REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys stebisi vieno iš socialdemokratų lyderių Algirdo Syso pareiškimais dėl „Sodros“ situacijos, nes ją analizuodamas parlamentaras nutyli kelis esminius dalykus, kurie visus jo samprotavimus paverčia arba nerimtais, arba gali turėti rimtų pasekmių dabartiniams pensininkams.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal galiojantį principą, jeigu Seimas ir Vyriausybė nusprendžia nemažinti pensijų, kai pajamos į „Sodros“ biudžetą sumažėja, susidaręs biudžeto deficitas turi būti dengiamas valstybės biudžeto lėšomis arba iš paskolų. Kalbos, kad krizės sąlygomis galima buvo subalansuoti „Sodros“ biudžetą reiškia ne ką kita, kaip pensijų tuo metu sumažėjimą trečdaliu – tai sudarytų apie 300 Lt kiekvienam pensininkui. Šiuo metu „Sodros“ biudžeto subalansavimas reikštų pensijų sumažinimą beveik ketvirtadaliu. Ar tai naujos koalicijos siūlymas?“, – sako R. J. Dagys.

REKLAMA

Pasak TS-LKD partijos atstovo, „Sodros“ biudžeto skolos perkėlimas ant valstybės biudžeto – tai tiesiog manipuliavimas skaičiais. Tai ypač atrodo nepamatuota, žinant, kad neturime valstybės biudžeto pertekliaus, kurį būtų galima nukreipti „Sodros“ finansavimui, todėl trūkstamas lėšas turime skolintis.

„Laipsniškas „Sodros“ biudžeto deficito mažinimas ir yra vienintelis išmintingas kelias. Nesinorėtų tikėti, kad naujoji Vyriausybė pakeistų kursą nuo šio kelio, nes, priešingu atveju, tai grėstų socialinio draudimo sistemos sužlugdymu. „Sodra“ biudžeto balansą sugebės pasiekti tik po 2-3 metų. O biudžeto deficitą, jei nenorės mažinti pensijų, turės dengti valstybės arba skolintomis lėšomis, – sakė R. J. Dagys ir pridūrė: – Tiesa, yra dar vienas „Sodros“ biudžeto subalansavimo būdas – pakelti socialinio draudimo mokesčius, ko nedarėme mes, bet gal ruošiasi daryti valdančioji koalicija?“

REKLAMA
REKLAMA

Beje, jau dabar „Sodros“ reforma duoda teigiamų rezultatų ir „Sodros“ biudžeto surinkimo tendencijos viršija planuotus rodiklius 343 milijonais litų.

„Tai akivaizdu daugeliui ekspertų, išskyrus socialdemokratus. Laikas jiems tapti valdančiąja dauguma ir pradėti kalbėti apie problemas realistiškai, o ne iš piršto laužtais teiginiais“, – sako parlamentaras.

Keisčiausia socialdemokratų kalba dėl antrosios pakopos pensijų draudimo naikinimo. Nežinia, kokiais skaičiavimais socialdemokratai tikisi Lietuvoje pasiekti vidutinės europinės pensijos lygį, kai „Sodros“ mokesčių didinti nežada, o pensinio amžiaus ribos keisti dar labiau irgi nesiūlo.

Be to, nereikia pamiršti, kad didžiausias „Sodros“ biudžeto apie 3 mlrd. litų deficitas yra paliktas praėjusios Vyriausybės ministrės Vilijos Blinkevičiūtės ir tai padaryta netgi ekonominės gerovės augimo laikotarpiu. Tai užprogramavo ir visas kitas šios sistemos problemas. Ši Vyriausybė deficitą pradėjo laipsniškai mažinti ir pasiūlė ilgalaikį „Sodros“ biudžeto subalansavimo planą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų