REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslininkai yra universalios ir labai stiprios asmenybės, tačiau skaičiai bei matematika palaužia net juos. Taip yra dėl kelių priežasčių. Pirma, skaičiuoti yra nuobodu, jokios kūrybinės veiklos, eilinė mechaninė užduotis. Antra, yra svarbesnių, prioritetinių darbų, tad finansai nustumiami į antrą planą.

REKLAMA
REKLAMA

Ir vis dėlto, finansinės projekcijos yra labai svarbi kiekvieno verslo dalis. Tarkim, jūs pradedate verslą, jums neabejotinai reikės verslo plano, o būsimus paskolų davėjus labiausiai domins būtent skaičiai. Verslo plėtra taip pat daugiausia remiasi į finansinius pajėgumus bei galimybes, taigi – skaičiai svarbūs.

REKLAMA

Šiame straipsnyje glaustai pristatysiu keletą paprastų finansinių skaičiavimų, kurie yra itin svarbūs pradedant bei plečiant verslą. Vietoj to, kad valandų valandas sėdėtumėte prie apskaitos knygų, daug naudingiau yra perskaityti šią publikaciją ir jau suvoksite esminius skaičius versle.

Atotrūkio analizė

Patys svarbiausi skaičiai versle tuo pačiu yra patys paprasčiausi. Vienas iš jų – kokią pinigų sumą reikia turėti sekantį mėnesį, kad būtų galima tęsti verslo veiklą. Jeigu suklysite, tuomet susidursite su grynųjų pinigų trūkumu ir atsiras tikimybė pasitraukti iš verslo, t.y. bankrutuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėkite nuo to, kokias pajamas turėtumėte gauti sekantį mėnesį. Geriausia būtų paimti turimų pardavimų rodiklį, nebent didelė tikimybė, jog turėsite/prarasite stambų užsakymą. Iš planuojamų gauti pajamų atimkite visas gamybos išlaidas. Rezultate gauname vieno vieneto sąmatą.

Sekantis žingsnis yra įtraukti kitas, netiesiogines gamybos išlaidas, t.y. biuro nuoma, atlyginimai, įranga, mokesčiai bei administravimo išlaidos. Galiausiai, atimkite ir šias išlaidas prie to, kas liko iš planuojamų pajamų atėmus gamybos išlaidas. Gautas skaičius parodys perviršį arba stygių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat patariu dar kartą įsivertinti planuojamas gauti pajamas. Ar pardavimų tikslas iš tiesų yra realistinis? Kaip manote, kada pasieksite šį rodiklį? Jau kitą mėnesį? Kokių išteklių reikės, kad įgyvendintumėte šį tikslą? Kiek grynųjų pinigų iki tol jums teks „sudeginti“? Kodėl?

Rinkodaros efektyvumas

Jeigu palaikote tiesioginį kontaktą su savo pirkėjais, tarkim, parduodate savo produktus mažmeninės prekybos tinklui, kuris perparduoda juos vartotojams, tuomet įsitikinkite, jog jūsų partnerystė uždirba jums daugiau negu kainuoja produktų pristatymas prie mažmenininkės durų. Jeigu suklysite šioje vietoje, dešimt kartų padidėjęs perkamumas bus tolygus dešimt kartų didesniems nuostoliams.

REKLAMA

Pirma, paskaičiuokite kiek jums kainuoja įgyti naują klientą. Geriausia panagrinėkite kitų įmonių praktikas, pasilyginti su jomis. Antras žingsnis yra įvertinti vidutinį gyvavimo ciklą su klientais. Nustatykite, kaip ilgai išlaikote klientą ir kaip ilgai gausite iš jo pajamas per šį laikotarpį.

Verslo teoretikai ir praktikai vieningai teikia, jog vidutinė gyvavimo ciklo vertė turi būti tris ar keturis kartus didesnė už išlaidas, kurias patiriate pritraukdami šiuos klientus. Taigi, jeigu pritraukti naują klientą išleidžiate 3 tūkst. Lt., uždirbti iš šio kliento reikėtų apie 10 tūkst. Lt.

REKLAMA

Finansinės projekcijos

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas, ypač kalbant apie verslo plėtrą, yra finansinės projekcijos. Jų dėka jūs imate suvokti, kiek pinigų reikės uždirbti ir išleisti vykdant veiklą per artimiausius keletą metų, jog įgyvendintumėte plėtros planus. Itin sunku prognozuoti šiuos skaičius, tad neišvaistykite prognozėms daug laiko.

Vietoj to, nuolatos sekite gaunamų pajamų ir turimų išlaidų duomenis. Jeigu nesuprantate apskaitos pagrindinių principų, arba nežinote kaip naudotis „Excel“ programine įranga, tikriausiai jums reikia pagalbos. Bet visų svarbiausia yra suvokti lygtis ir jų reikšmę verslui. Finansinės projekcijos turi dvi svarbiausias lygtis, štai jos:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Galimybė plėstis. Nors praktiškai neįmanoma nustatyti, kokio dydžio bus jūsų bendrovė po kelerių metų, galima išsikelti realistinį tikslą (jūsų tikslas pasiekti 1 mln. Lt. pardavimus? O gal 10 mln. Lt.? O gal 100 mln. Lt.?) Šie skaičiai padės investuotojams, partneriams ir akcininkams įvertinti galimą naudą sėkmės atveju.

2. Kapitalo poreikis. Taip pat svarbu įvertinti kiek pinigų jums reikės, kad pasiektumėte ateinančių metų tikslus. Šitokiu būdu, jūs tiksliai žinosite, kiek pinigų skolintis iš banko ar kitų finansinių institucijų. Vėlgi, kaip ir su galimybės plėstis skaičiavimais, taip ir kapitalo poreikis turi būti realistinis, atitinkantis galimybes.

Visuomet galite panagrinėkite skaičius išsamiau, tačiau pagrindinių rodiklių ir lygčių suvokimas bei taikymas padės jums ateityje priimti geresnius sprendimus, o jūsų verslo finansinė būklė bus „sveikesnė“.

Rimantė BALSIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų