REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandinavų technologijos nuėjo ilgą kelią nuo vikingų valdymo dienų. Dabar švedai ne tik yra gražūs įdegę šviesiaplaukiai, bet dar ir kuria filmus, rašo knygas ir distiliuoja puikią degtinę. Šviesių naktų šalis pasauliui padovanojo ne tik didžiulį kultūros archyvą, bet ir piratų tinklalapį bei nerimastingą bei unikalią heroję su „pankiška“ skiautere. Šiame sąraše aptarsime dešimt dalykų, su kuriais jums turbūt jau teko susidurti, bet jų tikrosios kilmės dar nežinote. Galbūt šie keli aprašai netgi padės jums palaikyti pokalbį su girtu švedu? Negali žinoti, kada tokį sutiksi.

REKLAMA
REKLAMA

10. Vikingai

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

Originali žodžio „viking“ reikšmė buvo „vykti į ekspediciją“ arba „vykti plėšikauti“. Dabar šis žodis asocijuojamas su šviesiomis kasomis, raguotais šalmais ir ilgais laivais, kurių priekius puošia išskaptuotos drakonų galvos. Tiesa ta, kad šie stereotipai yra arčiau mitų, nei teisybės. XIX a. išaugęs susidomėjimas vikingais neišvengiamai pakeitė jų įvaizdį, o rezultatas – gerokai pagražinti, romantiškesni, herojiški vikingai. Šis laikotarpis yra vadinamas „Vikingų atgimimu“. Įvairūs dailininkai, tokie kaip seras Frankas Dicksee, Albertas Goodwin ar Henrikas Hektoras Siemiradzki, tapydavo vikingų puolimus bei laidotuves, kuriose vietoj karsto būdavo panaudojamas visas laivas.

REKLAMA

Kiek vėliau nacistinė Vokietija perėmė vikingų įvaizdį ir pavadino juos „geriausia žmonijos rase“, o pagoniški vikingų simboliai ir mitai greitai prigijo nacių krikščionybės versijoje.

9. „Mergina su drakono tatuiruote“

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

Šis švedų romanas greitai sumušė visus knygų pardavimo rekordus Jungtinėse Valstijose. Netrukus buvo pradėtas filmuoti ir šia knyga paremtas filmas, kurį režisavo Davidas Flincheris, o jame vaidino Džeimso Bondo žvaigždė Danielis Craigas bei seriale „Įstatymas ir tvarka“ puikiai pasirodžiusi Rooney Mara. Filmo garso takelį kūrė garsios roko grupės „Nine Inch Nails“ vokalistas Trentas Reznoras.

REKLAMA
REKLAMA

Knygos autorius Stieg Larson iš pradžių knygą norėjo pavadinti „Vyrai, kurie nekenčia moterų“, mat jį vis kankino kaltės jausmas, nes būdamas 15 metų amžiaus, jis nepadėjo draugei, kuri buvo užpulta. Veiksmas knygoje vyksta tikrose ir išsigalvotose vietose Švedijoje, tokiose kaip Stokholmas ir Upsala.

8. Aleksandras Skarsgardas

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

Šis 1,94 m ūgio švedų aktorius ir kariškis pripažinimą užsidirbo vaidindamas Eriką Nortmaną populiariame JAV kabelinės televizijos kanalo HBO seriale „Tikras kraujas“ (angl. „True Blood“). Jis taip pat pasirodė 2001 metų filme „Zoolander“, kuriame vaidino vieną iš pagrindinio veikėjo kambario draugų modelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skarsgardas taip pat vaidino Rodo Lurio trileryje „Straw Dogs“ bei Larso von Trierso dramoje „Melancholija“. Pastaruoju metu jis užsiima savo naujų kvepalų „Encounter“ reklama Kalvinui Kleinui. Taip pat sklando gandai, kad aktorius vaidins Kristianą Grėjų netrukus pasirodysiančiame filme, paremtame erotiniu romanu „50 Shades of Grey“.

7. Pepė Ilgakojinė

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

Turbūt ne vienas iš mūsų vis dar prisimena televizijos serialą ir filmus apie išdykusią mergaitę, vardu Pepė. Ją sukūrė švedė rašytoja Astrida Landgren. Kaip ir kitas populiarus švedų personažas, meškutis Bamsė, Pepė buvo nežmoniškai stipri. Kitas švedų autorius Stiegas Larsonas pripažino, kad Lisbeth, viena iš pagrindinių jo romano „Millennium“ veikėjų, yra būtent suaugusi Pepės versija.

REKLAMA

6. „Ikea“

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

Dabar tinklas „Ikea“ yra didžiausias baldų pardavėjas pasaulyje. Kompaniją 1943 metais įkūrė Ingvaras Kampradas. Tuo metu jis priklausė Naujosios Švedijos Judėjimui, kuris aktyviai rėmė Vokietijos nacius antrojo pasaulinio karo metu, taip pat skatino ir Švedijoje įsikūrusias nacionalistų bei fašistų grupuotes.

Net ir šiomis dienomis „Ikea“ toliau užsiima kontroversiškų idėjų platinimu. Neseniai jie buvo apkaltinti gotų kultūros įžeidinėjimu, nes kai kurių patalynės komplektų įpakavimą puošia užrašai „Nušvies jūsų studentišką kambarį, kuriame neigiamą įtaką skleidžia keistas kambariokas gotas“. „Ikea“ skundų susilaukė ir iš Danijos, nes visus savo pigiausius kilimėlius pavadino Danijos miestų ir miestelių vardais, o prabangiausi ir gražiausi baldai pavadinimus pasiskolino iš įvairių Švedijos vietovių.

REKLAMA

5. H & M

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

H&M yra antras didžiausias drabužių parduotuvių tinklas pasaulyje, lenkiamas tik garsiosios „Zaros“, bet lenkiantis „GAP Inc.“. Drabužių stilius atspindi naujausią madų pasaulio žodį, o tinklą reklamuoja tokios garsenybės, kaip futboloninkas Davidas Beckhamas ir drabužių modelis Saša Pivovarova. H&M taip pat pasamdė ne vieną dizainerį iš tokių mados gigantų, kaip Versace, kad šie sukurtų naujo sezono linijas.

1947 metais kompaniją įkūrė švedas Earlingas Persson, o pagrindinei būstinei jis pasirinko Stokholmą. Dabar vien JAV veikia daugiau nei 200 tinklo parduotuvių, o visame pasaulyje jų yra daugiau, nei 2600. Parduotuvės didžiuosiuose pasaulio miestuose, tokiuose kaip Las Vegasas, yra daugiaaukštės, jose sukasi žėrintys diskotekų kamuoliai, o palubėse kabo įmantrūs manekenai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. ABBA

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

ABBA buvo įkurta 1972 metais, o jų pirmuoju pasauliniu hitu tapo turbūt kiekvienam žinomas kūrinys „Dancing Queen“, išleistas 1976 metais. Grupė turėjo daug įtakos tokiems šiuolaikiniams atlikėjams kaip Lady Gaga, kurios daina „Alejandro“ yra panaši į ABBA dainą „Fernando“. Ekscentriškuose grupės kostiumuose daug dėmesio buvo skiriama apsiaustams, „kosminiams“ batams, vientisiems maudymosi kostiumams bei įvairiems paltams. Grupė iširo 1982 metais.

3. Degtinė „Absolut“

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

Švedų alkoholinių gėrimų gamintojas Larsas Olsonas Smitas „Absolutą“ įkūrė 1877 metais. Ši degtinė yra labiausiai pasaulyje paplitęs stiprusis alkoholinis gėrimas, už savo populiarumą turintis dėkoti devintajame dešimtmetyje vykusioms reklamos kampanijoms.

REKLAMA

„Absolut“ reklamos taiko į labai plačią auditoriją, jos naudoja tokius elementus, kaip masinės riaušės su pagalvėmis ar moterimis persirengusių vyrų mados. Smitas tapo žinomas kaip „Švedijos degtinės karalius“, nes jis sugebėjo nugalėti tuo metu Stokholme buvusią alkoholio monopoliją. Neseniai švedų elektroninės muzikos grupė „Swedish House Mafia“ panaudojo „Absolut“ degtinę savo kūrinyje „Greyhound“.

2. Ingmaras Bergmanas

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

Visi, kuriems teko lankytis filmų ar meno mokykloje, jau girdėjo Ingmaro vardą. Amerikietis režisierius ir aktorius Vudis Alenas jį yra pavadinęs geriausiu visų laikų režisieriumi. Dauguma jo filmų, kurių pagrindiniai elementai buvo mirtingumas, beprotystė ir išdavystė, buvo nufilmuoti būtent Švedijoje. Jo garsiausiais ir geriausiais filmais laikomi „The Seventh Seal“ bei „Wild Strawberries“. Daugeliui pažįstama scena, kurioje žmogus žaidžia šachmatais su Mirtimi, pirmą kartą buvo nufilmuota būtent „The Seventh Seal“ filme.

REKLAMA

1. „The Pirate Bay“

TOP 10 dalykų, kuriuos pasauliui padovanojo Švedija (nuotr. SCANPIX)

Turbūt nežinojote, kad „.se“ jų adreso pabaigoje reiškia būtent Švediją? „The Pirate Bay“ yra švedų sukurtas tinklalapis, skirtas dalinimuisi filmais, muzika ir kitomis elektroninėmis gėrybėmis. Vadinamuosius „torentus“ naudojantis tinklapis yra didžiausia pasaulyje nelegalių atsisiuntimų irštva. Daugybė pasaulio šalių ir keli tinklapiai, tarp kurių yra ir „Facebook“, nusprendė blokuoti prisijungimą prie „The Pirate Bay“ bei piratinių nuorodų platinimą. Prieš autorines teises pasisakančios organizacijos atstovai Gotfridas Svartholmas, Peteris Kolmisoppi, Fredrikas Neij ir Carlas Lundstromas „The Pirate Bay“ tinklalapį įkūrė 2003 metais. Praėjus vos trims metams po įkūrimo, Stokholmo policija įsilaužė į jų būstinę ir konfiskavo serverius bei visą kompiuterinę įrangą, tačiau tai neilgam sustabdė „The Pirate Bay“ veikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausia skiltis šiame tinklapyje yra vadinama „Physibles“, tai yra skaitmeniniai tikrų daiktų atvaizdai ir parametrai, leidžiantys trimačius spausdintuvus turintiems vartotojams atsispausdinti tikrus, apčiuopiamus daiktus. 2012 metų rugsėjį Gotfridas Svartholmas, vienas iš tinklapio įkūrėjų ir aktyviausių narių, buvo uždarytas į vienutę, kur vis dar laukia teismo proceso pradžios. Jis kaltinamas piratavimo skatinimu ir autorinių teisių pažeidimu.

+ Švedų Virėjas

Pavartę „Facebook'ą“ supratome, kad pamiršome vieną labai svarbų Švedijos nuopelną mūsų gyvenimui – Virėją švedą. Visi vyresni skaitytojai jau turbūt pažįsta šį nepakeičiamą Mapetų laidų personažą, pasižymintį keistomis manieromis virtuvėje. Sąrašą pabaigiame šia puikia ištrauka iš „Mapetų Šou“, kurioje Virėjas ruošia vištieną krepšelyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų