REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelias savaites buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconi dėl nelegalios jam priklausančios bendrovės „Mediaset“ veiklos nuteistas ketveriems metams. Tačiau daugelis mano, kad politikui ir vėl pavyks išsisukti nuo bausmės, kaip ir nuo tuzino ankstesnių kaltinimų.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas turtingiausių Italijos žmonių, žiniasklaidos magnatas ir tris kartus Italijos ministru pirmininku buvęs S. Berlusconi su dar dešimčia asmenų apkaltinti dalyvavę schemoje, pagal kurią per lengvatinėje mokesčių zonoje įsikūrusią kompaniją S. Berlusconi priklausanti įmonė „Mediaset“ įsigydavo teises į JAV filmus ir tokiu būdu išvengdavo mokesčių. Manoma, kad S. Berlusconi priklausanti bendrovė nuo 1994 iki 1999 metų už 470 mln. eurų (1,62 mlrd. litų) neleistinu būdu įsigijo kino ir televizijos teises iš JAV grupių. O vėliau buvusio Italijos premjero televizijos kanalai, iš naujo licencijuodami apie tris tūkstančius filmų, gerokai padidino jų kainas ir taip uždirbo apie 250 mln. eurų (860 mln. litų).

REKLAMA

Gali išlipti sausas

Bausmės atlikimo terminas Italijos premjerui automatiškai buvo sumažintas nuo ketverių iki vienų metų pritaikant šalyje galiojantį amnestijos įstatymą dėl kalėjimų perpildymo. Be to, teismas politikui uždraudė penkerius metus eiti kokias nors pareigas viešojoje įstaigoje ir trejus metus vadovauti kokiai nors bendrovei.

Teismo nuosprendis S. Berlusconi jau priimtas, tačiau daugelis abejoja, kad politikas atsidurs už grotų – greičiausiai jam pavyks sausam išlipti iš balos, kaip ir tuziną kartų nuo 1990-ųjų, kai jis pasuko politiko keliu. World.time.com atkreipia dėmesį, kad pagal Italijoje galiojančius įstatymus bausmės vykdymas negali būti pradėtas tol, kol nėra baigta apeliacija – procesas, kuris gali būti vilkinamas dar kelerius metus. Senaties terminas Italijoje eina ir tada, kol laukiama apeliacijos, o kai kuriems S. Berlusconi bylos kaltinimams jau suėjo senaties terminas, kitiems jis sueina kitų metų pabaigoje ar 2014-aisiais. S. Berlusconi advokatai jau patvirtino, kad šį teismo sprendimą skųs, ir jį pavadino „absoliučiai neįtikėtinu“.

REKLAMA
REKLAMA

Nepagautas – ne vagis?

Nuo 1990-ųjų žemesnės instancijos teismai S. Berlusconi buvo pateikę kaltinimus dėl pinigų iššvaistymo, juodosios buhalterijos, korupcijos, sukčiavimo ir mėginimo papirkti advokatą. Tačiau politikas visuomet neigė kaltę ir iki paskutinio nuosprendžio ji dar niekada nebuvo įrodyta teismuose. Pats Italijos premjeras sako, kad visi jam reiškiami kaltinimai tėra provokacijos ir skelbia iki šiol advokatams teismuose sumokėjęs 200 mln. eurų ( 690 mln. litų).

Dar šių metų pradžioje S. Berlusconi buvo išteisintas kontraversijų sukėlusioje byloje, kurioje, „The Daily Beast“ teigimu, net jis pats ir advokatas laimėti nesitikėjo. Tuomet trijų teisėjų kolegija Milane nutraukė kaltinimus žiniasklaidos magnatui visai ne dėl to, kad šis buvo išteisintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtoje byloje politikas kaltinamas advokatui Davidui Millsui sumokėjęs 600 tūkst. dolerių, kad šis 1997–1998 metais duotų klaidingus parodymus teisme apie jo bendroves. D. Millsas už kyšio paėmimą buvo nubaustas ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausme, o S. Berlusconi pavyko išsisukti. Tiesa, Italijos politikas pateikė visiškai kitokią istorijos versiją – neva jis savo advokato akis į akį niekada nebuvo sutikęs, o D. Millsas pinigus gavo iš ginklų prekeivių ir apkaltino S. Berlusconi.

Tuomet dalį visuomenės šokiravo teisėjų kolegijos sprendimas bylai taikyti penkerių metų senaties terminą, nors iki jo dar buvo likęs pusmetis.

Vis dar tęsiasi ir kita S. Berlusconio byla, kurioje politikas kaltinamas mokėjęs už lytinius santykius marokietei egzotiškų šokių šokėjai Karimai el Mahroug, kuriai tuomet buvo 17. Byla žiniasklaidos buvo praminta „bunga bunga“ su aliuzija į S. Berlusconi viloje Milane vykusius vakarėlius su prostitutėmis. Italijos premjerui taip pat pateikti kaltinimai už premjero įgaliojimų viršijimą dėl to, kad jis liepė policijai paleisti K. el Mahrough, kai ši buvo suimta už smulkią vagystę.

REKLAMA

Šioje byloje jau nuteista kelios dešimtys žiniasklaidos magnatui prostitutes tiekusių asmenų, tarp jų ir vienos iš S. Berlusconi priklausančių televizijų vadovas Emilio Fede.

Ketina apsaugoti italus

S. Berlusconi įvaizdis Italijoje yra gerokai kritęs ir jo šansai grįžti į politiką mažėja su kiekviena diena. Tarsi nujausdamas artėjančius kaltinimus dėl savo valdomos bendrovės „Mediaset“ ir dar labiau krisiančią reputaciją S. Berlusconi kelios dienos prieš teismo nuosprendžio paskelbimą pranešė, kad neves savo vadovaujamos partijos „People of Freedom“ į rinkimus ir nesieks dar kartą tapti ministru pirmininku. Vis dėlto nepaisant laukiančių kaltinimų S. Berlusconi daugelio vis dar tebėra laikomas įtakingiausiu Italijos politiku. Jis – didžiausios parlamento partijos vadovas ir, pasak politologų, stipri visą partiją vienijanti grandis.

REKLAMA

Todėl politikas tebeturi milžinišką įtaką Italijos parlamente ir čia gali vetuoti bet kokį sprendimą. Beveik iškart po jam pateiktų kaltinimų žiniasklaidos magnatas tai ir pademonstravo pagrasindamas, kad jo valdoma centro dešiniųjų partija gali atšaukti paramą Mario Monti vyriausybei, o tai reikštų, jog dabartinis premjeras netenka daugumos parlamente. Visus šiuos pareiškimus Italijos žiniasklaida interpretavo kaip S. Berlusconi karo M. Monti paskelbimą.

S. Berlusconi vis dar yra parlamento narys, ir tai jam garantuoja teisinę neliečiamybę. Politikas, „Forbes“ duomenimis, yra vienas turtingiausių Italijos žmonių, kuriam priklauso 9 mlrd. dolerių (24 mlrd. litų) vertės turtas. Tai, kad jis valdo tris iš keturių didžiausių šalies televizijų, garantuoja milžinišką įtaką, kuri gali ir vėl jį apsaugoti nuo kalėjimo. O ir pats žiniasklaidos magnatas, nors ir nebus premjeru, tikino liksiantis politikoje, kad Italijos gyventojus apsaugotų nuo neva absurdiškos teisinės sistemos, jog niekam netektų susidurti su tokiais absurdiškais kaltinimais kaip jam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktai: Kaltinimai S. Berlusconi

1994-aisiais, iškart po to, kai buvo išrinktas ministru pirmininku, politikas apkaltintas ekonominės policijos pareigūno papirkimu ir nuteistas 33 mėnesiams laisvės atėmimo, tačiau bausmės taip ir neatliko dėl senaties termino

Paskutiniai kaltinimai buvusiam Italijos premjerui pateikti dėl jo bendrovės „Mediaset“, kuri kaltinama nelegaliu būdu uždirbusi 250 mln. eurų (860 mln. litų)

S. Berlusconi skelbia per visą laiką advokatams išleidęs 200 mln. dolerių (690 mln. litų)

Straipsnis publikuotas savaitraštyje „Ekonomika.lt“ (nr. 42(103) lapkričio 5-11 d.), rubrikoje „Tryliktas puslapis“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų