REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius sako, kad, šiai partijai patekus į valdžią, ir toliau bus vykdoma griežta fiskalinė politika, ir fiskalinis deficitas neturės viršyti 2,5 proc. Anot A. Butkevičiaus, laikantis deficito, realu eurą įsivesti nuo 2015 m.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius sako, kad, šiai partijai patekus į valdžią, ir toliau bus vykdoma griežta fiskalinė politika, ir fiskalinis deficitas neturės viršyti 2,5 proc. Anot A. Butkevičiaus, laikantis deficito, realu eurą įsivesti nuo 2015 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Fiskalinis deficitas turės išlikti toks, koks yra šiuo metu suplanuotas, - 2,5 proc. nuo bendrojo vidaus produkto. Mūsų iššūkis ir anksčiau buvo, kad Lietuva de facto turi eurą, ir manau, būtų tikslinga, kad Lietuva, žiūrint į makroekonominius rodiklius, ateinančių metų finansinę perspektyvą, realiai galėtų nuo 2015 m. įsivesti eurą. Ateinantys metai bus Lietuvai iššūkis, kaip suvaldyti infliaciją Lietuvoje, nes puikiai suprantame, kad ir kai kurių monopolinių paslaugų kainos augs, ir produktų kainos jau auga, mūsų laukia didžiulis iššūkis - kaip amortizuoti tą kainų augimą per gamybos skatinimą“ , - pirmadienį spaudos konferencijoje žurnalistams sakė A. Butkevičius.

REKLAMA

Ką socialdemokratai žada deleguoti į finansų ministro postą, A. Butkevičius kol kas nenorėjo įvardinti. Pasak jo, partija turi keletą kandidatų ir artimiausiu metu juos svarstys.

„Yra keletas kandidatų, ir tikrai elgsimės labai atsakingai, ypač parinkdami finansų ministro kandidatūrą. Aš manau, per dvi savaites arba kada mes turėsime pilnus įgaliojimus formuoti Vyriausybę, tada pasakysime, kokie yra kandidatai atskirose ministerijose. Galiu prižadėti viena - nebus ministerijose vadovų, kurie neturi kompetencijos“, - teigė A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų lyderis pažymėjo, kad artimiausiu metu su koalicijos partneriais - Darbo partija ir Tvarka ir teisingumu - bus suformuota darbo grupė, kuri peržiūrės dabartinės Vyriausybės pateiktą 2013 m. biudžeto projektą.

Anot jo, socialdemokratų prioritetai formuojant naująjį biudžetą - gyvenamųjų namų renovacija, ES pinigų panaudojimas šilumos ūkio pertvarkai, kad būtų pereita prie biokuro, minimalios mėnesinės algos pakėlimas iki 1000 Lt nuo 2013 m. sausio 1 d., pasiruošimas pirmininkavimui Europos Tarybai.

Paklaustas, kiek Lietuvai kainuos minimalios algos kėlimas, A. Butkevičius sakė, kad per artimiausias dienas bus atlikti skaičiavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius pabrėžė, kad ministrų, kuriems yra iškeltos bylos, naujoje Vyriausybėje būti negalės.

„Jei yra iškelta byla ir vyksta tyrimas, tai nei ministru negalėtų būti, nei kitu vadovu. Tas reikalauja ir moralinės atsakomybės, mes šitiems faktoriams keliame didžiulius reikalavimus“, - teigė socialdemokratų lyderis.

„Čia yra mūsų susitarimo klausimas. Palaukit, laikas parodys“, - sakė A. Butkevičius, paklaustas, ar konkrečiai Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas galėtų būti ministru.

Paklaustas, kaip socialdemokratai apskritai gali eiti į koaliciją su partija, kuriai kaip juridiniam asmeniui yra iškelta baudžiamoji byla, A. Butkevičius pažymėjo, kad Darbo partiją išrinko rinkėjai.

REKLAMA

„Galiu pasakyti, kad Seimo narius išrenka rinkėjai. Mes gerbiame visuomenės pasirinkimą. Mes negalime ignoruoti rinkėjų, kurie balsavo už Darbo partiją. Tai yra atskiras klausimas, byla tęsiasi daug metų, laikas parodys, ar vienas ar kitas bus priimtas sprendimas, ir tada galėsim konkrečiai kalbėti“, - sakė socialdemokratų lyderis.

Paklaustas, ar socialdemokratai į užsienio reikalų ministro postą skirtų Liną Linkevičių, A. Butkevičius teigė, kad tai vienas iš kandidatų, bet konkrečiai kalbėti dar anksti. Jis pažymėjo, kad už užsienio politiką atsakinga yra Prezidentė.

REKLAMA

„Už užsienio politiką atsakinga Prezidentė. Mes manome, kad Užsienio reikalų ministerija - savotiškas vykdytojas tiek Vyriausybės, o pirmiausia, Prezidentės suformuotų uždavinių. Manau, labai svarbu, kad komunikavimas užsienio reikalų ministro būtų geras su Prezidentūra, su Vyriausybe. Mes stengsimės išlaikyti gerus santykius ir su kaimyninėm šalim, bet, aišku, užsienio politikos krypties nesiruošiam keisti“, - sakė A. Butkevičius.

Socialdemokratų lyderis dar kartą pabrėžė, kad nėra prieš atominę energetiką, bet mano, kad dabartinį projektą su „Hitachi“ Vyriausybė vykdė skubotai, norėdama prieš rinkimus parodyti, kad dirba. A. Butkevičius pažymėjo, kad kol kas pasisako prieš šį konkretų projektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Butkevičiaus, suskystintų dujų terminalas - „prioritetas numeris vienas“. Jis sakė, jog reikia dėti pastangas, kad tai taptų regioniniu projektu. Jo teigimu, tam užtektų „nutiesti vamzdį iki Kuršėnų“, nuo kur būtų galima sujungti sistemą su Latvijos ir Estijos.

A. Butkevičius teigė negalįs pasakyti, ar pritaria Lietuvos pozicijai ginče su „Gazprom“.

„Aš tų ieškinių nemačiau, nesu teisininkas“, - sakė jis.

Apie ketvirtą koalicijos partnerį, tvirtino A. Butkevičius, socialdemokratai, Darbo partija ir Tvarka ir teisingumas nebegalvoja - koaliciją dabar žadama sudaryti tik iš šių trijų partijų.

Pirmadienį 10 val. A. Butkevičius susitinka su Prezidente.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų