REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Svarbu ne siekti anuliuoti rinkimų rezultatus ir abejoti rinkėjų valia, o pasistengti, kad iš klaidų bei problemų būtų pasimokyta,  teigia analitikai.

REKLAMA
REKLAMA

Viena atskira nuomonė

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys  Jonas Udris teigia, kad, nepaisant fiksuotų pažeidimų, rinkimų rezultatų atšaukti negalima. „Antrasis rinkimų ratas nebuvo toks gausus pažeidimais ir jo nelydėjo toks šleifas negatyvios informacijos, kaip pirmojo turo. Už tai noriu padėkoti ir teisėsaugos institucijai, ir visuomenei. <...> Nepavirtinti visų rinkimų rezultatų reikia turėti labai svarių padarinių. Pažeidimų būta per visus rinkimus. Šie rinkimai nebuvo išskirtiniai, tiesiog visuomenė buvo daug aktyvesnė, pranešė apie daugybę pažeidimų“, – sakė J. Udris Lietuvos radijo ir televizijos laidoje „Aktualijų studija“ .

REKLAMA

Pasak J. Udrio, išvakarėse VRK vadovo Zenono Vaigausko pateikti matematiniai skaičiavimai rodo, kad įrodytų pažeidimų mastas nesudaro pagrindo panaikinti rinkimų rezultatų. Turima medžiaga esą neleidžia 16 ar 20 000 balsų, kurių reikėtų, norint suabejoti visais rezultatais.

VRK narys Liutauras Ulevičius su tuo nesutinka. „Argumentų visuma remiasi KT suformuluota prezumpcija, kad būtent VRK turi įrodyti, parengti faktus ir argumentuoti, kad pažeidimai  neturėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams“, – aiškina jis.

REKLAMA
REKLAMA

L. Ulevičius, kuris yra patekęs į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos akiratį dėl įtartinos žinutės Darbo partijos vicepirmininkui Vytautui Gapšiui, kurioje siūlė susitikti ir aptarti savo verslo reikalus, antradienį žada rengti spaudos konferenciją.

Reikia išmokti pamokas

Mykolo Romerio universiteto docentas Saulius Spurga mano, kad didžiausias akmuo krenta į VRK vadovo Z. Vaigausko daržą, nes argumentai, skaičiai ir naujienos laiku nepateikiami visuomenei, o dideliam rinkėjų aktyvumui VRK nebuvo pasiruošusi. „Nematau, kad pažeidimai būtų tokie reikšmingi, dideli. Ypač turint omenyje, kad jeigu būtų pasiūlyta panaikinti visus rinkimų rezultatus ir pasiūlyti piliečiams eiti balsuoti iš naujo – tai būtų tam tikras sukrėtimas“, – perspėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot S. Spurgos, koalicija, kuris bus ar nebus sudaryta, yra partijų susitarimo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės reikalas. Jis taip pat pastebėjo, kad tendencija griežtinti įstatymus ir numatyti galimybes šalinti pažeidėjus iš kampanijos neturi peržengti sveiko proto ribų. Kaip pažymėjo S. Spurga, pagrindu tam turi būti tik teisiškai įrodyti faktai.

S. Spurga nesiėmė spėlioti ar prezidentė D. Grybauskaitė kreipsis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl rinkimų rezultatų. Tai, pasak jo, galėtų būti savaip logiška, nes VRK aiškiai pasimetusi ir pasitikrinti poziciją KT nebūtų nieko blogo.

REKLAMA

Kaip pažymėjo J. Udris, kreipimaisi į KT nėra jokia naujiena – jų būta ir ankstesniais metais. „VRK kol kas niekada nepralošė ten nei vienos bylos“, – priminė jis.

Viešųjų ryšių specialistas, bendrovės BRANDSCAPE vadovas Mindaugas Lapinskas portalui balsas.lt sakė, kad naujiems rinkimams partijos nebūtų finansiškai pasiruošusios ir juose būtų tikėtinas mažas aktyvumas. „Būtų mažiau reklamos, entuziazmo, rinkėjų, kurie ateitų tiesiog todėl, kad vyksta vajus“, – aiškino jis.

Komentuodamas atskirą L. Ulevičius poziciją komisijoje M. Lapinskas sakė: „Dar vos tik paskirtas jis (L. Ulevičius, – balsas.lt) sakė, kad D. Grybauskaitė įrodė, kad valdžios galima gauti ne tiek, kiek priskirta, o tiek, kiek pasiimi. Todėl jis ir VRK nariu būdamas tą patį daro. Žiūri, kur yra riba. Žvalgyba mūšiu, kaip pasakytų koks generolas.“

REKLAMA

Anot M. Lapinsko, šalia bausmių griežtinimo reikalingas ir didesnis teisėsaugos aktyvumas. „Griežtesni nubaudimai demokratijai būtų naudingi. Jei negali riboti pasiūlos (visada bus tokių, kurie nori parsiduoti), ribok paklausą, kaip tai daro Švedijos feministės, baudžiančios prostitučių klientus. Čia, beje, griežtesnio nubaudimo nereikia painioti su griežtesnėmis bausmėmis. Arsenalas sankcijų ir taip yra platus, reikia tik jas taikyti. Net katorgos grėsmė neapsaugos nuo vagystės, jei policininkas miega“, – perspėjo jis.

Neseniai įvykusiuose Seimo rinkimuose fiksuota apie 500 pažeidimų, pradėti 27 ikiteisminiai tyrimai. VRK sekmadienį patvirtino visus rinkimų rezultatus. Jie anuliuoti tik Zarasų–Visagino vienmandatėje apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų