REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keletą metų nuostolingai veikęs Tauragės knygynas jau poryt gali sulaukti naujų savininkų.

Knygyno nuostolinga veikla jau seniai reikalavo kardinalių sprendimų. Juk augančias skolas subsidijų forma dengėme mes, mokesčių mokėtojai. Kodėl taip ilgai delsta ir nesiimta jokių priemonių, ar toks bandymas žaisti verslą gyventojų sąskaita nepaneigia sąžiningos konkurencijos principo?

REKLAMA
REKLAMA

Privatininkai piktinasi

Tauragės apskrities verslininkų asociacijos (TAVA) administracijos vadovo Dariaus Stankaus nuomone, nuostolingai veikiančios bendrovės Tauragės knygyno privatizavimas įrodo, kad vietos valdžiai nereikėtų kišti nagų į sritį, kurią puikiai gali užpildyti privatus sektorius. TAVA taryba, girdėdama kalbas apie „sunkius laikus“, anksčiau ne kartą siūlė Tauragės rajono savivaldybei imtis priemonių – restruktūrizuoti, privatizuoti, skelbti bankrotą, atsisakyti veiklos, keisti personalą ar vadovus. Pasak D. Stankaus, privačiame sektoriuje viskas vyksta kur kas greičiau. „Įmonės išsikelia tikslus. Jei jų nepasiekia, imasi išvardintų priemonių. Niekas subsidijų nelaukia. Pavyzdžiui, pajutęs ekonominę krizę verslas greitai sureagavo ir ėmė mažinti etatus ar atlyginimus. O Savivaldybės įmonėse pokyčių imtasi pavėluotai. Savivaldybė turėtų atsisakyti verslo sąlygas iškraipančios veiklos“, – teigė D. Stankus.

REKLAMA

Ar naujasis Tauragės knygyno savininkas tęs veiklą, spėlioti TAVA vadovas nepanoro. Pasak jo, spėjimams vietos versle tiesiog nėra – prieš ko nors imantis reikia atlikti išsamią rinkos analizę.

Nuostolius sąlygojo krizė

Tauragės knygyno direktorė Livija Šimkė prisipažino irgi skendinti nežinioje. Keturių įmonės darbuotojų likimą nulems naujasis savininkas. Paklausta, kodėl knygynas ilgą laiką veikė nuostolingai, kaltę moteris vertė pablogėjusiai ekonominei situacijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Visiems knygynams buvo striuka. Leidyklų veikla sustojo, pardavimai irgi. Žmonės tiesiog nebeturėjo pinigų įsigyti prabangos preke virtusių knygų“, – teigė L. Šimkė.

Knygyno vadovei užsiminus apie parduodamus įvairių menininkų darbus paklausiau, kas jų laukia.

„Visas verslas parduodamas, tad ir prekės kartu su juo. Kas nori, gali atsiimti savo pristatytus meno kūrinius. O jei ne, jų likimas – naujojo savininko rankose“, – sakė knygyno direktorė.

Prisiminiau, kad kartą viena moteris guodėsi, jog jos mamos nunešto į knygyną paveikslo kaina kasmet augo kaip ant mielių. Kas lemia tautodailininkų darbų brangimą? Ar apie tai jie informuojami?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pristatydamas savo kūrinį į knygyną, menininkas nurodo ir jo kainą. Mes užsidedame šiokį tokį antkainį. Patys kainos vėliau savavališkai nekeliame. Šiuo atveju ji išaugo dėl vis didinamo PVM mokesčio, dėl to atsiklausti autoriaus neprivalome“, – teigė L. Šimkė.

Skolos siekia įstatinį kapitalą

Norinčiųjų įsigyti Tauragės knygyno akcijų paketą, kurio pradinė kaina – 140 tūkstančių litų, paraiškų laukiama lapkričio 5–7 dienomis. Pradinę kainą nustato privatus turto vertintojas. Privatizavimo komisija, sudaryta iš Tauragės rajono savivaldybės tarybos ir administracijos narių, gali šią sumą pakelti. Kaip teigė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Aušrinė Norkienė, šįkart taip ir nutiko. Tačiau pradinės turto vertintojo pateiktos kainos ji negalėjo įvardinti.

REKLAMA

„Suprantama, kad Savivaldybė siekia kuo brangiau parduoti savo turtą. Visi gauti pinigėliai keliaus į bendrą biudžetą. Kam jie bus paskirti, dar nėra aišku. Tai nutars taryba“, – teigė A. Norkienė.

Naujajam savininkui kaip UAB Tauragės knygynui priklausantis ilgalaikis turtas atiteks ne tik miesto centre stovintis 23 tūkstančius litų kainuojantis knygyno pastatas, bet ir 3 tūkstančių litų vertės 35 kv.m užimantis garažas. Pastarasis nuo 2009 metų už 100 litų per mėnesį nuomojamas UAB „Miprima“.

Keisčiausia šioje istorijoje tai, kad net pats pardavėjas nežino, ką jis parduoda. Iš pradžių pakalbinta Tauragės rajono savivaldybės Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus vyresnioji specialistė Vilma Bergelienė teigė, kad aukciono būdu parduodamas tik knygyno pastatas. Kiek sutrikusi moteris paprašė laiko patikslinti informaciją. Perskambinusi vėliau V. Bergelienė pakeitė poziciją. Pasak jos, parduodamas ne tik nekilnojamasis turtas, bet ir visas knygų, laikraščių bei raštinės reikmenų mažmeninės prekybos verslas. Tačiau pastaroji ėmė ir išskyrė jau minėtą garažą, neva jis yra tik išnuomojamas, nors iš tikrųjų jis yra įtrauktas į paketo kainą.

REKLAMA

Pasak V.Bergelienės, pirkėjui, įsigijusiam knygyną, teks vienintelis įsipareigojimas – padengti egzistuojančias skolas. Šiuo metu jos siekia 45 tūkstančius litų, tačiau, kaip teigia vyresnioji specialistė, ši suma negalutinė. Įprasta, kad pagal įstatymo raidę privačiame sektoriuje priemonių imamasi jau tada, kai skolos siekia pusę esamo įstatinio kapitalo. Tauragės knygyno įstatinis kapitalas siekia 46,1 tūkstančio litų. Tad skola jau pasiekė šią sumą. Kodėl tiek delsta?

Karolina STAŽYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų