REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kapines prižiūrinčios įmonės teigia jau pasiruošusios gyventojų antplūdžiui per Vėlines, o miškininkams laikas iki lapkričio 1-osios – pats darbymetis. Pasak Kauno miškų urėdijos urėdo Edmundo Kovalčiko, miškuose jau sustiprintas girininkų budėjimas, mat žmonės traukia į jaunuolynus ir lupa medelius, laužo jų šakeles puokščių gamybai. Medžiui tai reiškia pražūtį, ir primenama, kad žmonės, darantys tokius nusikaltimus, baudžiami pagal įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip sako E. Kovalčikas, prieš Vėlines ir Kalėdas nemažai žmonių traukia į miškų jaunuolynus, kur niokoja jaunus medelius. Iš tokių šakelių vėliau pinamos ir ruošiamos puokštės, kurios vėliau atsiduria prekyboje.

REKLAMA

„Tokie atvejai vyksta kiekvienais metais, būna užfiksuoti pažeidimai. Pernai tai buvo Raudondvaryje, todėl pas mus budėjimas jau sustiprintas. Mūsų tarnyboms reikia daug pastangų ir lėšų sustiprinti budėjimus, įvedame budėjimo dienas“, – situaciją išdėstė Kauno miškų urėdijos urėdas.

E. Kovalčikas stebisi, kodėl žmonės užuot atėję į girininkiją ir pasiteiravę, iš kur galėtų parsivežti šakelių, patys savavališkai braunasi į miškus ir niokoja jaunuolynus. „ Medžiui tai reiškia pražūtį“, – sako pašnekovas. Pardavimo vietose esą nustatyti pažeidimą sunku, todėl tokius pažeidėjus reikia sulaikyti įvykio vietoje. „O žinote, kiek vietų ir kelių yra, tad miškininkams tenka būti labai budriems“, – tęsia urėdas.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas įspėja, kad už medžių žalojimą tenka atsakyti pagal įstatymą. Tai numato Administracinių teisės pažeidimų kodeksas.

Atliekas turi išrūšiuoti pačios įmonės

Tuo metu Valdemaras Olšauskas, Kauno SĮ „Kapinių priežiūra direktorius, LRT.lt teigė, jog pačiose kapinėse žmonių kultūringumas auga ir lietuviai jau priprato šiukšles išmesti tam skirtose vietose. Vilniaus savivaldybė skaičiuoja, kad kapinių lankytojai palieka keliasdešimt kartų daugiau šiukšlių negu įprastomis dienomis. Planuodami darbus dienomis, kai padidėja kapinių lankytojų skaičius, pvz. per Vėlines, Motinos dieną ir kitas, šiukšlės vežamos kiekvieną dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktualus klausimas išlieka šiukšlių rūšiavimas kapinėse. Šiuo metu kapinėse pastatyti konteineriai keliauja į cechą, kur šiukšlės yra išrūšiuojamos, tačiau V. Olšauskas teigia, kad po naujų metų galbūt atsiras galimybė rūšiuoti šiukšles prie pačių kapinių. „Bet yra kita problema – tos žvakės yra su parafino, niekas nenori jų imti, tai čia problema nemaža“,  – samprotavo V. Olšauskas.

Tuo metu Irena Mikalauskienė, sostinės savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja, teigia, kad Vilniau savivaldybė sutartyse su kapines prižiūrinčiomis įmonėmis yra numačiusi ir sąlygą, kad bendrovės turi išrūšiuoti šiukšles pačios, jeigu to neatlieka kapinių lankytojai.

Vilniaus savivaldybė primena, kad kapus lankantys žmonės turėtų nepamiršti surinktų šiukšlių išnešti į atliekų konteinerius, o automobiliais neužstatyti įvažiavimų į kapines, kadangi šiukšles išvežantis transportas kartais negali pasiekti šiukšlių konteinerių.

Vytenis RADŽIŪNAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų