REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį dvejomis rungtynėmis startuos 2012–2013 metų Europos taurės turnyro sezonas, kuriame 32 klubai kovos dėl titulo ir kelialapio į Eurolygą. Portalas Krepsinis.net nusprendė panagrinėti būsimo sezono gaires.

REKLAMA
REKLAMA

„Prienai“. Pirmiausia, žinoma, visų akys bus nukreiptos į „Prienų“ komandą. Vienintelis Lietuvos ekipa, kuri gins krepšinio šalies vardą antrajame pagal pajėgumą Europos klubiniame turnyre. Praėjusį sezoną Virginijaus Šeškaus auklėtiniai per žingsnį liko nuo „Last 16“ varžybų, todėl šiemet stengsis būtinai ten patekti. Kokie prieniškių šansai? Sunku vertinti, bet jų tikrai yra.

REKLAMA

VTB Vieningoje lygoje žaidžiantis Nymburko ČEZ namuose sugebėjo patiesti Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ ir įveikti Klaipėdos „Neptūną“, tačiau išvykoje atrodo švelniai tariant prastokai: 16 taškų skirtumu nusileido Žemutinio Naugardo komandai ir net 37 taškai pralaimėjo Liubercų „Triumf“. „Prienai“ ČEZ pažįsta labai gerai, nes praėjusiame sezone pralaimėjo čekams namuose, bet sugebėjo iškovoti pergalę išvykoje.

REKLAMA
REKLAMA

Jeruzalės „Hapoel“ komanda kol kas taip pat nežiba. Būrį amerikiečių ir vos kelis geriau žinomus Izraelio krepšinio atstovus turinti buvusio Vilniaus „Lietuvos ryto“ trenerio Sharono Druckerio treniruojama ekipa praėjusį savaitgalį iškovojo pirmąją pergalę šalies pirmenybėse po trijų nesėkmių iš eilės.

Sunkiausiai „Prienams“ įveikiamas varžovas turbūt bus Dainių Šalengą ir Michailą Anisimovą savo gretose turinti Kijevo „Budivelnik“. Ainaro Bagatskio treniruojama komanda tris kartus per vienuolika mačų yra suklupusi ir Ukrainos čempionate prieš ne pačius pajėgiausius varžovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mantas Kalnietis. Visą karjerą Kauno „Žalgiryje“ praleidęs įžaidėjas sezonui prasidėjus netikėtai paliko Lietuvos čempionus ir persikėlė į Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“. Daugelis krepšinio gerbėjų mano, jog būtent M.Kalniečio žaidimas Rusijos klube parodys tikrąjį jo pajėgumą. Nemažą Eurolygos patirtį sukaupusiam žaidėjui naujajame klube kol kas sekasi prastokai, tačiau ir ekipa buksuoja. Savo sugebėjimus pirmajame etape Lietuvos rinktinės narys demonstruos prieš Donecko „Donetsk“, Sopoto „Trefl“ ir Stambulo „Galatasaray Medical Park“ komandas.

REKLAMA

Trys Eurolygos komandos. Šiame Europos taurės sezone žais trys ekipos, kurios praėjusiame kovoje Eurolygoje – Kazanės „Unics“, Stambulo „Galatasaray Medical Park“ ir Bilbao „Gescrap“. „Unics“ ir „Gescrap“ net pasiekė ketvirtfinalį, tačiau prastas pasirodymas vietinėse pirmenybėse neleido iškovoti kelialapio į pajėgiausią turnyrą. Galingą sudėtį subūrusi „Unics“ ketino laimėti Eurolygos atranką, tačiau ketinimai ir liko ketinimais, todėl Aco Petrovičiaus kariaunai savo pajėgumą reikės įrodinėti Europos taurėje.

REKLAMA

Dešimt lietuvių. Neskaitant „Prienų“ komandoje esančių lietuvių, dar šeši Europos taurės klubai turės bent po vieną lietuvį savo gretose: Rygos VEF žaidžia Donatas Zavackas ir Antanas Kavaliauskas, o ekipą treniruoja Ramūnas Butautas, „Budivelnik“ turi jau minėtus Dainių Šalengą bei Michailą Anisimovą, Donecko „Donetsk“ garbę sėkmingai gina Darius Songaila, Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ žaidžia Mantas Kalnietis ir Simas Jasaitis, Zielionos Goros „Stelmet“ turi Mantą Česnauskį, o Mariupolio „Azovmaš“ klubui priklauso Simonas Serapinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ką veikti šaltais vakarais? Eurolygai nukėlus savo rungtynes į ketvirtadienį ir penktadienį, pasistūmėjo ir Europos taurės grafikas – didžioji dauguma mačų vyks trečiadieniais. Antradieniais, kaip ir anksčiau, bus žaidžiami vos keli turo susitikimai. UEFA Čempionų lygai iškeliavus į žiemos pertrauką, šaltais vakarais trečiadienį rimtesnis renginys beliks Europos taurės varžybos.

Būrys aukščiausios klasės žaidėjų. Šį sezoną Europos taurėje nestigs ir gerai Eurolygoje užsirekomendavusių žaidėjų. Chuckas Eidsonas, Milanas Mačvanas, Nickas Calathesas, Doronas Perkinsas, Igoris Rakočevičius, Nikos Zisis – praėjusį sezoną jie dar solidžiai rungtyniavo pajėgiausiame Senojo žemyno turnyre, o dabar savo vertą iš naujo turės įrodinėti šiek tiek silpnesniame turnyre. Be šių žaidėjų verta paminėti ir tokius krepšininkus kaip Patrickas Beverley, Mantas Kalnietis, Earlas Rolandas, Mattas Walshas ar Miroslavas Raduljica.

REKLAMA

Rusų pinigai ir vėl ims viršų? Pastaruosius du sezonus Europos taurę laimėjo Rusijos klubai. 2011 metais tai padarė Kazanės „Unics“, o 2012 metais – Rimo Kurtinaičio treniruojama Maskvos srities „Chimki“. Įdomu tai, jog abu sykius rusai įveikė ispanus – atitinkamai Joano Plazos vadovaujamą Sevilijos „Cajasol“ ir Valensijos „Valencia Basket“. Jeigu sugrįžti dar anksčiau, 2011 metais Europos taurę į viršų kėlė Valensijos klubas. Tiesa, įveikė jie ne rusus, o Berlyno „Alba“. Jeigu pažvelgus į šio sezono favoritus, lažybų tarpininkai sako, jog laimės ispanai „Gescrap“ arba rusai „Unics“, kurių šansai vertinami vienodai. Jiems už nugaros rikiuojasi du Ispanijos („Valencia Basket“, „Cajasol“) bei du Rusijos („Spartak“, „Lokomotiv-Kuban“) klubai.

Edgaras Pulkovskis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų