REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienio vakarą Įvykdytą išpuolį prieš Lietuvos ambasadą Baltarusijoje užsienio reikalų ministras vadina teroristiniu. Kaimyninei šaliai parengta nota ir reikalaujam incidentą kuo skubiau ištirti.

REKLAMA
REKLAMA

Du Molotovo kokteiliai į Lietuvos ambasadą Baltarusijoje įskriejo prieš vienuoliktą vakaro.

Lietuvos ambasadorius kaimyninėje šalyje sako, kad tik atsitiktinai  pavyko išvengti didesnės žalos. ugnį operatyviai užgesino ambasadoje nuolat budintys Lietuvos policijos rinktinės „Vytis“ pareigūnai.

REKLAMA

„Galėjo ir žmonės nukentėti, jei būtų toje vietoje. Galėjo nukentėt pastatai, automobiliai, bet atsitiktinumo dėka to neįvyko. Viduje yra mūsų policininkai, išorėje saugo vietos milicija. Gi ir ne fronto sąlygom gyvename. Tikėtis panašių išpuolių sudėtinga, ir galima tai suprasti. Sunku daryti prielaidas, bet ir nesinorėtų to daryti, nes nebuvo išankstinių signalų ar grasinimų. Todėl negalėjome tikėtis tokio išpuolio. Reikėtų tikėtis, kad tai nepasikartos“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tai ne pirmas išpuolis prieš Lietuvos ambasadą Baltarusijoje. Prieš keletą metų buvo įmestas imitacinis sprogmuo, ne kartą išmarginta ambasados tvora.

Neatmetama, kad tai susiję su trečiadienį Minske minimomis Spalio revoliucijos metinėmis.

„Žinant kontekstą, kad tai nutiko lapkričio 6–7 dienų sandūroje, matyt, galima įžvelgti tam tikrą ideologinį kontekstą, žinant mūsų požiūrį į sovietinę praeitį ir jos vertinimą. Neatmesčiau prielaidos, kad taip galėjo radikalesnės jėgos pasielgti“, – komentavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paprastai tokiuose vandalizmo aktuose nebūna atsitiktinumų, žinant, kokia Baltarusijoje milicijos ir saugumo apsauga, kaip ten pagrindinės gatvės prižiūrimos. Ten, kur yra Vakarų valstybių ambasados, ten pilna Baltarusijos KGB. Tad tikėti, kad tai buvo kvailų vaikigalių darbas, galima būtų Vakarų demokratinėje valstybėje, bet Baltarusijoje tai sunkiai įsivaizduojama“, – sakė politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Baltarusijos teisėsauga praneša, kad pradėjo tyrimą dėl chuliganizmo.

Tačiau Lietuvos užsienio reikalų ministras išpuolį vadina teroristiniu ir ketvirtadienį pasiaiškinti kviečia šios šalies ambasadorių Lietuvoje.

REKLAMA

„O ką jums primena tokia įvykių eiga, kada vakare į ambasados teritoriją įskrieja du buteliai su Molotovo kokteilio užtaisu? Kas tai yra, jeigu ne teroristinis aktas? Baltarusijos garbės reikalas tai išaiškinti. Nes panašus atvejis Rusijoje išaiškintas, ir tie žmonės dabar atlieka bausmę“, – teigė užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

„Jei į tai nebus atsižvelgta, mes laikysime tai nedraugišku oficialiu požiūriu, mažiausiai nedraugišku. Šiuos visus signalus perdavėm Europos Sąjungos vadovybei ir NATO partneriams, nes tai teroristinis išpuolis prieš mūsų teritoriją“, – kalbėjo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris.

REKLAMA

Premjerui „Molotovo kokteilių“ incidentas kelia nerimą

Premjerui Andriui Kubiliui incidentas, kai lapkričio 6 d. į Lietuvos ambasados Baltarusijoje teritoriją buvo įmesti „Molotovo kokteiliai“, kelia nerimą, tačiau jis jo nekomentuoja, kol nėra aiškūs atliekamų tyrimų rezultatai. „Esu informuotas apie šį nerimą keliantį incidentą. Nenorėčiau jo vertinti. Tai man kelia susirūpinimą, bet lauksime kompetentingų institucijų - tiek Lietuvos, tiek ir Baltarusijos – tyrimo. Tikiuosi, kad tokie dalykai daugiau nepasikartos“, – trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar incidentą vertina kaip teroristinę ataką, ar kaip kitokio pobūdžio nusikalstamą veiklą, A. Kubilius pakartojo, jog būtina palaukti tyrimo išvadų.

Lietuva jau yra parengusi notą Baltarusijai dėl išpuolio prieš ambasadą. Joje reikalaujama įvykį kuo skubiau ištirti.

Giedrius Vitkauskas, Tomas Kavaliauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų