REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje viešėjęs pasaulinės informacinių technologijų (IT) bendrovės „Hewlett-Packard“ (HP) technologijų vadovas Wilfriedas Grommenas įsitikinęs, kad Lietuva turi realią galimybę tapti lydere pagal IT naudojimą. Anot jo, Lietuvos pranašumas – moderni IT infrastruktūra, didelė interneto skverbtis, aukštas išsilavinimo lygis ir atvira kultūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal šviesolaidinio interneto skverbtį jūsų šalis pirmauja Europoje, taip pat galite pasigirti modernių IT sprendimų naudojimu versle ir viešajame sektoriuje. Tokiai jaunai šaliai, kaip Lietuva, tai yra puikūs rodikliai. Tačiau jums svarbiausia plėtoti modernią kultūrą, kur technologijos pritaikomos kasdieniniam gyvenimui, - teigė W. Grommenas. - Tikiu, kad esate pajėgūs žengti toliau ir aktyviai diegti bei taikyti tokias technologijas, kaip debesų kompiuterija, gili duomenų analizė ir prietaisų, tokių kaip planšetiniai kompiuteriai ir išmanieji telefonai, taikymas versle“.

REKLAMA

IT reikšmė – vis didesnė

HP eksperto teigimu, IT jau yra tapusi bendrosios paskirties technologija, tačiau IT reikšmė tampa vis didesnė, nes technologiniai sprendimai žymiai padidina veiklos efektyvumą visose ūkio šakose – pradedant paslaugomis, mažmenine prekyba, bankininkyste, pramone, telekomunikacijomis, transportu ir baigiant viešo sektoriaus valdymu.

HP Technologijų vadovas mano, kad IT tapo daugelio vartotojų kasdieninio gyvenimo dalimi – žmonės IT sprendimus ir paslaugas plačiai naudoja tiek asmeniniame gyvenime, tiek darbo aplinkoje. Todėl natūralu, kad vartotojai tikisi technologiškai pažangių sprendimų iš verslo įmonių ir valstybės organizacijų.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, valstybių konkurencingumą lemia ne tik puiki infrastruktūra, tačiau ir IT pritaikymas versle bei valstybės valdyme. „Jūsų švietimo sistema yra puikus gero technologijų pritaikymo pavyzdys, tačiau vyriausybės sektoriuje to nematome. Žmonės pasisavina technologijas, valdžia – ne. Tai puikiai įrodo stringantis elektroninio balsavimo procesas“, - sako W. Grommenas.

Debesų kompiuterijos ateitis

W. Grommenas įsitikinęs, kad debesų kompiuterijos technologija bus vyraujanti, o debesų kompiuterijos paslaugų tiekėjai artimiausiu metu galės pasiūlyti dar daugiau galimybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jūsų turima infrastruktūra taps pagrindu visiškai naujai technologijai – debesų kompiuterijai“, - teigė HP technologijų vadovas.

Pasak jo, debesų kompiuterija leidžia IT tapti naudinga paslauga, kuri reikšmingai sumažina IT paslaugų išlaidas ir sutrumpina patekimo į rinką laiką. „Debesų kompiuterijos sprendimai leis padidinti organizacijų efektyvumą ir lankstumą, gerokai sumažins sąnaudas (apie 30 proc.) ir inovacijų pritaikymo laiką“, - prognozavo technologijų ekspertas.

Vyriausybės nemato naudos

Debesų kompiuterijos privalumais naudojasi privatus verslas ir stambios bendrovės, tačiau valdžios institucijos šia kryptimi juda lėtokai ir kiek nenoriai. Šių metų liepos mėnesį pranešėme, kad Jonavos rajono savivaldybė tapo pirmąja Lietuvoje, kuri savo IT ūkį perkėlė į „debesį“.

REKLAMA

Paklaustas, kodėl vyriausybės taip lėtai ir nenoriai juda link debesų kompiuterijos, HP technologijų vadovas teigė, kad daugelyje vyriausybių atskirose ministerijose vyrauja nenoras bendrauti tarpusavyje.

„Jei valstybiniu lygiu į darbotvarkę nebus įtraukas šis klausimas, debesų kompiuterija nepajudės iš vietos, nes viena ministerija ar savivaldybė negali pademonstruoti ir išnaudoti visų šios technologijos privalumų“, - sako W. Grommenas.

Pasak jo, antra priežastis yra nerimas dėl privatumo ir duomenų saugumo. „Vyrauja nuomonė, kad piliečių duomenys ir pagrindinis valstybės registras turi likti valstybės viduje. Dėl valstybės turi nuspręsti, kokia institucija bus atsakinga už šių duomenų apsaugą“, - teigia HP technologijų vadovas.

Galiausiai, pasak W. Grommeno, vertinant debesų kompiuterijos privalumus vyriausybė, skirtingai nei verslas, ne visuomet atsižvelgia į tai, kad ši technologija gali padėti sutaupyti.

M. Samkus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų