REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos politologai, vertindami rinkimų Lietuvoje rezultatus, džiaugiasi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) iškovotais  mandatais ir tai vadina istorine sėkme. Politikos apžvalgininkai daug vilčių deda į socialdemokratus ir tikisi, kad šie, jei bus daugumoje, bent jau diskutuos Lietuvos lenkų tautinei mažumai svarbiais klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos politikos apžvalgininkai sako, kad kairiųjų pergalę galima buvo nuspėti – rinkėjai, išvarginti taupymo, patikėjo geresnio gyvenimo pažadais.

REKLAMA

O LLRA sėkmę, gautus 8 mandatus, vadina istorine pergale. Iš naujos Vyriausybės tikimasi pastaraisiais metais pašlijusių dvišalių santykių pagerėjimo.

„Manau, kad Lenkijos ir Lietuvos santykiai turėtų keistis. LLRA pirmą kartą turi galimybę tapti patrauklia ir svarbia politine jėga galimoje koalicijoje. Ji Vyriausybėje galėtų pretenduoti į viceministrų postus. Tai būtų gerai lenkams, nes tautinės mažumos problemų sprendimas būtų jų egzistavimo koalicijoje sąlyga“, – kalbėjo dienraščio „Rzeczpospolita“ politikos apžvalgininkas Jerzy Haszczynskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Lenkijos ir Lietuvos santykių neturi veikti Vilniaus santykiai su lenkų tautine mažuma. Manau, kad Lietuvos Vyriausybė Lenkijai turi aiškiai duoti suprasti, kad lenkai yra Lietuvos piliečiai. Jie turi būti lojalūs Lietuvos valstybei. Ir turi tai suprasti – sienos nepasikeis. O kai tai suvoks, tada bus galima kalbėti apie pavardes ir vietovardžius. Nuo to reikia pradėti“, – mano Lenkijos politikos apžvalgininkas Krzysztofas Bobinskis.

Kaimyninės šalies politologai rinkimų laimėtojus vadina prorusiškais, tačiau iš jų tikisi europietiškos politikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip geidžiamiausius mūsų šalies vadovus Lenkijos žiniasklaida įvardija socialdemokratus. Esą jie tolerantiškiausi tautinių mažumų atžvilgiu. Tačiau tuo pačiu žiniasklaida atkreipia dėmesį, kad galimi socialdemokratų koalicijos partneriai – Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“ – greičiausiai pirmiau puls taisyti pašlijusius santykių su Rusija.

„Manau, kad ekonomikoje gali kilti problemų, pavyzdžiui rinkos gali pasisukti į Rytus. Bet retorika tarp Lietuvos ir Lenkijos šalių dėl lenkų tautinės mažumos turi pasikeisti ir pagerėti, nes kairiųjų partijos ne taip jautriai reaguoja į etninius klausimus ir geriau įsiklauso į argumentus“, – įsitikinęs istorikas-politologas prof. Klausas Bachmanas.

REKLAMA

„Aštuoni LLRA mandatai Seime – tai daug. Bet svarbiausia, ar jie turės kokios nors įtakos valdančiojoje daugumoje. Ir kaip galės padėti išspręsti lenkų mažumoms kylančius klausimus dėl pavardžių rašymo, gatvių pavadinimo ir švietimo“, – teigė dienraščio „Gazeta wyborcza“ Užsienio skyriaus vyriausiasis redaktorius Romanas Imielskis.

Lenkų rinkimų akcija, pasak jos vadovo Valdemaro Tomaševkio, turės savo frakciją Seime, o koalicijoje sutiktų dirbti tik tuomet, jeigu pavyktų susitarti dėl tautinės mažumos klausimų sprendimo.

TVP Polonia kalbina V. Tomaševskį (nuotr. Balsas.lt)„TVP Polonia“  kalbina V. Tomaševskį (nuotr. Balsas.lt)

Rūta LANKININKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų