REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aly­taus ra­jo­no apy­lin­kės teis­mas, tei­sė­ja Ra­mu­nė Kuz­mie­nė, pro­ku­ro­ras Ed­ga­ras Burz­džius, da­ly­vau­jant nu­ken­tė­ju­sia­jai Ne­rin­gai S., jos ad­vo­ka­tui An­ta­nui Pliau­gai, iš­nag­ri­nė­jo bau­džia­mą­ją by­lą dėl sek­su­a­li­nio prie­var­ta­vi­mo ir ža­gi­ni­mo. Kal­ti­na­mie­ji – aly­tiš­kiai: anks­čiau du kar­tus teis­tas Kęs­tu­tis Ba­ly­nas (g. 1982 m.), Ro­ber­tas Ja­va­raus­kas (g. 1977 m.), Man­gir­das Pac­ke­vi­čius (g. 1986 m.) ir Dei­vi­das Lu­ko­še­vi­čius (g. 1985 m.). Juos gy­nė ad­vo­ka­tai Gin­ta­ras Put­vins­kis, Ra­mū­nas Mi­kuls­kas, Ona Kli­na­vi­čie­nė ir Vy­tau­tas Tuč­kus.

REKLAMA
REKLAMA

Ant­ra­die­nį teis­mas pa­skel­bė iš­tei­si­na­mą­jį nuosp­ren­dį. Pa­grin­di­nis mo­ty­vas, ku­rį iš­gir­do pro­ce­so da­ly­viai, – kad nu­si­kals­ta­mos vei­kos grin­džia­mos vien nu­ken­tė­ju­sio­sios pa­ro­dy­mais, ku­rie ne­nuo­sek­lūs, prieš­ta­rau­jan­tys, su­kė­lė teis­mui daug abe­jo­nių, o šios aiš­ki­na­mos kal­ti­na­mų­jų nau­dai.

REKLAMA

Re­a­ga­vo skir­tin­gai

Iš­klau­sę nuosp­ren­dį iš­tei­sin­ti kal­ti­na­mie­ji ne­ro­dė jo­kių emo­ci­jų ir to­liau slė­pė sa­vo vei­dus, teis­me ne­už­si­bu­vo nė mi­nu­tės.

Nu­ken­tė­ju­sio­ji Ne­rin­ga S. bu­vo su­tri­ku­si, ne­su­pra­to, kaip rei­kės to­liau gin­tis, su­si­rū­pi­no, ka­da į ran­kas gaus teis­mo spren­di­mą. Ją mo­ra­liš­kai pa­lai­kė tė­vai Ra­mu­nė ir Kęs­tu­tis S.

REKLAMA
REKLAMA

Nu­ken­tė­ju­sio­sios gy­nė­jas ad­vo­ka­tas A. Pliau­ga ne­abe­jo­jo sa­vo gi­na­mo­sios tei­su­mu ir sa­kė, kad bus ra­šo­mas ape­lia­ci­nis skun­das.

Pro­ku­ro­ras E. Burz­džius, surinkęs pakankamai įro­dymų, kad prievartiniai veiksmai buvo atlikti prieš merginos valią, kaltina­mie­siems siūlė skirti nuo 4 ir pusės iki 6 ir pusės metų laisvės atė­mimo bausmes. Išklausęs teismo verdiktą, šįkart prokuroras nuo išsa­mes­nių ko­men­ta­rų su­si­lai­kė ir sa­kė pri­im­sian­tis spren­­di­mą, kai su­si­pa­žins su jo pa­reikš­tų kal­ti­ni­mų pa­nei­gi­mo mo­ty­vais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vė­liau kal­bin­ta vie­no kal­ti­na­mų­jų gy­nė­ja O. Kli­na­vi­čie­nė tei­gė, kad ki­to­kios šio teis­mo baig­ties ir ne­ga­lė­jo bū­ti.

Dve­jų me­tų se­nu­mo įvy­kiai ne­už­si­mir­šo

Ši kri­mi­na­li­nė is­to­ri­ja pri­mi­nė 2010 me­tų gruo­džio 26-osios įvy­kius. Ka­lė­dų an­trą die­ną apie 15 val. iš mo­čiu­tės na­mų Aly­tu­je Žu­vin­to gat­vė­je bu­vo prie­var­ta iš­temp­ta dvi­de­šimt­me­tė moks­lei­vė Ne­rin­ga S. Ke­tu­ri vy­rai mer­gi­ną įso­di­no į au­to­mo­bi­lį, nu­si­ve­žė į Aly­taus se­niū­ni­jos Mar­ga­ra­vos kai­mą. Bu­vo įta­ria­ma, kad ten vie­no vy­riš­kių tė­vo na­me­ly­je vi­si ke­tu­ri ją įvai­riais bū­dais sek­su­a­liai prie­var­ta­vo ir ža­gi­no. Vė­liau vie­nas prie­var­tau­to­jas nu­ken­tė­ju­- si­ą­ją nu­si­ve­žė į so­do na­me­lį „Vo­lun­gė­lės“ so­di­nin­kų ben­dri­jo­je Ne­mu­nai­čio kai­me ir to­liau prie­var­ta su ja san­ty­kia­vo.

REKLAMA

Tuo­met ir bu­vo su­lai­ky­ti bei ap­klaus­ti ke­tu­ri Aly­taus gy­ven­to­jai – K.Ba­ly­nas, R. Ja­va­raus­kas, M.Pac­ke­vi­čius ir D.Lukoševičius. Jiems ir pa­reikš­ti įta­ri­mai dėl mer­gi­nos ža­gi­ni­mo ir sek­su­a­li­nio prie­var­ta­vi­mo.

Duk­ters ieš­ko­jo tė­vai

Įvy­kio liu­di­nin­kė Žu­vin­to gat­vės gy­ven­to­ja Ja­ni­na L., ku­ri ma­tė, kaip iš na­mų per prie­var­tą bu­vo iš­temp­ta kai­my­nės vai­kai­tė, ir pa­si­sten­gė, kad apie tai iš­kart su­ži­no­tų ar­ti­mie­ji.

REKLAMA

Kai gruo­džio 26-ąją 15.55 val. Ja­ni­na L. pa­skam­bi­no po­li­ci­jai ir pra­ne­šė, kas da­ro­si, pa­rei­gū­nai įvy­kio vie­to­je ne­pa­si­ro­dė. Ta­da po ke­lių mi­nu­čių mo­te­ris apie iš­vilk­tą iš na­mo vai­kai­tę mo­bi­liuo­ju te­le­fo­nu pra­ne­šė ir jos mo­čiu­tei Li­li­jai M. Ši su­si­sie­kė su Ne­rin­gos tė­vais Ra­mu­ne ir Kęs­tu­čiu S. Jie iš Ven­ciū­nų at­va­žia­vo į Aly­tų ir ke­ti­no duk­rą par­si­vež­ti na­mo.

Žu­vin­to gat­vė­je jiems bu­vo per­duo­tas lif­te ras­tas duk­ters te­le­fo­nas. Tė­vai Ne­rin­gos ieš­ko­jo Pu­ti­nų mik­ro­ra­jo­no pre­ky­bos cen­truo­se, ki­to­se vie­to­se, li­go­ni­nė­je ir po­li­ci­jo­je. Be­je, su­ži­no­jo, kad pa­ieš­ka ga­li bū­ti pa­skelb­ta tik jai ne­at­si­ra­dus po tri­jų die­nų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ki­tą­dien su­tuok­ti­niai nu­ė­jo į mo­ti­nos bu­tą ir apie 14 val. ra­do duk­rą dre­ban­čią ir ver­kian­čią.

Tė­vai tą­syk žur­na­lis­tams aiš­ki­no: „Mes Ne­rin­gos ne­ver­tė­me ra­šy­ti po­li­ci­jai pa­reiš­ki­mo, bet ją pa­drą­si­no­me, kad ne­nu­ty­lė­tų to­kio at­ve­jo: su ja pa­si­elg­ta ne­žmo­niš­kai.“

Tė­vų tei­gi­mu, pas juos į na­mus Ven­ciū­nuo­se bu­vo at­va­žia­vu­sios Ne­rin­gos pa­žįs­ta­mos, vie­ną die­ną vie­na, ki­tą die­ną dvi. Jie su­pra­to, kad duk­ros skriau­di­kų ar­ti­mie­ji už ty­lė­ji­mą siū­lo pi­ni­gų.

REKLAMA

Kai­my­nai liu­di­jo: mer­gi­na iš na­mų iš­ves­ta prie­var­ta

Žur­na­lis­tams Ja­ni­na L. pa­sa­ko­jo: „Aš bu­vau juo­da kaip že­mė. Pa­ti­kė­ki­te, iš­si­gan­dau. Mes su vy­ru lif­tu pa­ki­lo­me iš ket­vir­to aukš­to į de­šim­tą, kur yra mū­sų bu­tas. Pa­ma­tė­me tris vy­rus, ku­rie, mū­sų nuo­mo­ne, bu­vo ne­blai­vūs, vie­nas ran­ko­je lai­kė ati­da­ry­tą bu­te­lį alaus. Jie no­rė­jo iš­si­temp­ti Ne­rin­gą S., ku­ri at­si­sa­kė ei­ti drau­ge. Ji bu­vo pa­stum­ta ir tren­kė­si gal­va į sie­ną. Ma­no vy­ras juos griež­tai su­ba­rė, ką jie čia da­ro, pa­kvie­tė Ne­rin­gą į sa­vo bu­tą, bet at­ei­viai jai už­sto­jo ke­lią. Ma­no vy­ras – dau­gia­bu­čio na­mo sa­vi­nin­kų ben­dri­jos pir­mi­nin­kas Juo­zas L. – pa­sa­kė, kad skam­bins po­li­ci­jai. Mer­gi­na gy­nė­si, spie­gė ir prie­var­ta de­šim­to aukš­to fo­jė bu­vo įstum­ta į lif­tą, – pa­sa­ko­ja įvy­kio liu­di­nin­kė. – Kai­my­nės vai­kai­tės riks­mas gir­dė­jo­si ir lif­te.“

REKLAMA

Mo­te­ris iš­kart su­sku­bo skam­bin­ti te­le­fo­nu 112 ir pa­pra­šė su­jung­ti su Aly­taus po­li­ci­ja. At­si­lie­pė bu­dė­to­jas. „Aš jam grei­tai su­sa­kiau ad­re­są ir kas čia vyks­ta, kad Žu­vin­to gat­vė­je iš 7 na­mo prie­var­ta iš­temp­ta mer­gi­na“, – dės­to Ja­ni­na L.

Triukš­mą, spie­gi­mą ir kly­ki­mą gir­dė­jo ir ki­ta aukš­to gy­ven­to­ja Dai­va L. Ji pa­gal­vo­jo, kad vyks­ta muš­ty­nės, to­dėl taip pat pa­skam­bi­no po­li­ci­jai.

Kai mer­gi­na su vy­rais nu­si­lei­do lif­tu že­myn, apie še­še­tas na­mo gy­ven­to­jų iš­lė­kė į bal­ko­ną ir ma­tė, kaip du vy­rai iš šo­nų, o vie­nas prie­ky­je Ne­rin­gą nu­si­ve­dė Žu­vin­to gat­vės 9 na­mo link, kur bu­vo pa­sta­ty­tas jų au­to­mo­bi­lis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne­at­si­sa­kė sa­vo pa­ro­dy­mų

Po įvy­kio pra­ėjus dau­giau kaip dviem mė­ne­siams, į re­dak­ci­ją at­ėju­sias Žu­vin­to gat­vės 7 na­mo gy­ven­to­jas Ja­ni­ną ir Dai­vą pa­klau­siau, ar ga­lė­jo Ne­rin­ga S. tik dėl akių šauk­ti ir spieg­ti. Mat po­li­ci­jos ty­rė­jai ma­no, kad mer­gi­na šau­kė ir spie­gė tik „ne­no­rė­da­ma su­ga­din­ti prieš kai­my­nus sa­vo ge­ros re­pu­ta­ci­jos“, bet ne­šau­kė „gel­bė­ki­te“.

„Esu vis­ko gy­ve­ni­me pa­ty­ru­si, daug me­tų dir­bau pa­tai­sos na­muo­se, ži­nau, kas yra smur­tas, – kal­bė­jo Ja­ni­na L. – Aiš­kiai ma­tė­si, kad vy­rai jau­čia­si ne­bau­džia­mi. Jei­gu ne­bū­tų bu­vę mū­sų, liu­di­nin­kų, ka­žin ar mer­gi­na ne­bū­tų bu­vu­si pri­vers­ta nu­ty­lė­ti apie įvy­kį, kam nors skųs­tis. Jos gi nie­kas ne­gi­na.“

REKLAMA

Po įvy­kio na­mo gy­ven­to­jai lif­te ra­do Ne­rin­gos S. te­le­fo­ną, fo­jė – plau­kų lan­ke­lį. Su­ra­do ir nuo fo­jė du­rų nu­plėš­tą tvir­tos me­džia­gos ran­ke­ną, į ku­rią bu­vo įsi­ki­bu­si Ne­rin­ga.

Liu­dy­to­jai ne­at­si­sa­kė sa­vo pa­ro­dy­mų nei iki­teis­mi­nio ty­ri­mo me­tu, nei teis­me.

Bu­vo gra­si­na­ma

Nu­ken­tė­ju­sio­ji Ne­rin­ga S. prieš dve­jus me­tus žur­na­lis­tams pa­kar­to­jo sa­vo pa­sa­ko­ji­mą, kad bu­vo prie­var­ta iš­ves­ta iš na­mų, prieš ją pa­var­to­tas psi­cho­lo­gi­nis smur­tas, bu­vo ver­čia­ma ten­kin­ti vy­rų sek­su­a­li­nius po­rei­kius. Jai bu­vo gra­si­na­ma: „Ne­no­rė­jai su dviem, tai da­ry­si su ke­tu­riais“, jei jų ne­ten­kins, tai „plauks ant le­do ly­čių“. Šiuos žo­džius ji su­pra­to kaip gra­si­ni­mą bū­ti nu­žu­dy­tai ar nu­skan­din­tai Ne­mu­ne. Tvir­ti­no, kad ne mi­ne­ra­li­nį van­de­nį vy­rai gė­rė, o deg­ti­nę ir alų. Pra­šė­si na­mo, bet jos ne­iš­lei­do. Vie­nas vy­riš­kis net į lau­ko tu­a­le­tą ją ly­dė­jo ir ne­nu­lei­do akių.

REKLAMA

Neringai S. ir tė­vams su­si­da­rė įspū­dis, kad ne ji, o prie­var­tau­to­jai nu­ken­tė­jo.

Iki­teis­mi­nis ty­ri­mas stri­go

Dau­giau kaip du mė­ne­sius vy­kęs ty­ri­mas bu­vo nu­trauk­tas. To­kį spren­di­mą 2011-ųjų ko­vo 4-ąją pri­ėmė pro­ku­ro­ras Ry­tis Kir­kliaus­kas, ne­įžvel­gęs įta­ria­mų­jų kal­tės: „Nu­trauk­ti iki­teis­mi­nį ty­ri­mą bau­džia­mo­jo­je by­lo­je nu­sta­čius, kad ne­su­rink­ta pa­kan­ka­mai duo­me­nų, pa­grin­džian­čių įta­ria­mų­jų kal­tę dėl nu­si­kals­ta­mos vei­kos pa­da­ry­mo.“

REKLAMA
REKLAMA

Toks pro­ku­ro­ro spren­di­mas pa­pik­ti­no nu­ken­tė­ju­sio­sios tė­vus, vi­suo­me­nę. Aly­taus mies­to mo­te­rų kri­zių cen­tro di­rek­to­rė An­ge­lė Ba­raus­kie­nė pa­ren­gė krei­pi­mą­si į Aly­taus apy­lin­kės pro­ku­ra­tū­ros vy­riau­si­ą­jį pro­ku­ro­rą Sta­sį Ka­siu­lį. Pri­ta­ri­mą krei­pi­mui­si pa­tvir­ti­no per tris­de­šimt Lie­tu­vos mo­te­rų or­ga­ni­za­ci­jų ir pa­vie­nių as­me­nų.

Pro­ku­ro­ro spren­di­mą aukš­tes­nia­jam pro­ku­ro­rui ap­skun­dė ir nu­ken­tė­ju­sio­ji Ne­rin­ga S.

Jis bu­vo pa­nai­kin­tas, iki­teis­mi­nį ty­ri­mą at­li­ko pro­ku­ro­ras E.Burz­džius, ir bau­džia­mo­ji by­la pa­sie­kė teis­mą.

Po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai ne­at­li­ko sa­vo pa­rei­gų

Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sia­ja­me po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te at­lik­tas tar­ny­bi­nis pa­tik­ri­ni­mas „dėl po­li­ci­jos pa­rei­gū­nų ne­pa­kan­ka­mo pa­rei­gų at­li­ki­mo". Iš­ties ko­dėl net dviem mo­te­rims, pra­ne­šu­sioms po­li­ci­jai apie įvy­kį Žu­vin­to gat­vės 7 na­me, po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai ne­pa­si­ro­dė?

REKLAMA

Jau da­bar ži­no­ma, kad po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai sau at­sa­kė į šį klau­si­mą.

Aly­taus ap­skri­ties po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Val­dy­mo or­ga­ni­za­vi­mo sky­riaus spe­cia­lis­tė Si­mo­na Lu­da­vi­čiū­tė in­for­ma­vo, kad šis pa­rei­gū­nų ne­vei­ki­mas tu­rė­jo pa­da­ri­nių.

Trims Bu­dė­to­jų ope­ra­ty­vi­nio sky­riaus val­dy­mo dar­buo­to­jams tai­ky­tos nuo­bau­dos: dėl ne­tin­ka­mo tar­ny­bi­nių pa­rei­gų at­li­ki­mo pa­reikš­ti griež­ti pa­pei­ki­mai, apie jų tin­ka­mu­mą tar­ny­bai bu­vo spren­džia­ma ne­ei­li­nė­je ates­ta­ci­jo­je. Vie­nas iš tri­jų nu­baus­tų pa­rei­gū­nų iš­ėjo iš tar­ny­bos, ki­tas per­kel­tas į ki­tas pa­rei­gas, ma­žiau­siai kal­tas pa­lik­tas dirb­ti sky­riu­je.

Jurgis KOCHANSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų