REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo lapkričio 1-osios pagal susisiekimo ministro nustatytą prievolę taksi vairuotojai už suteiktą paslaugą iš klientų paėmę pinigus jiems privalo išduoti kvitą – rašytą ranka arba atspausdintą spausdintuvu. Taksistai skundžiasi, kad tai atima daug laiko, o spausdintuvų rinkoje kol kas apskritai nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet taksi versle įtariant didelio masto pinigų slėpimo atvejus imtasi priemonių padėčiai taisyti. Dar vasarį taksistai buvo įpareigoti taksometrus registruoti Mokesčių inspekcijoje, pildyti kasos operacijų žurnalus, o nuo lapkričio 1-osios reikalaujama už paslaugą susimokėjusiam klientui išduoti kvitą.

REKLAMA

„Keleiviai tų kvitų kaip ir nereikalauja, mes juos išrašom, bet tas užima labai daug laiko. Keleivis paprašo sustoti prie sustojimo, išleist jį, ir kol aš užpildau tą kvitą, trukdau ir autobuso eismui, ir pats save trukdau“, – sako taksistas Juozas Damanskis iš Šiaulių.

Be to, kvitą esą reikia saugoti penkerius metus, tad vairuotojams teks apsikrauti popieriais.

Taksi įmonių profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas sako, kad jeigu prie taksometrų būtų prijungtas spausdintuvas, atsiskaitymas su klientais vyktų sparčiau, tačiau tokių aparatų kol kas dar nėra pagaminta. Be to, jie brangiai kainuos ir dėl to važiavimas taksi gali brangti.

REKLAMA
REKLAMA

„Austrų firmos pristatyme tie spausdintuvai kainavo mažiausiai po 400 eurų. Lietuviški bus pigesni, bet jų dar nėra, nes Lietuvos gamintojai dar nespėjo jų pagaminti, nes nebuvo paruošti visi reikalavimai“, – teigia taksi įmonių profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Gediminas Sabaitis.

Lietuvoje taksometrus gamina dvi bendrovės. Pasak vienos iš jų vadovo, lietuviškiems taksi spausdintuvams keliami specifiniai reikalavimai.

„Ypatingi reikalavimai yra tokie, kad tas prietaisas turės vidinę atmintį, kuri bus kopijuojama į Mokesčių inspekcijos atmintinę. Projektavimas ir pirmų pavyzdžių gamyba užtruks keletą mėnesių. Galvojam, kad maždaug vasarį ar kovo pradžioje mes jau pradėsim jų masinę gamybą. Manom, kad kaina bus nuo 400 iki 600 litų“, – sakė UAB „Taksometrai“ direktorius Michailas Jepimachovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokesčių inspekcijos valdininkai pastebi, kad kvitų už paslaugą išdavimas yra viena iš priemonių kovojant su šešėliu.

„Teisės aktai nustato taksistams prievolę, kita vertus, mes visus Lietuvos gyventojus, kurie naudojasi taksi paslaugomis, kviečiame tų kvitų prašyti ir taip jie kiekvienas asmeniškai prisidės prie šešėlinės ekonomikos mažinimo“, – ragino Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Už kvito, paėmus pinigus už atliktą paslaugą, neišrašymą numatyta administracinė bauda nuo 200 iki 500 litų.

V. Motiejūnienė, L. Jankauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų