REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbui Seime rengiasi debiutuosianti kaip parlamentarė antrą kadenciją iš eilės Kauno savivaldybės taryboje dirbanti mero pavaduotoja socialdemokratė Orinta Leiputė.

REKLAMA
REKLAMA

Po pirmojo Seimo rinkimų turo, nors ir gerokai kilstelėjusi Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų sąraše, ši politikė lemtingo barjero nebuvo peržengusi. Tačiau viltingą šansą ji gavo po antrojo turo, kai paaiškėjo, jog į Seimą išrinkti du socialdemokratai europarlamentarai tvirtai apsisprendė toliau tęsti savo kadenciją Briuselyje.

REKLAMA

Su Kauno miesto taryba O. Leiputė netruks atsisveikinti, bet savivaldos reikalų ir Kauno nežada pamiršti. Naujienų agentūrai ELTA pirmadienį ji patvirtino liekanti vadovauti Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno skyriui.

„Iki pavasario, kol baigsis mano, kaip skyriaus pirmininkės, kadencija, tikrai dirbsiu ir partinį darbą Kaune, nors puikiai suprantu, kad sėdėti ant dviejų kėdžių nėra lengva. Tačiau tokių atvejų, kai Kauno skyriui vadovavo Seimo narys, jau buvo ir anksčiau. Paskui per keletą mėnesių apsispręsiu, ar pavasarį dalyvauti naujo partijos skyriaus pirmininko rinkimuose, ar ne“, – sakė Kauno vicemerė.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, jog po 2011-ųjų vasarį įvykusių savivaldos rinkimų, Kauno taryboje, rinkėjų valia, buvo net 6 socialdemokratų frakcijos nariai. Tačiau šiuo metu formaliai jų yra tik 3 (vieno iš socialdemokratų – buvusio Kauno vicemero Kęstučio Kriščiūno, STT pareigūnų sulaikyto ir teismo sprendimu mėnesį praleidusio už grotų – vietą užėmė partijos „Sąjunga TAIP" atstovas Žydrūnas Garšva).

Antroji pagal dydį (po konservatorių) buvusi Kauno frakcija „nukraujavo“, kai Lietuvos socialdemokratų partijos narystės ne savo noru neteko dažnai komiku viešai prisistatantis Artūras Orlauskas. Solidarizuodamiesi su juo iš socialdemokratų gretų pasitraukė dar du Kauno savivaldybės politikai – Antanina Medviedevienė bei Gintautas Labanauskas. Trise jie įkūrė taryboje savą frakciją. Abu šios frakcijos vyrai nesėkmingai dalyvavo spalį vykusiuose Seimo rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eltos paklausta, ar jos išėjimas dirbti Seime nepaskatins kai kurių Kauno politikų „revizuoti" valdančiosios koalicijos miesto savivaldybėje sudėtį ir nustumti socialdemokratus į opoziciją, O. Leiputė nespėliojo, kaip galėtų būti. Tiesa, patvirtino, jog opozicinės jėgos gali stengtis kita frakcija pakeisti socialdemokratus koalicijoje. Logiški atrodytų tokie žingsniai, siekiant valdžios, nes tai – įprasti dalykai.

„Bet manau, būtų visai pragmatiška, jei Kaune koalicija, kaip esame tarpusavyje su frakcijomis sutarę, ir toliau liktų tos pačios sudėties, drauge su – socialdemokratais. Nes socialdemokratai bus valdanti jėga ir Lietuvos parlamente. Tad dialogas tarp valdžių, politinių sprendimų priėmimas Kaunui gali duoti naudos.

REKLAMA

Pačioje Kauno tarybos valdančiojoje koalicijoje apie kokius nors pasikeitimus dabar tikrai nekalbama. Kaip bus vėliau, matysim. Esu, beje, girdėjusi ir gandų, kad į socialdemokratų frakciją gali sugrįžti mūsų buvę nariai, bet patys jie apie tai su manimi nėra kalbėję“, – aiškino Kauno socialdemokratų vadovė.

ELTA primena, kad Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius yra pareiškęs, jog partija turėtų daugiau dėmesio skirti socialdemokratų įtakos stiprinimui didžiuosiuose šalies miestuose. Kaip tai atrodytų praktiškai, ELTA pamėgino išgirsti iš partijos Kauno skyriaus pirmininkės O. Leiputės lūpų.

REKLAMA

Ji prisiminė viename interneto portale atkreipusi dėmesį į žemėlapį, kuriame Lietuva suskirstyta į politinių partijų įtakos zonas. Kaunas ten buvo aiškiai apibūdintas kaip konservatorių miestas. Kad jis toks yra, kad rinkėjai yra palankesni Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionių demokratų partijai, parodė ir praėję Seimo rinkimai: visose be išimties vienmadatėse apygardose konservatoriai įveikė savo varžovus. Beje, Kauno savivaldybės taryboje jų – irgi dauguma.

„Lygindami prieš ketverius metus vykusių ir dabartinių Seimo rinkimų rezultatus, galime pasidžiaugti, kad daugiau rinkėjų šį kartą balsavo už socialdemokratus: 2008-aisiais – netoli 10 proc,. dabar – apie 14. Žinoma, socialdemokratų – miesto tarybos narių – skaičių per artimiausius dvejus metus kažin ar bepavyktų padidinti, nors ir kaip aktyviai partija veiktų Kaune. Todėl mums būtina sutelkti jėgas į pasirengimą naujiems savivaldybių rinkimams, kurie bus po dvejų metų. Teks rimtai jiems ruoštis, nepamirštant daryti kuo daugiau gerų darbų ir Kaune, ir visoje Lietuvoje", – Eltai sakė O. Leiputė.

Ji – diplomuota pedagogė, Lietuvos kūno kultūros akademijos doktorantė, iki tapdama Kauno vicemere, dirbo Seimo narės Birutės Vėsaitės padėjėja. Gavusi Seimo nario mandatą, O. Leiputė norėtų dirbti Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete. Tačiau neabejotinai drauge su partijos kolegomis svarstys, kurį iš konkrečių komitetų pasirinkti, kad duotų kuo daugiau naudos vykdant socialdemokratų partijos programą ir rinkėjų priesakus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų