­lis – gal­vo­ja ne kaip nu­si­pirk­ti nau­jo tur­to, o kaip iš­lai­ky­ti ir rea­li­zuo­ti su kuo ma­žes­niais nuo­sto­liais jau tu­ri­mą. Sa­vi­val­dy­bė įspraus­ta į rė­mus – per daug kai­nos nu­muš­ti ne­ga­li“, – svars­tė ve­dė­jas.

Pa­vyz­džiui, į bu­vu­sią Vai­kų po­lik­li­ni­ką Ai­do gat­vė­je pa­da­rius tech­ni­nį pro­jek­tą pla­nuo­ta su­kel­ti so­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus tar­ny­bas iš Ai­do, Vy­tau­to gat­vių ir Auš­ros alė­jos. Li­ku­sias lais­vas pa­tal­pas – par­duo­ti. Bet pro­jek­tas yra, o pi­ni­gų to­kiems dar­bams Sa­vi­val­dy­bė neat­ran­da.

REKLAMA

Ku­ria­si krep­ši­nin­kai

Vi­sų už­da­ry­tų mo­kyk­lų pa­sta­tai da­bar sto­vi tuš­ti, iš­sky­rus bu­vu­sią Du­bi­jos mo­kyk­lą. Jos spor­to sa­lė pa­gal pa­nau­dą ati­duo­ta Šiau­lių krep­ši­nio ly­gai, ku­ri ją re­mon­tuo­ja­si.

Į vie­ną Du­bi­jos mo­kyk­los kor­pu­są, esan­tį prie sa­lės, pre­ten­duo­ja An­ta­no Si­rei­kos krep­ši­nio aka­de­mi­ja. Pla­nuo­ja pri­si­kvies­ti ir ten ap­gy­ven­din­ti spor­ti­nin­kų iš ki­tų mies­tų, pri­sta­ty­ti dar dvi spor­to sa­les.

REKLAMA

„Aka­de­mi­ja ne­la­bai no­ri už šil­dy­mą mo­kė­ti, bet jiems pa­sa­ky­ta, kad rei­kės. Kol kas skai­čiuo­ja ir ga­lu­ti­nių pa­gei­da­vi­mų ne­pa­reiš­kė. Neį­ma­no­ma už pri­va­čią įstai­gą, ku­rio­je nė­ra jo­kios Sa­vi­val­dy­bės da­lies, mo­kė­ti“, – tvir­ti­no G. Skur­kis.

No­rin­čių­jų pirk­ti di­džiu­lius pa­sta­tus neat­si­ran­da. „Kas pirks? Man da­bar ati­duo­tų mo­kyk­los pa­sta­tą už dy­ką, aš jo neim­čiau“,– ne­slė­pė ve­dė­jas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

So­cia­li­nės ri­zi­kos as­me­nų neį­si­lei­džia

Ne­pai­sant il­go vai­duok­lių są­ra­šo, pa­tal­pų kai kas vis dėl­to ne­gau­na. Taip nu­ti­ko Šiau­lių skau­tams, Vla­di­mi­rui Kar­po­vui – ke­lių lab­da­ros ir pa­ra­mos fon­dų įkū­rė­jui. Aukš­ta­ba­lio pra­di­nės mo­kyk­los pa­tal­po­se jis pla­na­vo įkur­ti Jau­ni­mo užim­tu­mo cent­rą, Vai­kų die­nos cent­rą ir Me­to­di­nį cent­rą, bet Sa­vi­val­dy­bė pa­tal­pų ne­da­vė. Ko­dėl?

„V. Kar­po­vas dir­ba su so­cia­li­nės ri­zi­kos gru­pė­mis, o tuš­ti pa­sta­tai yra žmo­nių gy­ve­na­mo­je te­ri­to­ri­jo­je. Į Aukš­ta­ba­lio pra­di­nę mo­kyk­lą no­rė­ta įleis­ti, bet ki­lo ap­lin­ki­nių žmo­nių pa­si­pik­ti­ni­mas. Bu­vu­sios spe­cia­lio­sios Jo­no Lau­ži­ko mo­kyk­los pa­sta­to ir­gi jam ne­da­vė“, – aiš­ki­no ve­dė­jas.

REKLAMA

Da­bar pa­gei­dau­ja­ma pa­tal­pų Vai­kų die­nos cent­rui Aukš­ta­ba­lio mo­kyk­los pa­sta­te. Ko­mi­si­ja šį pra­šy­mą svars­tys.

G. Skur­kio nuo­mo­ne, blo­gai, kad nuo­mo­to­jai neu­ži­ma vi­so pa­sta­to. Daž­nai pra­šo­ma po šim­tą, pu­sant­ro šim­to kvad­ra­ti­nių met­rų, o pra­di­nės mo­kyk­los plo­tas yra apie pust­re­čio tūks­tan­čio kvad­ra­ti­nių met­rų, ne­kal­bant apie Gy­ta­rių mo­kyk­los plo­tą, sie­kian­tį 10 tūks­tan­čių kvad­ra­tų.

„Jei­gu ne­bus po­rei­kio ir pa­sta­tai ne­bus nau­do­ja­mi, ga­li tek­ti juos nu­griau­ti“, – svars­tė G. Skur­kis. Ne­ma­žai to­kių pa­sta­tų auk­cio­ne par­duo­ti nu­griau­ti Zok­niuo­se. Kas pa­siū­lo di­džiau­sią kai­ną už sta­ty­bos me­džia­gas, tas nu­si­griau­na,iš­si­ve­ža ir pa­nau­do­ja.

REKLAMA

Ne­tu­ri lė­šų ar ne­tu­ri idė­jų?

Šiau­lių mies­to me­ro Jus­ti­no Sar­taus­ko klau­sė­me, ko ima­si Sa­vi­val­dy­bė, kad pa­sta­tai-vai­duok­liai ne­dar­ky­tų mies­to vei­do?

– Kai ku­riuos pa­sta­tus įtrau­kė­me į pri­va­ti­za­vi­mo pro­gra­mą par­duo­ti, kai ku­riuos nuo­mo­si­me.

– Gal rei­kė­tų mo­der­nių, ne­ti­kė­tų spren­di­mų?

– Lau­kia­me ini­cia­ty­vos iš vers­li­nin­kų, iš vi­suo­me­nės, kas ką no­rė­tų tuo­se pa­sta­tuo­se veik­ti, o pa­ti Sa­vi­val­dy­bė, ne­tu­rė­da­ma lė­šų, ne­ga­li su­gal­vo­ti mo­der­nių spren­di­mų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar ga­li­ma bū­tų leis­ti pa­sta­tus da­li­mis iš­si­pirk­ti, pa­vyz­džiui, kur­ti lof­tus ar­ba įreng­ti so­cia­li­nį būs­tą?

– Gal ir įma­no­ma bū­tų, bet įsi­vaiz­duo­ki­te, ko­kie di­džiu­liai yra tie pa­sta­tai. Jei­gu ko­kie 7 tūks­tan­čiai kvad­ra­ti­nių met­rų, o no­rin­čių­jų įsi­reng­ti gal bus tik 2 – 3 bu­tus?

– Pa­vyz­džiui, Vo­kie­ti­jo­je se­ni blo­ki­niai dau­giaaukš­čiai bu­vo iš­rink­ti ir per­mon­tuo­ti į ma­žes­nius na­mus...

REKLAMA

– Jei­gu į mies­tą at­vyk­tų dau­giau žmo­nių gy­ven­ti, gal ir bū­tų įma­no­ma taip pa­da­ry­ti. Aš ir­gi bu­vau Vo­kie­ti­jo­je ir ma­čiau – mo­kyk­las ir iš­tuš­tė­ju­sius gy­ve­na­muo­sius na­mus grio­vė.

Mies­tams, ku­rie ma­žė­ja, o Lie­tu­vo­je, iš­sky­rus Vil­nių, vi­si ma­žė­ja, sun­ku bus pri­tai­ky­ti ne­nau­do­ja­mus pa­sta­tus. Šiau­liai, ma­žė­jant gy­ven­to­jų, trau­kia­si, ir ga­li bū­ti, kad to­kių pa­sta­tų tik dau­gės.

Bu­vu­sią J. Lau­ži­ko mo­kyk­lą ati­da­vė­me vie­ša­jai įstai­gai, lab­da­ros pa­ra­mos fon­dui „Vil­ties kal­nas“. Ža­da­ma čia steig­ti mo­te­rų kri­zių cent­rą. Rei­kės pa­žiū­rė­ti, ar jie vei­kia.

REKLAMA

– Pra­di­nės mo­kyk­los įsi­kū­rė dar­že­lių-lop­še­lių pa­tal­po­se. Ar ga­lė­tų vyk­ti at­virkš­čias pro­ce­sas – už­da­ry­to­se mo­kyk­lo­se vėl kur­tis dar­že­liai?

– Da­bar stei­gia­si pri­va­tūs lop­še­liai-dar­že­liai. Vie­ną jau tu­ri­me. Nuo sau­sio 1 die­nos vals­ty­bė ža­da fi­nan­suo­ti jau aš­tuo­nias va­lan­das, ku­rias vai­ku­čiai pra­lei­džia dar­že­ly­je. Gal dau­giau dar­že­lių at­si­ras? Sa­vi­val­dy­bė, jaus­da­ma spau­di­mą, per­nai ati­da­rė dvi nau­jas gru­pes, tai tu­ri­me si­tua­ci­ją, kad kai ku­riuo­se dar­že­liuo­se li­ko tuščių vietų.

– Kas liks iš tuš­čių ne­šil­do­mų pa­sta­tų? Jie pra­dės ir­ti...

– Sie­nos liks. Šil­dy­ti nė­ra pra­smės. Gal atei­ty­je mo­der­ni­zuo­si­me, jei bus pa­siū­ly­ta ko­kia idė­ja, o gal rei­kės griau­ti.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų