REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Afganistano karo veteranai šeštadienį rinkosi į kasmetę talką Vilniuje, prie paminklo žuvusiems kare atminti, taip pat aptarė ir vis nesibaigiančias problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Prie paminklo, menančio dešimt metų trukusio Afganistano karo aukas, veteranai renkasi kasmet. 1979–1989 metais vykusiame Sovietų Sąjungos ir Afganistano kare dalyvavo 5 tūkst. priverstinai Sovietų Sąjungos kariuomenėje tarnavusių lietuvių. 96 jaunuoliai iš karo lauko negrįžo, daugelis patyrė sunkių traumų.

REKLAMA

Nors per daugiau nei dvidešimtmetį veteranų gyvenimo sąlygos pagerėjo, spręstinų problemų vis dar yra.

„Šiuo metu mes turime nukentėjusių statusą, tačiau, mūsų manymu, šis statusas nėra visiškai teisingas. Vis tiek reikia pripažinti, kad mes dalyvavome kare, teisingesnis būtų karo dalyvio statusas. Tačiau kol kas pozicija valdžios yra tokia, kad Lietuva kariniuose veiksmuose nedalyvavo“, – teigė Vilniaus karo Afganistane veteranų sąjungos pirmininkas Dalius Didika.

REKLAMA
REKLAMA

Ne mažiau svarbi, pasak sąjungos pirmininko, yra ir veteranų sveikatos problema. Lėšų gydymui tenka ieškoti patiems.

„Mes savo surinktomis lėšomis vykstame gydytis į sanatorijas, turime sudarę sutartis. Bet labai norėtumėme, kad prie šito prisidėtų Vyriausybė kažkiek, suteiktų asmenims, kuriems tas gydymas tikrai reikalingas, kažkiek vietų per metus“, – sakė D. Didika.

Sostinėje gyvena apie 500 Afganistano karo veteranų. 1995 metais jie įkūrė Karo Afganistane veteranų sąjungą.

J. Navickaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų