REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj, lapkričio 7 d., Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketina įteikti pažymėjimus naujai išrinktiems Seimo nariams.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau antradienį po prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimo su Lietuvos socialdemokratų partijos lyderiu Algirdu Butkevičiumi prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė pranešė, kad D. Grybauskaitė nevertins jokių koalicijos sudarymo galimybių, kol negaus Konstitucinio teismo (KT) išvadų dėl rinkimų rezultatų teisėtumo.

REKLAMA

Ar tai turės įtakos VRK sprendimui įteikti pažymėjimus naujai išrinktiems Seimo nariams ir kas bus toliau, Balsas.lt teiravosi VRK pirmininko Zenono Vaigausko.

„Įstatymas mus įpareigoja per tris dienas po oficialaus rinkimų rezultatų paskelbimo įteikti pažymėjimus. Jeigu Konstitucinio teismo (KT) išvada bus nepripažinti VRK rezultatų, Seimo nario pažymėjimai paprasčiausiai neturės galios tol, kol nesibaigs rinkimai“, – sakė Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė, kad tokių atvejų yra buvę ir anksčiau, tačiau buvo ginčijami rinkimų rezultatai ne daugiamandatėje, bet vienmandatėse rinkimų apygardose, todėl naujai išrinktas Seimas galėjo pradėti darbą. Kadangi Seimo narys Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje šiemet neišrinktas, nepilnos sudėties jis pradėtų darbą ir dabar. Tačiau jeigu negaliojančiais būtų pripažinti daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinkti parlamentarai, situacija keistųsi, kadangi į pirmąjį posėdį naujai išrinktas Seimas gali rinktis tik tuomet, kai išrinkta trys penktadaliai jo narių. Kaip žinia,  daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinkta 70 parlamentarų arba beveik pusė Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visi ginčytini klausimai sprendžiami iki pirmo naujos kadencijos Seimo posėdžio. Jeigu KT nuspręstų, kad mes nepagrįstai rinkimų rezultatus nustatėme, Seimas greičiausiai pritartų KT ir skirtų naują rinkimų datą. Naujas Seimas nekviečiamas, kol nėra išrinkta trys penktadaliai naujojo Seimo narių. Tie Seimo nariai, kurie turi pažymėjimus – turi. O tų, kurie, kaip paaiškėja, neišrinkti, pažymėjimai skelbiami negaliojančiais. Naujas Seimas į pirmąjį posėdį rinktųsi jau tik po pakartotinio balsavimo“, – Balsas.lt aiškino Z. Vaigauskas.

VRK vadovas sakė linkęs manyti, kad šiuo atveju KT sprendimą priimtų ypatingos skubos tvarka – per 72 valandas nuo to laiko, kai gaus Prezidentės kreipimąsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų