REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdoje pastačius naują pėsčiųjų tiltą per geležinkelį, senasis – nors ir pripažintas istorine vertybe – 4 metus rūdija po atviru dangumi. Tiltą vis žadėjusi pasiimti Šilutės valdžia dabar nusprendė, kad jo nebereikia. Artėjant Klaipėdos geležinkelio stoties rekonstrukcijai, geležinkelininkams toliau saugoti tiltą tampa sudėtinga, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Šiam pėsčiųjų tiltui per geležinkelį – apie 100 metų. Vokiečiai jį pastatė Šilutės geležinkelio stotyje XIX–XX amžių sandūroje. Prieš Antrąjį pasaulinį karą jis buvo pervežtas į Klaipėdą. Kultūros vertybe paskelbtas tik 2008-aisiais, jau pradėjus naujo pėsčiųjų tilto statybų parengiamuosius darbus. Dėl to tilto savininkas – „Lietuvos geležinkeliai“ – jo nebegalėjo supjaustyti į metalo laužą kaip buvo planavę.

REKLAMA

Saugomoje aikštelėje, tačiau po atviru dangumi tiltas rūdija jau beveik 4 metus. Visą tą laiką susigrąžinti jį žadėjo Šilutės valdžia. Geležinkelininkai jau buvo sutikę vertybę ten nuvežti už savo pinigus, tačiau pamario politikai prieš keletą dienų nutarė, kad jiems tilto nebereikia – esą tai būtų per sunki našta ir taip skylėtam savivaldybės biudžetui.

„Manytume, nuo 2 mln. ir daugiau – būtų tokia sąmatą. Yra projektavimo darbai, atstatymo darbai, pastatymo darbai. Manom, kad šiuo metu [tiltui] tikrai nėra didelio poreikio Šilutėje ir tai nebūtų funkcionalu“, – sakė Šilutės rajono merė Daiva Žebelienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas sako, kad tiltas, jau prieš jį išardant, buvo pripažintas avariniu, neatitinka šiuolaikinių saugumo reikalavimų, sunkiai pritaikomas neįgaliesiems, todėl naudoti jo pagal paskirtį neketinama. O taip saugoti toliau tampa sudėtinga.

„Saugojimas mums papildomų lėšų kaip nekainavo, nes teritorija yra saugoma. Tiek, kad nepatogu. Nepatogumų kyla, nes yra numatoma Klaipėdos stoties rekonstrukcija ir tai užima plotą – o mums reikės medžiagas sandėliuoti“, – teigia Klaipėdos geležinkelių infrastruktūros direktorius Julius Mikšys.

Rekonstrukciją pradėti numatoma 2014-aisiais. Uostamiesčio paveldosaugininkai sako ieškosią kam įsiūlyti 100-metį tiltą. Tačiau primena, kad pagal įstatymus prievolė rūpintis kultūros vertybe gula ant savininkų pečių.

A. Kažukauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų