REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2014 m. įsigaliojus naujoms Europos Komisijos direktyvoms visi laikantys vairavimo egzaminą turės pademonstruoti ir ekovairavimo įgūdžius. Kaip pažymi srities ekspertai, per likusį trumpą laiką sudėtinga bus pakeisti ne tik vairuotojų rengimo tvarką, bet ir požiūrį į ekologišką vairavimą.

REKLAMA
REKLAMA

„2013 m. sausio pabaigoje turėtų įsigalioti EC Direktyvos 2006/126/EB II priedo pakeitimai, nustatantys, kad ekovairavimas būtų privalomai įtrauktas į vairavimo egzaminą, siekiant įgyti B kategorijos vairavimo pažymėjimą. Šios Direktyvos įgvendinimui valstybės narės turės tik vienerius metus − iki 2013 m. gruodžio 31 d. Todėl ECOWILL projekto ribose, pasitelkiant partnerius ir kompetetingus specialistus iš atsakingų valstybės institucijų, jau artimiausiu metu bus sudaryta darbo grupė, kurios tikslas – padėti pakeisti esamą vairuotojų rengimo tvarką ir kai kuriuos nacionalinius teisės aktus, kad konkretūs ekovairavimo reikalavimai būtų sklandžiai integruoti į pradedančiųjų vairuotojų paruošimą bei egzaminavimo procesą“, − tvirtino UAB „COWI Lietuva“ Energetikos skyriaus vadovė Inga Valuntienė.

REKLAMA

Pasak VĮ „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojo  Sauliaus Šumino, vairuotojų mokymo programoje jau senokai yra įrašyta, jog būsimi vairuotojai turi būti mokomi ekologiško vairavimo, tačiau realiai tai nevyksta. „Viena iš priežasčių yra žinių stoka ir netinkamas vairavimo instruktorių požiūris į ekologišką vairavimą.  Tam, kad įvyktų kokie nors pokyčiai, reikia valios ir ryžto. Mes, kaip būsimus vairuotojus egzaminuojanti institucija, jau artimiausiu metu galime pradėti vertinti  ekologiško vairavimo žinias ir įgūdžius, tačiau kyla abejonių, ar galime vertinti  tai, ko nemokoma?“, − komentavo jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Regitra“ tikrai neliks nuošalyje ir dės visas pastangas, kad ekologiško vairavimo žinios bei įgūdžiai būtų vertinami, kaip  sudėtinė ir neatsiejama įprastų saugiam ir atsakingam vairavimui reikalingų kompetencijų dalis“, – užtikrino VĮ „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Pasak Lietuvos Susisiekimo ministerijos Kelių ir civilinės aviacijos departamento Saugaus eismo skyriaus vedėjo Vidmanto Pumpučio, „ekovairavimo kursas yra numatytas pirminio vairuotojų mokymo programose ir labai tikimės, kad vairavimo mokyklos kasmet vis aktyviau propaguos šį vairavimo būdą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų