REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje nuolat didėja seksualinės prievartos ir smurto prieš vaikus atvejų. Prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės 2009-2012 m. valstybinėje programoje įrašyta: „Paauglių nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis – (14-18 m.) yra 37 proc., o 19-20 m. dar 15 proc.“

REKLAMA
REKLAMA

Vadovaujantis Baltijos regiono Šiaurės valstybių samprata žmogus subręsta tik 20 metų, todėl galima teigti, kad Lietuvoje nuo prekybos žmonėmis nukenčia daugiau kaip 50 proc. dar subręsti nespėjusių jaunuolių. Dažniausiai policijos pareigūnų pateikiami skaičiai neatspindi realios situacijos. Seksualinę prievartą patyrę vaikai retai kada išdrįsta prabilti.

REKLAMA

Nusprendė vienbalsiai

Todėl šiandien Seimas, vadovaudamasis Konstitucija ir atsižvelgdamas į Respublikos Prezidento 2012 m. spalio 2 d. dekretą, ratifikavo Europos Tarybos konvenciją dėl vaikų apsaugos nuo seksualinio išnaudojimo ir seksualinės prievartos.

Už šį įstatymą balsavo visi 87 balsavime dalyvavę Seimo nariai. Ratifikuodama konvenciją Lietuvos Respublika prisidės prie tarptautinės bendruomenės pastangų užkirsti kelią seksualiniam vaikų išnaudojimui ir seksualinei prievartai prieš juos ir kovoti su tuo, ginti vaikų, tapusių seksualinio išnaudojimo ir seksualinės prievartos prieš juos aukomis, teises. Taip pat bus skatinamas nacionalinis ir tarptautinis bendradarbiavimas kovojant su seksualiniu vaikų išnaudojimu ir seksualine prievarta prieš juos.

REKLAMA
REKLAMA

„Konvencijos šalys bendradarbiauja keisdamosi informacija, siekdamos užkirsti kelią prieš vaikų seksualinį išnaudojimą ir seksualinę prievartą, todėl konvencijos ratifikavimas turės teigiamos įtakos kriminogeninei situacijai“, – teigiama dokumente.

Konvencija yra viena iš priemonių skatinti bendradarbiavimą tarptautiniu lygiu, keistis informacija, siekiant užkirsti kelią vaikų seksualinei prievartai ir seksualiniam išnaudojimui. Konvencija įsigaliojo 2010 m. liepos 1 dieną, kai ją ratifikavo pirmosios penkios ją pasirašiusios šalys. Lietuva konvenciją pasirašė 2007 m. spalio 25 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Problema nepamiršta

Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA) viceprezidento Emanuelio Zingerio teigimu, ši sritis šiuo metu atsidūrė antrame plane: „Visi susitelkę ties rinkimais, tačiau turime kalbėti apie problemas, kurios niekur nedingo. Konvencijos paskirtis užkirsti kelią vaikų seksualiniam išnaudojimui, ginti jų teises bei skatinti tarptautinį bendradarbiavimą, kad ši problema būtų sprendžiama efektyviau.“

Anot jo, ratifikavus šią konvenciją, Lietuva prisidės prie šalių, kurios siekia, kad būtų efektyviau užkertamas kelias vaikų seksualiniam išnaudojimui. Lietuva tapo 23 šalimi, kuri ratifikavo šią konvenciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų