REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po to, kai Lietuva atsisakė suteikti leidimą išvežti iš Kaliningrado srities likusius sprogmenis, kaimyninės šalies valdžia nutarė juos naikinti vietoje, tačiau gyventojams pasiskundus dėl triukšmo, teko sumažinti sprogimų galingumą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaliningrado srities ir pasienyje su Rusija gyvenantys Lietuvos piliečiai skundžiasi, jog poligonuose sprogdinamos bombos kelia nerimą, trukdo nuolatinis galingų sprogimų triukšmas.

REKLAMA

Rusijos ambasadorius Lietuvoje V.  Čchikvadzė portalui Balsas.lt sakė, jog Rusijos kariškiai priversti utilizuoti kovinėms reikmėms nebetinkamus šaudmenis: „ Tai lemia Lietuvos atsisakymas suteikti leidimą išgabenti iš Rusijos eksklavo šios rūšies karinius krovinius geležinkeliu. Todėl visas poligono kaimynystėje gyvenančių asmenų pretenzijas pirmiausia reikėtų reikšti toms Lietuvos žinyboms, kurios blokavo minėtą procesą“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot V. Čchikvadzės, susiklosčiusi padėtis negatyviai veikia pačius Kaliningrado srities gyventojus. Jis teigė norįs atkreipti dėmesį, jog Rusija imasi visų įmanomų priemonių, kad būtų kuo labiau sumažintas kariniuose poligonuose atliekamų darbų negatyvus poveikis.

Be to, anot ambasadoriaus, sumažintas sprogimų galingumas, taip pat pakoreguotas sprogdinimo darbų grafikas.

Tuo tarpu Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM)  atstovai teigia, jog 2004 metais Rusijos Federacija oficialiai prašė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pagalbos utilizuojant senus sprogmenis Kaliningrado srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2005 metais ESBO ekspertai aplankė amunicijos saugojimo vietas. Po vizitų 2006 metais buvo išplatintas pranešimas, kuriame buvo išreikštas pasirengimas savanoriškai teikti paramą sprogmenų utilizavimo projektui, pritaikant modernias NATO technologijas. Tačiau, anot  URM atstovų, Rusija siūlytos paramos nepriėmė ir sprogmenų utilizavimą vykdo savarankiškai.

Minėta ESBO misija nustatė, kad dideli sprogmenų kiekiai Kaliningrade yra blogos būklės ir potencialiai pavojingi. Leidimai pervežti sprogmenis geležinkeliu per Lietuvos Respublikos teritoriją nebuvo išduoti, nes  Rusija negalėjo užtikrinti, kad toks kiekis pavojingų sprogmenų būtų išvežtas saugiai, nesukeliant grėsmės Lietuvos geležinkelio infrastruktūrai ir gyventojams.

REKLAMA

Senų sprogmenų utilizavimui pasirinktas Kutuzovo karinis poligonas yra šalia sienos su Lietuva ir Kudirkos Naumiesčio gyventojai nuolat jaučia sprogdinimų keliamus nepatogumus.

Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade ne kartą buvo susitikęs su Rusijos URM atstovais Kaliningrado srityje perduoti vietinių gyventojų nepasitenkinimo. Šią vasarą URM įteikė notą Rusijos ambasadoriui Vilniuje, kurioje išreiškė susirūpinimą esama situacija ir prašė surasti kitus sprogmenų utilizavimo būdus ar vietas.

Reaguodamas į nesiliaujančius Rusijos senos amunicijos sprogdinimus Lietuvos pasienyje Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis 2012 metais  balandžio 18 dieną NATO ir Rusijos tarybos posėdyje Briuselyje metu iškėlė idėją bendromis pastangomis modernizuoti senos amunicijos naikinimą Kaliningrado srityje.

REKLAMA

Tuomet ministras pabrėžė, kad NATO tiekimo agentūra (NAMSA) padėtų įgyvendinti bendrą Rusijos ir NATO projektą modernizuojant ir sutvarkant senos amunicijos, kurios Kaliningrado srityje yra gausu, naikinimą taip, kad jie nekeltų grėsmės Lietuvos ir Rusijos piliečių, kurie gyvena netoli Rusijos ir Lietuvos sienos, psichinei ir fizinei sveikatai.

Beje, Kaliningrade dar yra apie 800 tankų, kuriuos reikėtų išgabenti geležinkeliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų