REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naktį Lietuvoje išjungus analoginę antžeminę televiziją, dalis gyventojų skundžiasi nematantys nemokamų televizijos programų. Specialistai ramina, kad tik apie 5 proc. šalies gyventojų laikinai gali negauti tinkamo naujos skaitmeninės televizijos signalo.

REKLAMA
REKLAMA

Jie primena, kad norint matyti televiziją be trukdžių neužtenka įsigyti naujos kartos televizorių ar specialų priedėlį. Būtina pasirūpinti ir tinkama antena, praneša LRT Televizijos laida „Šiandien“.

REKLAMA

Nors apie antžeminės skaitmeninės televizijos privalumus ir analoginės išjungimą kalbama jau pora metų, tačiau dalis gyventojų tik dabar suskubo pasirūpinti naujos kartos televizijos signalo priėmimu.

„Šiandien jau viskas, neberodo. Priedėlį turime, tik su senu antenos laidu jokių lietuviškų kanalų nerodo, tik užsienietiškus. Dabar bandome pajungti, jeigu negaudys, gali tekti kitą anteną įsigyti“, – kalbėjo Pakruojo rajono Padubysio kaimo gyventojas Sigitas Gaubas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip suderinti skaitmeninę televiziją, iki lapkričio pabaigos gyventojus nemokamai konsultuos Ryšių reguliavimo tarnybos specialistai.

Jie primena, kad norint matyti televiziją be trukdžių, neužtenka įsigyt naujos kartos televizorių ar specialų priedėlį. Būtina pasirūpinti ir tinkama antena, rekomenduojama iškelti lauko antenas. Šie pokyčiai neliečia gyventojų, besinaudojančių mokamų televizijos tiekėjų paslaugomis.

„[Signalą] labai silpnina miškai. Tai vienas iš miškų teritorijos nedėkingumų. Gali būti, kad nemato net jei yra arti bokšto, nes atsiduria šešėlio zonoje. Todėl kiekvienas atvejis yra individualus. Gali kvadračiavimo efektų būti, surasti sunkiau tinkamą kryptį, jei signalas silpnesnis, tačiau visa tai sprendžiama sutvarkius kabelį antenas arba iškėlus stiebą“, – aiškino Ryšių reguliavimo tarnybos direktorius Feliksas Dobrovolskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdininkai pripažįsta, kad išjungus analoginę televiziją, maždaug 5 proc. šalies gyventojų laikinai gali negauti tinkamo skaitmeninės televizijos signalo. Tačiau šį signalą stiprinti galima buvo pradėti tik pirmadienį, išjungus analoginės televizijos siųstuvus.

„Tiek dėl gamtinių, tiek dėl kitų sąlygų. Vienas pavyzdys – Nida, kur pajūrio kopos trukdo skaitmeniniam signalui prasibrauti iki imtuvo. Bet spręsime ir užtikrinsime signalą, taip pat Lietuvos radijo ir televizijos centras montuos papildomus siųstuvus Molėtų, Švenčionių, Varėnos rajonuose. Tai nauja visiems, bet bendromis pastangomis pavyks pereiti prie skaitmeninės televizijos“, – kalbėjo susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

REKLAMA

Skaičiuojama, kad iki mėnesio pabaigos padidinus siųstuvų galias, skaitmeninės televizijos signalas patikimai dengs apie 98 proc. Lietuvos teritorijos. Tiek dengė ir jau išjungta antžeminė analoginė televizija.

Primenama, kad mažas pajamas gaunantys gyventojai gali gauti 100 litų kompensaciją skaitmeninės televizijos priėmimo įrangai įsigyti.

Vietos savivaldybės Socialinės paramos skyriui iki lapkričio 20 dienos reikia pateikti pirkimo kvitą ir sąskaitą faktūrą.

Pereiti prie raiškesnių spalvų ir kokybiškesnio vaizdo prieš kelis  metus nusprendė Europos Sąjunga. Lietuva viena paskutiniųjų Europoje išjungė senos technologijos antžeminę televiziją.

Giedrius VITKAUSKAS, Arnas MAZĖTIS, Zina PAŠKEVIČIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų