REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Draugystė su buvusiuoju: verta ar ne?

Kadaise jūs pamilote vienas kitą nuoširdžiai ir ilgam. Atsirado bendrų draugų, pomėgių, vienas be kito neįsivaizdavote savo gyvenimo. Manėte, kad taip bus visada, bet staiga laimė baigėsi – jūs išsiskyrėte. Ar vis dėlto verta likti bent jau draugais?

Kadaise jūs pamilote vienas kitą nuoširdžiai ir ilgam. Atsirado bendrų draugų, pomėgių, vienas be kito neįsivaizdavote savo gyvenimo. Manėte, kad taip bus visada, bet staiga laimė baigėsi – jūs išsiskyrėte. Ar vis dėlto verta likti bent jau draugais?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors vyro ir moters draugystės tikrumu daugybė žmonių iki šiol abejoja, vis dėlto kartais likti draugais su buvusiuoju ne tik verta, bet ir privalu. Tiesa, ši draugystė taip pat gali įvairiai keisti pavidalus: kartais „draugai“ reiškia, kad paprasčiausiai pakenčiate vienas kitą, susitikę nesisvaidote žaibais, gebate ramiai pasikalbėti, o prireikus – gal net padėti vienas kitam. Be ypatingo entuziazmo, tiesiog dėl to, kad kažkada buvote artimi. Retai, bet nutinka ir taip, kad buvę mylimieji išties lieka nuoširdžiais draugais – jie džiaugiasi bendraudami vienas su kitu, leidžia laiką kartu ir mėgaujasi artumu, tik jau be kadaise buvusios geismo kibirkštėlės.

REKLAMA

Tačiau daugumai moterų po skyrybų tikra kančia tampa bet koks prisiminimas, bet kokia užuomina apie buvusįjį. Norėtųsi jį visiems laikams ištrinti ir iš mobiliojo telefono, ir iš savo atminties, sudeginti visus tiltus, kurie vienaip ar kitaip mena išblėsusią laimę, galbūt net suplėšyti bendras nuotraukas ir panašiai.

Tačiau galbūt toks praeities atsisakymas – ne vienintelė įvykių raidos galimybė? Ar galima išsaugoti pasibaigusių santykių privalumus ir pamiršti nuoskaudas? Galbūt buvęs mylimasis gali tapti geru draugu? Kada verta saugoti ir puoselėti draugiškus santykius su buvusiuoju, o kada bėgti neatsigręžiant?

REKLAMA
REKLAMA

Draugai iš reikalo?

Jei jūs turite bendrų vaikų, augintinį, prie kurio abu prisirišę, bendrą verslą, kur jums geriau sekasi poroje – išsaugoti taikius ir draugiškus santykius su buvusiuoju jums ne tik svarbu, bet ir naudinga. Be abejo, tai padaryti ne visada lengva, kai kuriais atvejais prireiks ilgai dirbti su savimi, galbūt kreiptis pagalbos į psichologą. Bet variantas „likime draugais“ įmanomas. Tokiu atveju bendravimas ir bendradarbiavimas atneš daugiau naudos nei užgautų ambicijų ir egoizmo demonstravimas, nuoskaudos ir kerštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendri vaikai. Tai viena svariausių priežasčių stengtis palaikyti maksimaliai gerus santykius su buvusiu vyru. Nepaisant to, kad jūs išsiskyrėte, jūsų vaikams mama lieka mama, o tėtis – tėčiu. Nėra prasmės visiškai nutraukti santykių su buvusiuoju, jei vaikai su tėčiu ir toliau susitinka, bendrauja. Viena vertus, atsiribojusi jūs sukursite sau aibes nepatogumų – juk teks matytis gana dažnai. Antra, negatyvus jūsų požiūris į buvusįjį gali neigiamai atsiliepti vaiko saugumo, pasitikėjimo savimi ir jumis jausmui. Mažieji tiesiog nepajėgūs suprasti, kodėl tėtis ir mama, kadaise mylėję vienas, kitą, dabar pradėjo šaltąjį karą. Maža to, neretai jie ima kaltinti save, esą tai jų blogas elgesys, liga, nemokėjimas ko nors padaryti skiria tėtį ir mamą. Vaikams tokia savigrauža sunkiai pakeliama, gali turėti neigiamos įtakos ne tik būsimiems jų meilės ryšiams, bet ir apskritai visam gyvenimui. Ar jūs tikrai norite būtent tokios įvykių raidos?

REKLAMA

Bendras darbas. Tai dar viena svari priežastis išsiskirti geruoju. Ypač jei jums matytis teks ne retkarčiais, o kasdien. Geriausia pozicija darbe – nieko asmeniško, tik darbas. Todėl, kad ir kokių nuoskaudų turėtumėte, kad ir kaip jums būtų nemalonu ištverti išsiskyrimą, visomis išgalėmis stenkitės, kad tai neturėtų įtakos jūsų darbingumui. Kaip ten bebūtų, jūsų santykiai tiesiog privalo būti maksimaliai draugiški, kolegišku lygmeniu. Jokių scenų, jokių barnių dėl niekų. Ginčytinus klausimus, sudėtingas situacijas lengviau spręsti tada, kai tarp kolegų juntamas supratimas. Jei manote, kad tai – pernelyg sunku, deja, vienam jūsų teks pagalvoti apie darbo keitimą. Nors ir tai – ne pats blogiausias variantas: galbūt su nauju darbu atsiveria ir naujo, geresnio gyvenimo perspektyvos?

REKLAMA

Bendras verslas. Kol jūs gyvenote kartu, bendras verslas atrodė toks pat natūralus, kaip ir bendra vakarienė ar dvigulė lova miegamajame. Kaip elgtis nutrūkus santykiams? Be abejo, tai nereiškia, kad turėtumėte prarasti ir savo verslo dalį. Yra galimybė ją parduoti arba išpirkti, bet jei to nenorite ar manote, kad tai – nenaudinga, visai įmanoma ir toliau likti verslo partneriais. Tiesa, teks rimtai pasikalbėti, išspręsti visas tarp jūsų kilusias problemas, kad galėtumėte vienas kitu pasitikėti ir išlaikyti maksimaliai gerus santykius. Priešingu atveju būsite sužlugdę ne tik savo santuoką, bet ir verslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendri draugai. Per tą laiką, kol jūs buvote kartu, veikiausiai atsirado gana platus draugų ratas, kur būtų sunku suskirstyti žmones, kurie yra jūsų, o kurie – buvusiojo bičiuliai. Ir jūs, ir jis norėtumėte ir toliau su jais bendrauti, kartu švęsti šventes, lankytis svečiuose, mėgautis bendrais pomėgiais. Vargu ar jūsų draugai apsidžiaugs, jei abu ir toliau būsite vienoje kompanijoje, bet akivaizdžiai demonstruosite, kad esate susipykę. Nepatogiai, nejaukiai jausitės ir judu, ir draugai. Todėl jei norite išsaugoti bičiulių ratą – teks bent šiek tiek bendrauti, šypsotis vienas kitam bei jokiomis užuominomis neparodyti, kad jums vienas kito draugija nemaloni. Neaštrinkite situacijos – draugai ir taip kurį laiką jausis šiek tiek nejaukiai vis dar matydami jus bendroje kompanijoje, bet žinodami, kad nesate pora, šeima.

REKLAMA

Jūs tapote jo šeimos nare. Kai kurios poros net ir išsiskyrusios noriai bendrauja ne tik su bendrais draugais, bet ir su savo buvusiųjų šeima, giminaičiais. Taigi, jei anyta kažkada jums buvo tapusi brangi kaip mama, išsiskyrusi galite nenutraukti santykių su ja – lankykitės svečiuose, bendraukite, prireikus klauskite patarimo, suteikite pagalbą. Visa tai padaryti būtų keblu, jei santykiai su buvusiuoju vis dar būtų įtempti ir nenuspėjami. Jūsų tėvams galbūt net sunkiau nei jums susitaikyti su faktu, kad jūs išsiskyrėte ir nieko nebegalima pakeisti. Todėl nuolatiniai barniai ir abipusiai įžeidinėjimai šiuo atveju skaudintų ne tik jus, bet ir jūsų artimuosius. Norite greičiau atgauti dvasinę pusiausvyrą ir nekelti skausmo kitiems? Elkitės civilizuotai ir draugiškai!

REKLAMA

Naudingi ryšiai. Jei manote, kad buvusiojo ryšiai, pažintys, draugai jums – kaip tik tai, ko reikia, nebūtina visko atsisakyti. Jei jaučiate, kad ir buvusiojo pasaulyje esate įdomi ir vertinama ne tik kaip vyro „priedas“, o judu sugebėsite išlikti bičiuliais, galite ir toliau plėsti savo pažinčių ratą, lankytis bendruose renginiuose, susibūrimuose. Svarbiausia tokioje situacijoje – neminėti buvusiojo blogu žodžiu. Tegul nuoskaudos ir nesusipratimai lieka tik tarp jūsų.

Draugai iš pašaukimo

Būna situacijų, kai likti draugais yra tiesiog sąžiningesnis pasirinkimas. Daugybė žmonių nė nenutuokia, kad praradus partnerį galima įsigyti gerą draugą, svarbiausia – neapgaudinėti savęs. Jei abu supratote, kad nejaučiate vienas kitam seksualinės traukos, dar nespėjote sukurti šeimos, bet žinote, kad esate dvasiškai ir intelektualiai artimi, – turite puikias galimybes likti gerais draugais. Ir vargu ar verta tokiu atveju verstis per galvą stengiantis atgaivinti aistrą. Leiskite sau ją pajusti natūraliai, su kitu žmogumi, neprarasdami vienas kito. Tiesiog pripažinkite, kad esate tik draugai, ir mėgaukitės naujais santykiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, tokiu atveju labai svarbu, kad nė vienas neturėtumėte pretenzijų antrajai pusei. Paprastai tokie draugai ilgainiui randa savęs vertus partnerius, bet nepaisant užsimezgusių santykių išlieka gerais bičiuliais.

Jokiu būdu!

Kartais likti draugais ne tik neįmanoma, bet netgi pavojinga. Taip nutinka kai jūsų buvusysis – nesivaldantis, agresyvus, turintis stiprią priklausomybę (nuo alkoholio, narkotikų, lošimo). Bet kokie santykiai su tokiu žmogumi galimi tik jam išsigydžius, priešingu atveju pavojus gresia ir jums, ir vaikams.

REKLAMA

Neįmanoma ir nepageidautina draugystė ir tuo atveju, jei savo buvusįjį vis dar mylite, jaučiate jam seksualinę trauką. Jei jis neatsako tuo pačiu, jūsų aistra tik kenkia santykiams, todėl, kol ji rusena, geriau vengite bet kokio bendravimo ar apsiribokite tik minimaliais susitikimais (jei turite kokių nors bendrų reikalų).

Ne paslaptis: kartais apsimestinai palaikant draugiškus santykius su buvusiuoju tikimasi susigrąžinti ir meilę. Tokio scenarijaus tikimybė tikrai nėra menka – daugybė išsiskyrusių porų vėl susitaiko ir pradeda savo santykius nuo pradžių. Kita vertus, jei planuojate ateitį patyrusi išsiskyrimo kartėlį, vis dėl to vertėtų kreiptis į psichologą, kuris padėtų geriau suvokti savo jausmus, pripažinti, kas skatina jus vėl bristi į tą pačią upę: dar neišblėsusi meilė ar užgautos ambicijos ir noras kerštauti. Naujus sėkmingus santykius, net ir su tuo pačiu partneriu, galima pradėti tik baltame, švariame lape, o ne prisimenant senas bėdas. Taigi jums teks iš pradžių atsisakyti savo nuoskaudų, pykčio, atleisti ir jam, ir sau.

Jei su buvusiuoju nebeturite nieko bendro, tikrai nemylite vienas kito, neturite nei bendrų vaikų, nei bendros veiklos – verčiau iš tikrųjų nutraukite santykius ir stenkitės nesukelti nei sau, nei jam tuščių iliuzijų, kad viskas dar gali būti kitaip.

Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų