REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kaip kiek­vie­na­me kai­me yra kvai­lys, taip kiek­vie­name dau­gia­bu­ty­je – triukš­ma­da­rys“, – laiš­ke re­dak­ci­jai ra­šo po­nia Ire­na. Triukš­min­gais, ne­tvar­kin­gais, au­gin­ti­nių ne­pri­žiū­rin­čiais kai­my­nais skun­džia­ma­si nuo­lat. Ar vi­suo­met spręs­ti gin­čų rei­kia kvies­ti po­li­ci­jos pa­rei­gū­nus ir ko­kios nuo­bau­dos gre­sia? O gal trūks­ta tik ge­ra­no­riš­ku­mo?

REKLAMA
REKLAMA

Vie­toj įsi­klau­sy­mo ga­di­na­mi au­to­mo­bi­liai

Po­nia Ire­na iš Rad­vi­liš­kio laiš­ke re­dak­ci­jai skun­džia­si triukš­mau­jan­čiais kai­my­nais. Ra­šo, kad gal­va plyš­ta nuo triukš­mo. „O juk sa­ko, aš dar ne­pri­gir­džiu“, – iro­ni­zuo­ja mo­te­ris. Pri­si­me­na jai pa­gel­bė­ti ban­džiu­si vy­rą, ku­riam po po­kal­bio su triukš­ma­da­riu bu­vo ap­ga­din­tas au­to­mo­bi­lis.

REKLAMA

„Ar ne­tu­rė­tų kiek­vie­no­je laip­ti­nė­je ka­bė­ti skel­bi­mai „Gar­siai ne­kal­bė­ti, ne­gro­ti“? Ar ne mes pa­tys kal­ti, kad esa­me to­kie bai­lūs ir nuo­lan­kūs?“, – re­to­riš­kai klau­sia skai­ty­to­ja.

Apie kai­my­nų yla pra­dur­tas pa­dan­gas už „ne vie­to­je“ pa­sta­ty­tą į sve­čius at­vy­ku­sių gi­mi­nai­čių au­to­mo­bi­lį pa­sa­ko­ja ki­ta skai­ty­to­ja iš Kur­šė­nų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ga­lė­tų šie „tik­ri“ kie­mo šei­mi­nin­kai dar už­kar­dą už­dė­ti, pa­ra­šy­ti „Pri­va­ti val­da“ ir pa­tys na­mo skrai­dy­ti ma­lūns­par­niu“, – siū­lė su­py­ku­si mo­te­ris.

Vis­kas pra­si­de­da nuo smulk­me­nų

Šiau­lių Tal­šos gat­vės 6-asis dau­gia­bu­tis šie­met ta­po ak­ci­jos „Už žy­din­tį ir šva­rų Sau­lės mies­tą“ nu­ga­lė­to­ju. 11 me­tų ja­me gy­ve­nan­tis ir čia esan­čiai bend­ri­jai ant­rus me­tus pir­mi­nin­kau­jan­tis Al­gir­das Jo­zo­nis ne­pri­si­me­na, kad dėl kai­my­nų ne­su­ta­ri­mų tek­tų kvies­ti po­li­ci­ją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaž­kaip sa­vai­me vis­kas išei­na. Čia gy­ve­na su­pra­tin­gi, ge­ra­no­riš­ki žmo­nės“, – sa­ko pir­mi­nin­kas.

Jis kvie­čia bet ka­da apei­ti ap­link tvar­kin­gą dau­gia­bu­tį. „Nie­ka­da ne­ra­si­te nė vie­nos nuo­rū­kos. Smulk­me­na, bet nuo jos vis­kas pra­si­de­da“, – ti­ki­na pa­šne­ko­vas.

San­ty­kiai – pa­čių žmo­nių po­žiū­rio rei­ka­las. „Gre­ta na­mo tu­ri­me 35 arų ža­lią zo­ną. Kiek­vie­ną pa­va­sa­rį ir ru­de­nį ren­gia­me tal­kas, į ku­rias ne­bu­vo su­si­rin­kę ma­žiau kaip 15 žmo­nių“, – pa­vyz­dį pa­tei­kia vy­ras.

REKLAMA

A. Jo­zo­nis nea­be­jo­ja, kad bend­ri­jos įkū­ri­mas dau­gia­bu­ty­je tu­ri įta­kos kai­my­nų san­ty­kiams: „Pras­čiau­sia si­tua­ci­ja na­muo­se, ku­riuo­se vis dar nė­ra įkur­tos ar tik ne­se­niai at­si­ra­do bend­ri­jos. Gy­ven­to­jai te­be­lau­kia, kad kaž­kas ateis ir iš­spręs jų pro­ble­mas. Žmo­nės tu­ri keis­ti mąs­ty­se­ną, tap­ti vie­nin­ges­ni, su­vok­ti, kad tai, kaip jie gy­ve­na – jų pa­čių rei­ka­las.“

Dau­giau­sia triukš­mau­ja nuo­mi­nin­kai

Šiau­lių mies­to vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Vie­šo­sios po­li­ci­jos sky­riaus bend­ruo­me­nės pa­rei­gū­nė Edi­ta Gum­ba­kie­nė skai­čiuo­ja, kad ly­gi­nant su anks­tes­niais me­tais, šie­met ma­žė­ja dėl kai­my­nų konf­lik­tų ­ra­šo­mų pro­to­ko­lų.

REKLAMA

Tik dėl triukš­mo gy­ven­to­jų pa­reiš­ki­mų dau­gė­ja. Šie­met Šiau­liuo­se dėl triukš­mo su­ra­šy­ti 662 pro­to­ko­lai. Tai – dau­giau nei per­nai.

„Vis dau­giau šiau­lie­čių iš­vyks­ta į už­sie­nį, bu­tus iš­nuo­mo­ja, o nau­jie­ji jų gy­ven­to­jai ne itin pai­so ap­lin­ki­nių ra­my­bės“, – pa­grin­di­nę prie­žas­tį įvar­di­na pa­rei­gū­nė.

Ji pri­me­na, kad ra­my­bės me­tas – nuo 18 iki 6 va­lan­dos ry­to. Pa­reiš­ki­mai iš gy­ven­to­jų, tarp jų ir ano­ni­mi­niai, su­ra­šy­ti nau­do­jan­tis ir www.epo­li­ci­ja.lt sis­te­ma, prii­ma­mi dėl pik­ty­biš­kai gar­siai gro­ja­mos mu­zi­kos, gar­saus švil­pi­mo, try­pi­mo ir pa­na­šių gar­sų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ta­čiau pa­si­tai­ko ne tik pik­ty­biš­kų triukš­ma­da­rių, bet ir pik­ty­biš­kų kai­my­nų. To­kie re­gu­lia­riai ra­šo pa­reiš­ki­mus dėl ma­ža­me­čių, ret­kar­čiais pra­bė­gan­čių virš jų gal­vų“, – sa­ko E. Gum­ba­kie­nė. To­kiu at­ve­ju po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai krei­pia­si į vai­kų tei­sių gy­nė­jus, nes var­žo­mos ma­ža­me­čių tei­sės nor­ma­liai aug­ti.

Kai­my­nai tam­pa to­le­ran­tiš­kes­ni

Dėl ne­tin­ka­mo au­to­mo­bi­lių sta­ty­mo Šiau­liuo­se šie­met su­ra­šy­tas 51, dėl gy­vū­nų lai­ky­mo tai­syk­lių pa­žei­di­mo – 35, dėl ne­tvar­kin­gų kai­my­nų – apie 10 pro­to­ko­lų.

REKLAMA

Šiais me­tais neuž­fik­suo­ta, kad kai­my­nai mies­te už­si­tver­tų kie­mus už­kar­do­mis. Po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te re­gist­ruo­ti tik pa­vie­niai at­ve­jai, kai na­mo gy­ven­to­jai ra­do ry­te pra­dur­tas sa­vo au­to­mo­bi­lių pa­dan­gas.

„Pas­te­bi­me, kad gy­ven­to­jai ta­po su­pra­tin­ges­ni, to­le­ran­tiš­kes­ni, su­si­tai­kė su tuo, kad žy­miai pa­dau­gė­jo au­to­mo­bi­lių. Juk dau­gu­ma šei­mų da­bar tu­ri jau ne vie­ną, bet du au­to­mo­bi­lius, – si­tua­ci­ją api­bend­ri­na E. Gum­ba­kie­nė. – Vis daž­niau gy­ven­to­jai pa­tys ra­šo in­for­ma­ci­nius laiš­ke­lius ir už­kiša už au­to­mo­bi­lio va­ly­tu­vo. Taip per­spė­ja: jei esi ki­to na­mo gy­ven­to­jas, ne­sta­tyk čia au­to­mo­bi­lio. Tai ge­riau nei neap­gal­vo­tas po­li­ci­jos iš­kvie­ti­mas, ku­ris ga­li ne­pa­tai­so­mai su­ga­din­ti to­li­mes­nius san­ty­kius su kai­my­nais“.

REKLAMA

Jei vis dėl­to dėl kai­my­nų ke­lia­mų ne­pa­to­gu­mų ten­ka kreip­tis į po­li­ci­jos pa­rei­gū­nus, rei­kė­tų „ap­si­gink­luo­ti“ vaiz­di­niais įro­dy­mais – fil­muo­ta me­džia­ga, nuo­trau­ko­mis.

„Jei ry­te ra­do­te pra­dur­tas au­to­mo­bi­lio pa­dan­gas, o iš­va­ka­rė­se su­si­py­ko­te su kai­my­nu – apie tai bū­ti­na pa­sa­ky­ti pro­to­ko­lą su­ra­šan­tiems pa­rei­gū­nams“, – ra­gi­na pa­rei­gū­nė.

„Jei žmo­gus žie­mą nu­si­ka­sė vie­tą au­to­mo­bi­liui, o jo­je ma­ši­ną pa­si­sta­tė kai­my­nas, po­li­ci­ja pa­dė­ti be­jė­gė. Čia vei­kia tik žmo­giš­ka­sis fak­to­rius.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie­mo­nės duo­da re­zul­ta­tų

Ma­žin­ti kai­my­nų gin­čus, pa­rei­gū­nės ma­ny­mu, pa­de­da ir po­li­ci­jos veik­la. „Dėl au­to­mo­bi­lių sta­ty­mo kie­muo­se si­tua­ci­ja pa­ge­rė­jo po rei­dų. Ne­tin­ka­mai pa­sta­ty­ti au­to­mo­bi­liai bu­vo fo­tog­ra­fuo­ja­mi, o vė­liau jų šei­mi­nin­kai pa­trauk­ti at­sa­ko­my­bėn“, – pa­sa­ko­ja E. Gum­ba­kie­nė.

Kai­my­nus su­vie­ni­ja ir „Sau­gios kai­my­nys­tės“ gru­pės. To­kių dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai bū­na suin­te­re­suo­ti pa­lai­ky­ti juo­se tvar­ką, čia vaikš­to ma­žiau pa­ša­li­nių, re­čiau įvyks­ta va­gys­tės.

REKLAMA

Vie­no to­kio Šiau­lių dau­gia­bu­čio gy­ven­to­jai drau­giš­kai su­pla­na­vo, kur kam kie­me sta­ty­ti au­to­mo­bi­lius. „Kaž­kas lau­kia sve­čių? Skam­bi­na kai­my­nui, gal šis iš­vyks­ta ato­sto­gų ir jo au­to­mo­bi­lio sto­vė­ji­mo vie­ta bus tuš­čia“, – apie išei­tį pa­sa­ko­jo pa­rei­gū­nė.

Ji ti­ki, kad nau­din­ga ir bend­ruo­me­nės pa­rei­gū­nų švie­tė­jiš­ka veik­la. „Vaikš­to­me į dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jų su­si­rin­ki­mus, bend­rau­ja­me su jais tie­sio­giai“, – sa­ko E. Gum­ba­kie­nė.

REKLAMA

Pra­si­kal­tu­siems – pi­ni­gi­nės bau­dos

Pa­gal Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Ad­mi­nist­ra­ci­nių tei­sės pa­žei­di­mų ko­dek­są pir­mą kar­tą įspė­tiems dėl ke­lia­mo triukš­mo gre­sia bau­da iki 300 li­tų. Ant­rą kar­tą per me­tus įspėti neiš­vengs ad­mi­nist­ra­ci­nės nuo­bau­dos ir bau­dos iki 1000 li­tų. Nuo­bau­dos ir pi­ni­gi­nė bau­da ski­ria­mos ir iki 16 me­tų pik­ty­biš­kai triukš­mau­jan­čių paaug­lių tė­vams.

Už gy­vū­nų lai­ky­mo tai­syk­lių pa­žei­di­mą ag­re­sy­vių šu­nų au­gin­to­jų lau­kia iki 400 li­tų, ki­tų – iki 200 li­tų bau­da su šuns kon­fis­ka­vi­mu ar be jo. Jei au­gin­ti­nis su­kė­lė grės­mę ki­to as­mens tur­tui ir svei­ka­tai, bau­da ga­li siek­ti 400–600 li­tų. Jei pa­da­ry­ta ža­la as­mens svei­ka­tai ir tur­tui –  500–1000 li­tų su gy­vū­no kon­fis­ka­vi­mu ar be jo.

REKLAMA
REKLAMA

Gy­vū­nų lai­ky­mo Šiau­lių mies­te tai­syk­lė­se iš­dės­ty­ta, kad šu­nį ve­džio­jan­tis as­muo vi­sa­da tu­ri tu­rė­ti mai­še­lį eksk­re­men­tams su­rink­ti. Jei to ne­vyk­do, jam ga­li bū­ti skir­ta bauda iki 200 li­tų.

Pa­gal Šiau­lių mies­to tvar­ky­mo ir šva­ros tai­syk­les drau­džia­ma va­ži­nė­ti ža­liuo­se plo­tuo­se, ša­li­gat­viais ir sta­ty­ti au­to­mo­bi­lius ve­jo­se, bei pės­čių­jų zo­no­je. Jei as­muo ne­pai­so šių tai­syk­lių, jam tai­ko­ma at­sa­ko­my­bė – nuo įspė­ji­mo iki 2000 li­tų.

Už ke­lių eis­mo tai­syk­lių pa­žei­di­mus, kai kie­muo­se už­sta­to­mas au­to­mo­bi­lis ar įva­žia­vi­mas į kie­mą, kai truk­do­ma ki­tam trans­por­tui, ke­lių po­li­ci­jos biu­ro pa­rei­gū­nai ga­li skir­ti bau­das nuo 100 iki 300 li­tų.

Ty­či­nis tur­to su­nai­ki­ni­mas ar su­ža­lo­ji­mas, ne­pa­da­ręs nu­ken­tė­ju­sia­jam žy­mios ža­los (ža­la ne­vir­ši­ja 1 MGL), už­trau­kia bau­dą nuo 100 iki 300 li­tų.

Jei ža­la vir­ši­ja 1 MGL, pa­gal Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Bau­džia­mo­jo ko­dek­so 187 straips­nį as­muo, su­nai­ki­nęs ar su­ga­di­nęs sve­ti­mą tur­tą, bau­džia­mas vie­šai­siais dar­bais ar­ba bau­da, ar­ba lais­vės ap­ri­bo­ji­mu, ar­ba lais­vės atė­mi­mu iki dve­jų me­tų.

Marina VISOCKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų