REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne­se­niai tre­čią­kart Sei­mo rin­ki­mus Ak­me­nės – Jo­niš­kio apy­gar­do­je lai­mė­ju­sio Sau­liaus Bu­ce­vi­čiaus pa­var­dė, iš­lie­ta ant Ak­me­nės baž­ny­čios var­po, bus pa­kel­ta į baž­ny­čios bokš­tą.

REKLAMA
REKLAMA

Ar­čiau dan­gaus.

Iš­lie­ta Sei­mo na­rio pa­var­dė

Ak­me­nės Šv. Onos baž­ny­čio­je nu­spręs­ta įkel­ti du nau­jus var­pus, nes se­nų­jų po­ra pra­stai be­skam­bė­jo. Nau­jie­ji var­pai iš­lie­ti Len­ki­jo­je.

REKLAMA

Di­des­nis var­pas į Ak­me­nę at­vež­tas šią va­sa­rą ir pa­šven­tin­tas baž­ny­čios 100 me­tų su­kak­ties iš­kil­mė­se. Ma­žes­ny­sis at­ga­ben­tas ru­de­nį ir pa­sta­ty­tas ša­lia „bro­lio“ – prie baž­ny­čios du­rų, kad žmo­nės ga­lė­tų ap­žiū­rė­ti.

Po ke­lių sa­vai­čių var­pai bus įkel­ti į baž­ny­čios bokš­tą.

Abu var­pai pa­puoš­ti ba­rel­je­fais ir už­ra­šais. Di­džio­jo var­po apa­čio­je už­ra­šy­ta: „Var­pas iš­lie­tas Die­vą my­lin­čių ak­me­niš­kių su­rink­to­mis lė­šo­mis“.

REKLAMA
REKLAMA

Ma­žo­jo var­po apa­čio­je to­kio pat dy­džio (kaip ir ant di­džio­jo var­po) pui­kuo­ja­si teks­tas: „S. Bu­ce­vi­čiaus ir kraš­tie­čių au­ko­mis“.

Var­pai bliz­ga auk­so spal­va. Auk­su bliz­ga ir Sei­mo na­rio pa­var­dė.

Pa­gal se­ną­sias tra­di­ci­jas

Ak­me­nės pa­ra­pi­jos kle­bo­nas Egi­di­jus Zul­cas tvir­ti­na, kad S. Bu­ce­vi­čiaus pavardė ant var­po at­si­ra­do to­dėl, kad jis pa­rū­pi­no di­džiau­sią pi­ni­gų su­mą var­pams iš­lie­ti.

„Mes lai­kė­mės se­nų­jų var­pų lie­ji­mo tra­di­ci­jų – kai ant var­po už­ra­šo­ma jo fun­da­to­riaus pa­var­dė, – sa­kė kle­bo­nas. – Tie fun­da­to­riai dar va­di­na­mi var­pų krikš­ta­tė­viais. Fun­da­to­rius tu­ri tei­sę pa­va­din­ti var­pą pa­gal sa­vo var­dą, jei yra to­kio pat var­do šven­ta­sis glo­bė­jas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko­dėl ši tra­di­ci­ja ne­pri­tai­ky­ta S. Bu­ce­vi­čiui ir var­pas ne­pa­va­din­tas Sau­liaus var­du, o pa­va­din­tas – Šv. An­ta­no var­du.

Pa­sak E. Zul­co, pa­si­rink­tas var­das dėl dvie­jų prie­žas­čių: ka­dan­gi Že­mai­ti­jo­je yra daž­nas An­ta­no var­das, o prieš 100 me­tų baž­ny­čią bai­gęs sta­ty­ti ku­ni­gas taip pat An­ta­nas – A. Nau­džiū­nas. Jo at­mi­ni­mui su­kur­tas ba­rel­je­fas puo­šia var­pą.

Kle­bo­nas paaiš­ki­no, kad Sei­mo na­rys nea­ti­ti­ko vie­nin­te­lio kri­te­ri­jaus: ne­pa­rū­pi­no var­pui iš­lie­ti rei­ka­lin­gos vi­sos pi­ni­gų su­mos.

REKLAMA

Rei­kė­jo su­rink­ti 70 tūks­tan­čių li­tų.

Au­ko­jo bend­ruo­me­nė

Ak­me­nės gy­ven­to­jų bend­ruo­me­nė ėmė rink­ti au­kas.

Au­kos bu­vo ir li­tas ant­ras ar de­šim­ti­nė, o kai ku­rių – tūks­tan­ti­nės.

Kle­bo­nas E. Zul­cas sa­kė esąs su­jau­din­tas gar­bin­go am­žiaus mo­ters poel­gio: paau­ko­ta 5 tūks­tan­čius li­tų.

Ta­čiau šią au­ką pra­len­kė mos­tas iš Sei­mo na­rio S. Bu­ce­vi­čiaus prii­ma­mo­jo. Pap­ra­šy­ta nu­ro­dy­ti ban­ko są­skai­tos nu­me­rį, į ku­rią ga­li­ma per­ves­ti au­ką.

REKLAMA

„Šiau­lių kraš­to“ duo­me­ni­mis, per­ves­ta 15 tūks­tan­čių li­tų. Kle­bo­nas E. Zul­cas sa­kė ne­no­rįs vie­šai nu­ro­dy­ti su­mos.

“ Ga­liu pa­sa­ky­ti, kad gau­tos su­mos pa­ka­ko pa­deng­ti tik da­lį vie­no var­po lie­ji­mo iš­lai­dų, tad jo fun­da­to­riu­mi ne­ga­li bū­ti lai­ko­mas vie­nas as­muo“, – tei­gė dva­si­nin­kas.

Rei­kė­jo įvyk­dy­ti pa­ža­dą

Ko­dėl ant var­po už­ra­šy­ta vie­nin­te­lio S. Bu­ce­vi­čiaus pa­var­dė?

„Bend­ruo­me­nės ak­ty­vo pa­si­ta­ri­muo­se svars­ty­ta, ar ver­ta ant var­po už­ra­šy­ti S. Bu­ce­vi­čiaus var­dą – ka­dan­gi tiek te­da­vė, – me­na kle­bo­nas E. Zul­cas. – O ap­si­spręs­ta vis dėl­to įam­žin­ti, nes anks­čiau bend­ruo­me­nės ak­ty­vo su­si­rin­ki­me bu­vo pa­ža­dė­ta: kas dau­giau­siai duos, to pa­var­dė bus už­ra­šy­ta“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pa­dė­jė­ja pa­dė­jo pri­si­min­ti

Sei­mo na­rys S. Bu­ce­vi­čius, re­dak­ci­jos pa­klaus­tas, ar ži­no, kad jo pa­var­dė už­ra­šy­ta ant var­po, at­sa­kė ne­ži­nąs to fak­to.

Ta­čiau at­sa­ky­mą iš­gir­du­si Sei­mo na­rio pa­dė­jė­ja Ri­ma Se­niū­nie­nė pa­sa­kė: „Ma­nęs pa­klaus­ki­te. Yra.“

Ta­da ir Sei­mo na­rys pa­tvir­ti­no, kad jo pa­var­dė ant var­po yra.

„Tai jis ne­ži­no to­dėl, kad tas var­pas par­vež­tas ir ne­šven­tin­tas“, – paaiš­ki­no pa­dė­jė­ja R. Se­niū­nie­nė.

REKLAMA

„Ir ne­ži­no­te, kaip ta pa­var­dė at­si­dū­rė? Ne­ro­dė­te ini­cia­ty­vos, kad už­ra­šy­tų?“, – klaus­ta S. Bu­ce­vi­čiaus.

„Bu­vo pra­šęs kle­bo­nas, – pri­si­mi­nė sei­mū­nas. – Jis pra­šė pa­ra­mos. Sa­kiau fon­de mes ne­tu­ri­me. Sa­kiau ieš­ko­si­me vi­so­mis iš­ga­lė­mis, kas ga­lė­tų pa­rem­ti. Ir pa­si­se­kė“.

Sei­mo na­rys ne­nu­ro­dė, kas tie su­ras­ti rė­mė­jai ir kiek jis pa­ts as­me­niš­kai paau­ko­jo. Apie S. Bu­ce­vi­čiaus as­me­ni­nes au­kas nie­ko ne­ga­lė­jo pa­sa­ky­ti ir kle­bo­nas.

REKLAMA

Vė­liau kle­bo­nas E. Zul­cas tei­gė, kad „bend­ruo­me­nės ak­ty­vis­tų pa­si­ta­ri­muo­se kai ku­rie jų da­rė sa­vo­tiš­ką spau­di­mą, kad ant var­po bū­tų S. Bu­ce­vi­čiaus pa­var­dė“.

E. Zul­cas sa­kė: „Mums ne­svar­bu kas duo­da, o svar­bu, kad var­pams“.

Dar kle­bo­nas ge­rai pri­si­me­na Sei­mo na­riui iš­dės­ty­tą po­zi­ci­ją: ko­kia be­bū­tų pa­ra­ma, dėl jos kle­bo­nas neįsi­pa­rei­go­ja po­li­ti­ko rem­ti Sei­mo rin­ki­muo­se.

„Iš­kart pa­sa­kiau kaip dva­si­nin­kas, – pa­brė­žia E. Zul­cas. – Nes jei­gu dva­si­nin­kas ne­kal­bės tie­sos, tai kas ją be­kal­bės. O jis at­sa­kė, su­pran­tan­tis ir pa­ža­dė­jo pa­da­ry­ti, ką ga­lė­siąs“.

Vytautas RUŠKYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų