REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu Konstitucinis Teismas Seimo rinkimų rezultatus daugiamandatėje rinkimų apygardoje paskelbtų negaliojančiais ir tektų rengti naujus rinkimus, tai valstybei kainuotų apie 17 mln. litų, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš vertinu, kad apie 17 milijonų, jeigu tame pačiame lygmenyje maždaug mokėtume (atlyginimus rinkimų komisijų nariams, – ELTA). Vienas rinkimų turas, tai galbūt 17 milijonų litų ir užtektų“, – ketvirtadienį per Konstitucinio Teismo posėdžio, kuriame nagrinėjami Prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Seimo pateikti paklausimai dėl išvados, ar per šių metų Seimo rinkimus nebuvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, pertrauką žurnalistams sakė Z. Vaigauskas.

REKLAMA

Vis dėlto VRK pirmininkas pažymėjo, jog norint, kad į rinkimų komisijas susirinktų pakankamai kvalifikuoti žmonės, finansavimą reiktų padidinti.

„Jeigu juos (rinkimus, – ELTA) rengtume vėl esant sumažintam finansavimui, aš laikyčiau, kad būtų netikslinga. Reikėtų iš principo pagalvoti dėl finansavimo reguliavimo, kad vėl į mūsų komisijas neateitų tie žmonės, kurie neturi daugiau kur eiti, o ateitų ir tuo savo darbu būtų patenkinti“, – teigė Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

VRK pirmininkas pažymėjo, kad naujų rinkimų atveju reiktų vėl mokėti už darbą komisijų nariams, skirti lėšų kompiuterinėms sistemoms, biuletenių spausdinimui, partijų politinei reklamai.

Trumpiausias laikotarpis, per kurį būtų galima surengti naujus rinkimus, Z. Vaigausko teigimu – maždaug keturi mėnesiai.

„Įstatymas numato per pusę metų. Pats trumpiausias laikas, per kurį galime surengti rinkimus, – turbūt apie keturis mėnesius“, – sakė Z. Vaigauskas.

Vis dėlto VRK pirmininkas pabrėžė, kad per tokį laiką rinkimus suorganizuoti būtų labai sunku, be to, tokiu atveju jie vyktų labai nepalankiu laiku, todėl greičiausiai rinkimai organizuojami būtų po pusės metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar tokiu atveju iki naujų rinkimų dirbtų senasis Seimas, Z. Vaigauskas sakė, kad dėl to kyla ginčų, bet tikriausiai taip.

„Be Seimo Lietuva turbūt likti negalėtų. Aš atsimenu ankstesnes diskusijas, tai buvo vis dėlto galvojama, kad tokiais atvejais darbą tęstų dabar esantis Seimas. Nes jo įgaliojimai, pagal 59–ąjį Konstitucijos straipsnį, nutrūksta, kada susirenka naujasis Seimas“, – teigė VRK pirmininkas.

Organizuojant naujuosius rinkimus, pasak jo, nepaisant visos kritikos, VRK greičiausiai sudarytų tie patys nariai kaip ir dabar.

REKLAMA

„Mano supratimu, komisijos nariai, kurie VRK yra, jau patirtį sukaupę, ir sudaryti naują rinkimų komisiją būtų dar sudėtingesnis variantas“, – sakė Z. Vaigauskas.

Anot VRK pirmininko, dabartinė Vyriausioji rinkimų komisija „organizuoti rinkimus, kaip įstatyme pasakyta, tai atitiktų tuos reikalavimus“, tačiau iš Seimo nario Gintaro Songailos kreipimosi į KT VRK pirmininkui susidarė įspūdis, kad manoma, jog VRK turėtų ne organizuoti rinkimus, o „dirbti maždaug prokuratūros lygmeniu ir ieškoti, kaip juos sugriauti“.

REKLAMA

ELTA primena, kad ketvirtadienį Konstitucinis Teismas (KT) nagrinėja Prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Seimo pateiktus paklausimus dėl išvados, ar per šių metų Seimo rinkimus nebuvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

Teismas abu trečiadienį gautus paklausimus sujungė į vieną bylą ir šiandien ją nagrinėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų