REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panašu, kad valstybės valdymo situacija darosi nekontroliuojama. Socialdemokratai, darbiečiai ir tvarkiečiai prieš porą valandų pasirašė koalicijos sutartį, pagal kurią išsidalino ministrų portfelius.

Panašu, kad valstybės valdymo situacija darosi nekontroliuojama. Socialdemokratai, darbiečiai ir tvarkiečiai prieš porą valandų pasirašė koalicijos sutartį, pagal kurią išsidalino ministrų portfelius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš tai socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius lankėsi prezidentūroje, kur planavo pristatyti prezidentei planus apie naujos koalicijos formavimą, tačiau po susitikimo išaiškėjo, kad ji nevertins jokių koalicijų variantų, kol Konstitucinis teismas (KT) nepateiks savo išvadų dėl rinkimų teisėtumo. Į KT D. Grybauskaitė kreipsis rytoj, todėl jau šeštadienį turėtų būti atsakymas, ar rinkimų rezultatai teisėti. Jei KT pateiks išvadą, kad rinkimai įvyko neteisėtai, rinkimų rezultatai bus anuliuojami ir po kurio laiko reikės pravesti pakartotinius rinkimus.

REKLAMA

Kaip žinia, Tautininkų sąjunga, sudariusi koaliciją su trimis partijomis, per rinkimus negavo net 1 proc. rinkėjų balsų, tačiau ji įteikė skundą prezidentei ir Seimui dėl Seimo rinkimų rezultatų teisėtumo.

“Tai yra Seimo rinkimų teisėtumo klausimas ir į jį KT turėtų atsakyti – ne, riba dar nebuvo peržengta ir rinkimai įvyko pagal demokratinius principus ir esminiai rinkimų rezultatai gali būti nustatyti – taip bus tik geriau. Bus aišku, kad Naujas Seimas gali veikti. O jeigu atsakys, kad ne – tai tada a) turi būti rengiami pakartotiniai rinkimai, o b) iki to laiko reikia priimti tokius teisės aktus, kad nepasikartotų ta pati situacija", - naujienų portalui Balsas.lt sakė Tautininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Songaila.

REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, tautininkai pateikė daug argumentų už tai, kad pagrįstumo dėl abejonių, kad negalėjo būti nustatyti esminiai rinkimų rezultatai, o Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pilnai neištyrė faktų ir nenustatė esminės įtakos rinkimų rezultatų.

„Jie (VRK nariai – Balsas.lt) yra situacijos įkaitai ir jie turėtų tą sąžiningai pripažinti, turėjo atsistatydinti jau iškart po visos šitos situacijos. Patvirtinti, kad nebuvo nustatyti esminiai rinkimų rezultatai, ir tai būtų paskatinę Seimą ir kitas valstybės institucijas atidžiau žiūrėti į visą įstatyminį bazę, į įstatymus, kurie reglamentuoja, ir į rinkimų priežiūros sistemą“, - tikino politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot G. Songailos, viena VRK su šita situacija negalėjo susitvarkyti, be to, patys komisijos nariai pripažino, kad nei įstatymų leidėjas, nei VRK, nei policija nebuvo pasirengusios tokio mąsto pažeidimams.

Paklaustas, ar mano, kad po pakartotinių rinkimų Tautininkų sąjunga patektų į Seimą, G. Songaila prisipažino, kad jaučiasi baigęs savo politinę karjerą.

„Šitas Seimas dar gali padaryti nepadarytą darbą, baigti šitą valstybės diskreditavimo ratą, tai pagaliau turi būti grįžta prie to, apie ką buvo kalbama šios kadencijos pradžioje: VRK reforma, politinės sistemos dalykai vėl turi būti peržiūrėti, finansavimo, rinkimų agitacijos, manau, šitą misiją dar pajėgus atlikti Seimas“, - deklaravo jis.

REKLAMA

Politikas patikino, kad Tautininkų kreipimasis niekaip nesusijęs su tuo, kad partija surinko mažai balsų per rinkimus. „Čia niekaip nesusiję, kadangi mes į valdančiąją koaliciją nepretenduojame. Šiuo atveju argumentai ir skundas yra kaip tik tikėtina, kad pakankamai objektyvūs“, - pabrėžė jis.

Tačiau G. Songaila patikino, kad rankų nenuleidžia ir nesako, kad nebenori į politiką, tik sistema yra tokia, kad turėtų pakankamai daug pasikeisti, kad pasikeistų jo, kaip politiko, jausmas apie politinės karjeros pabaigą.

„Manau, kad tas jausmas būdingas ne tik man, bet ir kiekvienam mąstančiam arba atsakingam piliečiui“, - svarstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų