REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų „basi“ policininkai taip skurdžiai gyvena, kad jiems į naudą bus ir „padovanota“ kojinių pora (dar gerai, kad naujų, o ne dėvėtų), ir įteiktas kavos pakelis. Taip manė kadaise aukštąjį išsilavinimą įgijusi kaunietė, būtent tokiomis dovanomis nutarusi pradžiuginti policijos pareigūną, įkliuvusi dėl pažeidimo. Taip mano ir daugiau Lietuvos žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Švelni bausmė

Pastaruoju metu niekur nedirbanti, bet rankų sudėjusi nesėdinti kaunietė Edita Navickienė (60 m.) savo nuomonę apie „basą“ Lietuvos policiją dabar priversta jau pakeisti. Šią moterį neseniai paprotino Marijampolės rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl pareigūno papirkimo. Kol laukė nuosprendžio, E. Navickienė nemenkai prisinervino, nes jai už padarytą veiką grėsė ne tik bauda ar areštas, bet ir laisvės atėmimas iki 5 metų.

REKLAMA

Tokią bausmę asmeniui, davusiam kyšį policijos pareigūnui, numato Baudžiamasis kodeksas. Beje, tokių bylų Lietuvos teismuose pasipylė nuo 2006 metų, kai šalies policijos vadovai nutarė imtis aktyvesnės kovos su kyšininkais, vedančiais į pagundą policininkus, tapusius aštrių anekdotų apie staigų praturtėjimą herojais. Kyšininkai žabojami teismo bausmėmis, jie užsidirba teistumą savo biografijoje.

Taip nutiko ir E. Navickienei. Tik Marijampolės teismo teisėjas Dainius Gudas buvo gailestingas niekada dar neteistai garbaus amžiaus moteriškei ir kyšininkę nubaudė tik laisvės apribojimu 8 mėnesiams. Teisėjas nurodė nuteistajai tiek laiko visas naktis leisti tik savo namuose. Ir viskas – daugiau jokių įpareigojimų, apribojančių laisvę, jokio kišenės patuštinimo, atbaidant kyšininkę nuo šios pagundos. Tad paklusniai naktis namie leisdama E. Navickienė dienomis gali ir toliau rūpintis, kur gauti prekių ir kur jas parduoti.

REKLAMA
REKLAMA

Kyšis prajuokino

Būtent nelegali prekyba E. Navickienę ir pasodino į teisiamųjų suolą. Nors moteris keturis kartus jau buvo bausta administracine tvarka už prekybos taisyklių pažeidimus, bet rizikavo toliau. Tik tolėliau nuo namų pavažiavo.

Kaunietė buvo atvykusi prekiauti į Marijampolės turgavietę. O šio miesto policijos nuovados pareigūnai tądien kaip tik organizavo reidą, ieškodami prekeivių nelegaliomis prekėmis. E. Navickienė buvo viena iš sučiuptųjų, kai slapta pardavinėjo kontrabandines cigaretes, nors viešai siūlė prekeiviams tik apatinio trikotažo gaminius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sulaikytoji vieną parą praleido Marijampolės policijos areštinėje, o tada jai buvo paskirtas laikas, kada atvykti į policijos nuovadą užbaigti reikalo.

Nurodytą popietę E. Navickienė atvyko į Marijampolės policijos nuovados tyrėjo Ado Berčiūno kabinetą ir, išgirdusi apie pažeidimo protokolą bei gresiančią baudą, koketiškai pasiūlė policininkui „apsieiti be popierių“. Tai pasakiusi ji prie tarnybinio stalo demonstratyviai padėjo krepšelį su daiktais. Policininkas, pastebėjęs krepšelyje 200 litų banknotą, suprato, kad tai – kyšis, ir perspėjo kaunietę dėl gresiančios atsakomybės už bandymą papirkti. Kadangi moteris to nepaisė, pareigūnas iškvietė operatyvinę grupę, ir kyšininkė buvo sulaikyta.

REKLAMA

Tuomet ir paaiškėjo nelegalios prekybininkės nuomonė apie skurstančią policiją – moteris tikėjosi nutildyti jos padarytą pažeidimą fiksavusį pareigūną ne tik pinigais ir litru viskio, puse kilogramo kavos „Jacobs“, bet ir 5 poromis vyriškų puskojinių ir 4 poromis moteriškų pėdkelnių bei puskojinių. Po incidento pareigūnai neslėpė: kyšio turinys ir suglumino, ir prajuokino.

Daiktus siūlo girti

Minėta kaunietė nėra vienintelė, mananti, kad įvairaus plauko pažeidėjus gaudantys Lietuvos policininkai, neretai atsisakantys 500 ar net 1000 litų kyšio, iki didžiausio atlaidumo sutirps gavę dovanų litrą viskio ar kelias poras naujų puskojinių, juolab – moteriškų pėdkelnių.

REKLAMA

Šiais metais šalies policininkus įvairiais daiktais, o ne pinigais bandyta papirkti dar bene septynis kartus.

Štai Latvijos pilietis, Utenos rajono kelyje įkliuvęs dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, policininkus bandė sugundyti 8 buteliais alaus, o kitas užsienietis vairuotojas Vilniuje tikėjosi išsipirksiąs buteliu degtinės.

Dažniausiai kyšį ne pinigais siūlė įkliuvę girti vairuotojai. Suprantama, jų kišenėse, gerokai užmynus ant kamščio, tik vėjai ir tegalėjo švilpauti. Štai Kauno ir Trakų policininkai iš sulaikytų girtų vairuotojų nepaėmė šių pažeidėjų siūlytų dovanoti 3 mobiliųjų telefonų. Taip pat girtas prie vairo įkliuvęs Kretingos krašto gyventojas šio rajono patruliams ketino padovanoti statybinių medžiagų (cemento), jeigu jie nuslėptų apie sulaikymą, o prieš kelias dienas girtas vairavęs Jurbarko rajono gyventojas policininkų širdis tikėjosi suminkštinsiąs padovanotomis malkomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irgi girtas vairuotojas Kaišiadorių rajone pareigūnus bandė pamaloninti keliais „Vikingų“ loterijos bilietais. Bet ir tokio kyšio policininkai atsisakė, nors galbūt iki šiol mintimis sugrįžta į įvykio laiką ir pagalvoja, kad galbūt tada atsisakė visą tolesnį jų gyvenimą galėjusio šildyti „Vikingų“ milijono...

Užburtas ratas

Išsisukti duodant kyšį – vis dar labai įprasta kasdienybė, nors policijos vadai iš savo tribūnų nuolat skelbia, kad kyšiais policininkai nebus nutildyti, o kyšį brukęs pažeidėjas sulauks teismo bausmės. „Akistatos“ paskaičiavimu, šiais metais iki spalio 26-osios Lietuvos policijos įstaigose užfiksuoti 544 atvejai, kai pažeidėjai bandė atsipirkti kyšiu pareigūnams. Kasdien tokių atvejų – po kelis. Retai kurią dieną šalies policijos įvykių suvestinėje išvis nėra pranešimo apie sulaikytą kyšininką.

REKLAMA

Kauno technologijos universiteto Politikos ir viešojo administravimo institutas šiemet atliko tyrimą dėl Lietuvos policijos darbo vertinimo ir neseniai paskelbė rezultatus. Tyrimo išvados leidžia manyti, kad kyšininkavimas dar ilgai klestės, nes, kaip teigė tą tyrimą atlikęs minėtos įstaigos mokslo darbuotojas socialinių mokslų daktaras Vaidas Morkevičius, daugiau negu pusė (52,1 proc.) Lietuvos gyventojų mano, jog mūsų policininkai labai dažnai arba visada ima kyšius. Todėl kyšiais ir žarstomasi. Šiuo požiūriu tai yra didžiausias rodiklis Europos šalyse.

REKLAMA

„Tai – uždaras ratas: yra tie, kas nori duoti kyšį, ir tie, kas nori jį imti, – teigė mokslininkas. – Kai daug žmonių mano, kad korupcija yra, kad davus kyšį viskas bus gerai, tai ir palaikomas tas uždaras ratas.“

Beje, anot minėto tyrimo, apskritai Lietuvos policijos darbą gerai ir labai gerai vertina tik apie trečdalį (34,6 proc.) mūsų šalies gyventojų. Šis rodiklis yra vienas žemiausių Europoje.

Tik faktai:

Pats didžiausias kyšis, kokį pareigūnams už tylą siūlė sulaikyti tvarkos pažeidėjai, užfiksuotas šių metų spalio pradžioje Prienų rajone, kai čia patruliavę du Alytaus policijos pareigūnai pasivijo didžiuliu greičiu lėkusį automobilį, iš kurio buvo staiga išmesti 160 000 litų vertės paketai su amfetamino milteliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Narkotikus gabeno du vyrai, kurių vienas sulaikius bandė išsipirkti pasiūlytu 12 000 eurų (tai yra 41 400 litų) kyšiu – 2000 eurų bruko čia pat, o kitus žadėjo paduoti, kai tuoj pagelbės bičiuliai.

Tokio gundančio kyšio atsisakiusius patrulius (vienas policijoje dirba 19 metų, kitas – vos pusmetį)

Lietuvos policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis pažadėjo apdovanoti solidžia premija.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų