REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vėlų sekmadienio vakarą koalicija antrą kartą bus dėliojama sostinės viešbutyje „Naujasis Vilnius“. Čia renkasi Darbo partijos, Tvarkos ir teisingumo bei Socialdemokratų partijos lyderiai.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 01:17 val.) Koalicijos sutartį tikimasi pasirašyti, kai VRK patvirtins rinkimų rezultatus.

REKLAMA

„Mes sutarėme, kad jau nuo rytojaus dirbsime, nes turime labai daug uždavinių. Ir ruošimės galutinės koalicijos suformavimui“, – teigė A. Butkevičius.

(Papildyta 01:14 val.) LSDP lyderis Algirdas Butkevičius teigė, kad šiandien apie atominę elektrinę nebuvo kalbama, tačiau jo atstovaujamos partijos pozicija išlieka ta pati – prieš atominę elektrinę.

DP pirmininko paklausus, ar jis lengvai užleido premjero postą socialdemokratų atstovui, šis patikino, kad yra paklusnus Lietuvos respublikos pilietis, o Konstitucijoje numatyta, kad laimėjusi partija siūlo premjerą, todėl čia yra viskas tvarkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Rolandas Paksas teigę, kad jis ir toliau tęs europarlamentaro karjerą, tačiau šiandien yra svarbiau, kad koalicija kuo greičiau pasitvirtintų savo programą ir darytų Vyriausybės kalendorinį darbo grafiką ir įgyvendintų tuos darbus, kurie reikalingi valstybei.

Tvarkiečių lyderis nesiėmė iki rezultatų patvirtinimo atsakyti į klausimą, kelioms ministerijoms ruošiasi vadovauti TT.

„Po to, kai bus patvirtinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) rezultatai, mes pereisime prie konkretesnių dalykų“, – pabrėžė A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nesutarimų nėra, aš labai džiaugiuosi, kad šiandien, jau pirmame susitikime buvo išsakyta mintis, kuri yra labai svarbi Lietuvos gyventojams, kad ministrai bus parenkami pagal kompetenciją, reikės tartis ir žiūrėti, kuris žmogus iš kurios partijos galės atstovauti ministerijai pagal savo gebėjimus, o ne vien tik dėl to, kad pasiskirstytų ministerijas ir deleguotų žmones“, – akcentavo kandidatas į būsimus premjerus.

„Pirmą kartą Lietuvos istorijoje kuriasi koalicija iš patyrusių partijų, kurios ne pirmą kartą laimėjo rinkimus. Pirmą kartą – naujokų kol kas šioje koalicijoje nėra“, – pridūrė V. Uspaskichas.

REKLAMA

(Papildyta 01:05 val.) „Norime iš pradžių sukurti programą Vyriausybės, įtraukti visų trijų partijų pažadus į tą programą, o paskui kalbėti apie ministerijas“, – tikino A. Butkevičius.

Kuriai partijai atiteks Seimo pirmininko postas, kol kas taip pat dar neaišku.

Paklaustas, ar negavęs premjero posto, V. Uspaskichas tęs karjerą Europos parlamente, šis paragino neskubėti ir palaukti. „Kol kas esu Vyriausybės komandos sąraše, todėl pažiūrėsime“, – sakė jis.

A. Butkevičiaus nuomone, prezidentė turėtų patvirtinti šių trijų partijų koaliciją.

„Aš manau, kad mes turime daugumą, pagal Konstituciją ta dauguma ir turėtų sudaryti valdančiąją daugumą ir formuoti Vyriausybę“, – svarstė politikas.

REKLAMA

(Papildyta 00:58 val.) „Sutarėme, kad iš trijų politinių partijų kursime daugumą ir ministras pirmininkas bus socialdemokratų partijos narys“, – teigė Algirdas Butkevičius po trijų partijų lyderių pasitarimo.

Pasak jo, netrukus bus pradėta ruošti Vyriausybinė programa ir bus darbo grupės iš esamų trijų politinių partijų, kitą savaitę taip pat bus peržiūrėtas valstybės biudžeto įstatymo projektą.

Ministerijų pasiskirstymo klausimas taip pat bus sprendžiamas kitą savaitę. Šį kartą nei vienos partijos atstovas nepanoro atskleisti, kokioms ministerijoms norėtų vadovauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius tik prasitarė, kad mano, jog ministrų pirmininkas finansų ministrą turėtų teisę pasirinkti. Pasak jo, kitų partijų į koaliciją kol kas kviesti neplanuojama, kadangi šios trys partijos turi tvirtą daugumą.

„Mes galime  aiškiai pasakyti, kad bus nubrėžtas kelias ir prioritetinės kryptis – gyvenamųjų namų renovacija, šilumos ūkio pertvarka gamybos srityje pereinant prie biokuro ir naudojant europinius pinigus, dėl minimalios mėnesinės algos padidinimo, taip pat esame nutarę sudaryti darbo grupę, kuri peržiūrės visą mokesčių sistemą, tikrai naktinės mokesčių reformos nedarysime, žemės ūkio sektoriuje turi būti ES finansinė parama skiriama toms programoms, kurios kuria pridedamąją vertę ir kalbėsime apie kai kuriuos kitus dalykus“, – apie būsimos Vyriausybės planus kalbėjo A. Butkevičius.

REKLAMA

(Papildyta 00.43) Valdančioji dauguma bus formuojama iš trijų partijų, o premjero postas atiteks socialdemokratams.

Tai po Darbo partijos, LSDP ir Tvarkos ir teisingumo lyderių susitikimo viešbutyje „Naujasis Vilnius“ sakė LSDP lyderis Algirdas Butkevičius.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Algirdas Butkevičius, Viktoras Uspaskichas ir Rolandas Paksas susirinko derėtis dėl būsimos koalicijos sudarymo sąlygų. R. Paksas į susitikimą atvyko vėliausiai.

REKLAMA

Daugiausiai mandatų, išankstiniais duomenimis, surinkusios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius neatmeta galimybės, kad prie valdančiosios koalicijos gali prisijungti ketvirtas partneris.

A.Butkevičius rezultatus vertina teigiamai, nors galutinių dar nėra.

„Manau, kad dar prisijungs prie mūsų, man jau teko kalbėti, amžiną atilsį Juozo Palionio sūnus Andrius Palionis, kuris laimėjo irgi prieš mūsų partietį Prienų apygardoje“, – žurnalistams partijos būstinėje sakė LSDP lyderis.

Pasiteiravus, ar eitų premjero pareigas, A. Butkevičius teigė, kad tai prezidentės prerogatyva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie koaliciją, A. Butkevičius teigė, kad jie – socialdemokratai, Darbo partija ir tvarkiečiai – yra atviri ir prie jų gali prisijungti kitos partijos.

Konkrečiai su kuo jungtųsi neatskleidė, tačiau kategoriškai atmetė buvusios teisėjos Neringos Venckienės vadovaujamo „Drąsos kelio“ partnerystę. A. Butkevičiaus teigimu, trims partijoms surinkus 79 Seimo narių mandatus ketvirtojo partnerio apskritai nebereikėtų.

A. Butkevičius, priešingai nei Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, neįvardijo, kokių ministerijų norėtų, tačiau sakė, kad kiekvienai ministerijai vadovaus kompetentingas asmuo.

„Kol kas dėl ministerijų mes nekalbėjome. Manau, laikas parodys“, – sakė LSDP lyderis.

Po pirmojo rinkimų turo tų pačių partijų lyderiai buvo susitikę viešbutyje „Narutis“, kur sutarė dėl to, kad eis išvien ir palaikys vieni kitų kandidatus vienmandatėse apygardose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų