REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galima laikytis vieno taupymo principo, galim ir dviejų. Tiesa paprasta kaip du kart du – kuo daugiau taupymo principų taikysite savo kasdienybėje, tuo didesne sutaupytų pinigų suma galėsite džiaugtis.

Galima laikytis vieno taupymo principo, galim ir dviejų. Tiesa paprasta kaip du kart du – kuo daugiau taupymo principų taikysite savo kasdienybėje, tuo didesne sutaupytų pinigų suma galėsite džiaugtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie patarimai ne vienam padėjo išlaikyti balansą šeimos biudžete krizės metu ir po jos. Kai kuriems jie iki šiol padeda mokėti paskolų įmokas už butą ar automobilį ir neįklimpti į skolas.

REKLAMA

Gaminkite namuose. Jei abu, vyras ir žmona, dirba, tai padaryti gali būti nelengva. Tačiau galima pradėti nuo karto ar dviejų per savaitę ir gaminti vis dažniau, kol surasite pusiausvyrą tarp taupymo ir laiko stygiaus.

Kavą gaminkite patys.Taip atrodo, kad kava kainuoja vos kelis litus, tačiau atsisakydami kavos išsinešimui dažniau, netrukus pajusite, kad litas prie lito ir susikaupia nemaža suma. Nebūtina visai atsisakyti kavinių, tiesiog kuo dažniau kava pasimėgauti namie, darbe ar svečiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Atsineštiniai pietūs. Pietūs kartu su bendradarbiais padeda užmegzti naudingų ryšių, kurie gali pasitarnauti jūsų karjerai. Tačiau reikėtų rasti pusiausvyrą ir bent porą kartų per savaitę pietus atsinešti iš namų.

Sudarinėkite pirkinių sąrašus. Tai vadinama impulsyviu pirkimu. Daugumai žmonių sunku atsispirti papildomiems pirkiniams, kurie nėra būtini. Dažniausiai tokių daiktų nusiperkame tada, kai neturime išankstinio prekių sąrašo – imame, ko nereikia, o tai, ko reikia pamirštame. Tokį prieš einant į parduotuvę galime susidaryti ir galvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsipirkti eikite tada, kai turite mažai laiko. Galbūt po kelių valandų jūsų laukia pasimatymas, o gal netrukus rodys mėgstamą TV šou? Tai puiki proga greitai ir efektyviai apsipirkti. Kai vaikščiojimui po parduotuvę turite aibes laiko, spėjate apžiūrėti ir susigundyti daiktais, kurių šiaip nė nepasigestumėte.

Žiūrėkite galiojimo datas ir planuokite. Gal tai atrodo savaime aišku, tačiau daugybė žmonių perka didelius kiekius maisto ir nepaskaičiuoja, kad per dvi dienas neišgers trijų litrų pieno ir nesuvalgys kepalo duonos. Žinoma, kai kurių produktų datas galima kiek “pratęsti", tačiau taip rizikuojate savo sveikata.

REKLAMA

Nesivaikykite etikečių. Gerai pagalvokite, ar verta mokėti brangiau už produktą, kurį pagamino žinomesnė, gražiau produktus įpakuojanti kompanija? Dažniausiai brangiau kainuoja ne kokybė, o įvaizdis, todėl verta paieškoti tos pačios rūšies, svorio, sudėties produktų be garsių pavadinimų.

Panaudokite pirkinių maišelius. Galite juos naudoti šiukšlėms ar daiktams sudėti. Taip ir sutaupysite ir būsite ekologiški. Ypač tai galioja mažiems permatomiems polietileno maišeliams nuo daržovių ar vaisių, kuriuos grįžę namo dažniausiai tiesiog išmetame į šiukšlių dėžę.

REKLAMA

Ilgai galiojančius produktus pirkite urmu. Kruopos, makaronai ar konservai gali stovėti labai ilgai, todėl juos pirkite didesniais kiekiais tuomet, kai taikoma akcija.

Kreditus atiduokite iškart. Jei pasiimate smulkų vartojimo kreditą, grąžinkite jį kuo greičiau, kad palūkanų reikėtų sumokėti kuo mažiau. Kam leisti lobti bankams?

Sąskaitas apmokėkite laiku. Visas gaunamas sąskaitas apmokėkite tada, kada reikia. Pajamas paskirstykite taip, kad nevėluotumėte apmokėti pragyvenimo sąskaitų ir netektų mokėti delspinigių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Venkite kreditinių su metiniu mokesčiu. Kreditinės banko kortelės su įvairiais pasiūlymais ir nuolaidų programomis yra puikus dalykas. Tačiau mokėti metinio mokesčio tikrai neverta, tereikia atidžiai išsirinkti banką.

Knygas imkite iš bibliotekos. Knygos šiais laikais tapo tikra prabanga, todėl vietoj pusšimčio litų už vieną knygą, pasiimkite dešimtis jų iš bibliotekos vos už kelis litus metinio mokesčio. Jei vis dėlto norite knygą nusipirkti, pasidomėkite, ar tokios nėra naudotų knygų knygynuose.

Nepirkite impulsyviai. Jei daiktas ne vienetinis, jį tikrai rasite ir rytoj. Gerai apgalvokite, kur jo kaina geriausia.

REKLAMA

Nešiokitės buteliuką vandens. Gerti vandenį – labai sveika. Tačiau geriamam vandeniui kartais nejučia išleidžiame po kelis litus per dieną. Nešiokitės savo buteliuką, dabar daugumoje darboviečių, mokymosi ar kitų įstaigų yra vandens aparatai, kur galite pasipildyti tarą.

Tausokite automobilį. Laiku keiskite tepalus, taisykite mažus gedimus iš karto, nelaukdami, kol situacija dar labiau pablogės.

Važinėkite dviračiu. Kai tai leidžia oras ir dienotvarkė, važiuokite dviračiu – sutaupysite ne tik degalų, bet ir pasportuosite.

REKLAMA

Į kiną eikite dieną. Jei mėgstate lankytis kino teatre, eikite ten dienos metu, kai bilietas kainuoja keliais litais pigiau. Skanėstus pirkite parduotuvėje, o ne kino teatre.

Taupykite elektrą. Nepalikite įjungto televizoriaus ar muzikinio centro, jei nežiūrite ir neklausote. Išjunkite telefonų įkroviklius, kompiuterius, kai nenaudojate.

Planuokite atostogas. Iš anksto suplanuotos atostogos ir rezervuoti bilietai jums leis sutaupyti šimtus litų.

Venkite švaistūnų draugų. Su kuo susidėsi, tokiu ir pats tapsi. Žmonės vieni kitiems nejučia daro įtaką, todėl, jei nenorite išlaidauti, neikite pramogauti su tais, kurie tokių įpročių turi. Juos pasikvieskite į svečius, o pasižmonėti eikite su panašias pajamas kaip ir jūs gaunančiais ar taupyti mėgstančiais draugais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų