REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lęšiai yra vienas seniausių žmogaus vartojamų kultūrinių augalų. Patiekalai iš lęšių populiarūs ir šiandien. Vokiečiai be jų neapsieina per Šv. Kalėdas, o Kinijoje, Turkijoje ir Indijoje tokie patiekalai – nacionalinės virtuvės pagrindas. Lęšius vertina ir amerikiečiai bei australai.

Lęšiai yra vienas seniausių žmogaus vartojamų kultūrinių augalų. Patiekalai iš lęšių populiarūs ir šiandien. Vokiečiai be jų neapsieina per Šv. Kalėdas, o Kinijoje, Turkijoje ir Indijoje tokie patiekalai – nacionalinės virtuvės pagrindas. Lęšius vertina ir amerikiečiai bei australai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lęšiai vertinami dėl sėklose esančių baltymų, kurių yra daugiau nei mėsoje, angliavandenių, ląstelienos ir mineralinių medžiagų. Juose yra daug baltymų, nepakeičiamų aminorūgščių izoleucino ir lizino. Juose gausu folato, vitamino B1 ir mineralų. Lęšiai taip pat yra puikus augalinis geležies šaltinis, todėl jie itin svarbūs vegetarams. Be to, lęšiai daugiausia iš ankštinių augalų turi folio rūgšties. Be to, jie laikomi ekologišku produktu, nes nekaupia nitratų, radionuklidų ir kitų toksinių medžiagų. Lęšiai būna įvairiausių spalvų – nuo geltonos ir oranžinės iki žalių, rudų bei juodų. Verta atminti, kad ruduose ir žaliuose lęšiuose yra gerokai daugiau skaidulų nei geltonuose ar raudonuose. Lęšiai išsiskiria švelniu, riešutus primenančiu skoniu, todėl skaniausi būna pagaminti su aromatingais prieskoniais.

REKLAMA

Verta žinoti

l  Verdami rudieji lęšiai neištęžta, tačiau reikia pasistengti jų nepervirti. Prieš virdami, lęšius būtinai nuplaukite ir išrinkite nešvarumus.

l  Lęšiai virs gerokai lėčiau, jei virdami juos pasūdysite. Kuo didesni ir kuo senesni lęšiai, tuo lėčiau jie verda.

l  Lęšius galima laikyti labai ilgai, tačiau po metų jie pradeda blukti ir džiūti. Tai nereiškia, kad jie sugenda, tiesiog juos teks ilgiau virti. Laikykite lęšius vėsioje, sausoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

l  Išvirtus lęšius galima laikyti šaldytuve 4–5 dienas, o šaldiklyje – iki 6 mėnesių, tačiau atšildomi lęšiai suminkštės.

Lęšių ir perlinių kruopų sriuba

500 g lęšių, 250 g perlinių kruopų, 3 morkos, 1 svogūnas, 2 bulvės, 4 saliero stiebai, 400 g pomidorų minkštimo, 3 šaukšteliai cukraus, 1 lauro lapas, šaldyti špinatai, druska, pipirai, laukiniai pankoliai, rūkytas kumpis ar šoninė, alyvuogių aliejus.

Į puodą sudėkite kelias valandas pamirkytus lęšius, perlines kruopas, gabaliukais pjaustytas morkas, svogūnus, salierus, bulves, pomidorų minkštimą, špinatus, druską, cukrų ir lauro lapą. Užpilkite vandeniu ir virkite apie 2 valandas. Įsipylus į lėkštę, užberkite juodųjų maltų pipirų, laukinių pankolių, smulkinto rūkyto kumpio, užlašinkite alyvuogių aliejaus. Sriuba turi būti tiršta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meksikietiškas lęšių troškinys

2 puodeliai lęšių, 1 svogūnas, 3 saliero stiebai, 4 česnako skiltelės, 2 (500 g) skardinių smulkintų pomidorų,4 puodeliai sultinio, 1/4 šaukštelio ciberžolės, 1 šaukštelis maltų aitriųjų paprikų, 15 lašų tabasko padažo, druska, pipirai, žalioji citrina, kalendra.

Į puodą įpilkite 4 puodelius vandens ir sudėkite lęšius. Palaukite, kol užvirs vanduo, išjunkite viryklę, uždenkite puodą ir palikite 20 min. Per tą laiką lęšiai turi suminkštėti. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Ten pat sudėkite smulkintus česnaką ir salierus. Daržoves kepkite tol, kol suminkštės, bet neparuduos. Sudėkite pomidorus, įpilkite sultinį, įberkite ciberžolę, kmynus, aitriąsias paprikas ir įpilkite tabasko padažą. Nupilkite nuo lęšių vandenį ir sudėkite juos į troškinį. Viską pakaitinkite, pagardinkite druska ir pipirais. Prieš patiekdamos į stalą įspauskite žaliosios citrinos sulčių, pabarstykite kalendros lapeliais. Valgykite su tortiljomis.

REKLAMA

Raudonųjų lęšių karis

Aliejus, 1 svogūnas, du šaukštai raudonojo tailandietiško kario padažo, trys šaukštai indiško kario padažo, 200 g raudonųjų lęšių, 1 skardinė smulkintų konservuotų pomidorų savo sultyse, 1 skardinė kokosų pieno, kalendra.

Aliejuje apkepkite supjaustytą svogūną, kol šis taps peršviečiamas. Sudėkite kario padažus, pamaišykite, kepkite, kol pradės kvepėti. Lęšius nuplaukite šaltu vandeniu, suberkite į puodą, išmaišykite. Supilkite pomidorus ir kokosų pieną. Uždenkite ir virkite ant nedidelės ugnies, kol lęšiai suminkštės. Nepamirškite pamaišyti. Patiekalą papuoškite kalendros lapeliais.

REKLAMA

Lęšių sriuba su kumpiu

0,5 stiklinės raudonųjų lęšių, 4 stiklinės vandens, 1 daržovių sultinio kubelis, 3 česnako skiltelės, sojų padažas, 200 g rūkyto kiaulės kumpio, druska, malti juodieji pipirai.

Lęšius gerai nuplaukite, užpilkite 4 stiklinėmis šalto vandens ir užvirkite. Įdėkite sultinio kubelį, įberkite druskos. Po 15 minučių įdėkite sutrintas česnako skilteles, o dar po 15 min. – siauromis juostelėmis supjaustytą kumpį. Sriubą pagardinkite sojų padažu ir pipirais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų