REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainoje vyksta parlamento rinkimai, kurie, pasak Vakarų politikų, parodys, kokia demokratijos padėtis šalyje, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavimas vyks nuo 8.00 val. iki 20.00 val. Opozicija susirungs su prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija. Vakarai kritikuoja V. Janukovyčių už savo pagrindinės varžovės Julijos Tymošenko įkalinimą.

REKLAMA

Rinkimuose dalyvauja kelios nedidelės partijos, kurios tikisi gauti valdančiaisiais nusivylusių rinkėjų balsus. Tarp jų - liberali bokso čempiono Vitalijaus Kličko partija „Udar“ ir kraštutinių dešiniųjų partija „Svoboda“. V. Kličko partijos populiarumas išaugo, nes jis nepritaria V. Janukovyčiui, be to, politikoje būdamas naujokas, jis dar nėra patekęs į korupcijos skandalus. Partijos „Svoboda“ kova už Ukrainos kultūrą ir kalbą taip pat sulaukė palaikymo, nors partija ir yra pareiškusi antisemitinių ir rasistinių teiginių.

REKLAMA
REKLAMA

Pusė iš 450 parlamento narių mandatų bus paskirstyti pagal išrinktų partijų sąrašus, o kita pusė atiteks vienmandatėse rinkimų apylinkėse daugiausia balsų surinkusiems kandidatams. Į parlamentą balotiruojasi apie 5 tūkst. kandidatų. Galutiniai rinkimų rezultatai bus paskelbti pirmadienį.

Tai vieni iš labiausiai stebimų rinkimų Ukrainos istorijoje - balsavimą stebės 3 500 akredituotų užsienio stebėtojų, įskaitant daugiau nei 600 iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO).

Vakarų šalių lyderiai išsakė nerimą dėl rinkimų kampanijos. Šią savaitę „New York Times“ straipsnyje buvo cituojama JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton (Hillary Clinton) ir Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Ketrina Ešton (Catherine Ashton), kurios sakė, kad išankstinėje ESBO ataskaitoje apie Ukrainos parlamento rinkimus yra nerimą keliančių dalykų. Tai vyriausybės išteklių naudojimas valdančiųjų kandidatams paremti, žiniasklaidos apribojimai bei skaidrumo rinkimų komisijose stoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų