REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tęsiamas informacijos iš KGB dokumentų, skelbiamų www. kgbveikla. lt, viešinimas.

Sočią ir ramią aplinką drumstė lapeliai ir kroviko burnojimas

1984 – aisiais metais aplinka Biržuose, KGB požiūriu, buvo stabili. Sprendžiama, kad tam įtakos turėjo rajono ekonomikos suintesyvėjimas, išaugęs žemės ūkio kultūrų derlingumas bei pagerėjęs gyventojų aprūpinimas maisto produktais.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo 2 dieną įvairiose Biržų miesto vietose buvo išmėtyti lapeliai, kurių turinį KGB vertino kaip provokacinį. Ieškant šių lapelių autoriaus ir platintojo buvo pradėta byla „Provokatorius“.

REKLAMA

KGB ėmėsi priemonių ir „Provokatorių“ rado. Pasirodo, tai buvo Biržuose gyvenanti Bronė Kutrienė Leonovna, gimusi 1926 metais. Pradinio išsilavinimo moteris dirbo rajono bibliotekoke krosnių kūrike. Šią moterį KGB iškvietė į skyrių, su drąsia lapelių platintoja „profilaktiškai“ kalbėjosi operatyvinis represinės struktūros darbuotojas.

Kovo 11 dieną KGB būstinėje vyko profilaktinis – perspėjamasis pokalbis su parduotuvėje dirbančiu kroviku Ramutėnu J. M. Raportuojama, kad šis biržietis viešoje vietoje skleidė politiškai nesveikas kalbas. Po „profilaktikos“ KGB pradėjo Ramutėno operatyvinio stebėjimo bylą.

REKLAMA
REKLAMA

Verbavo arba kompromitavo kunigus

Stebint, anot ataskaitos, ekstremistiškai nusiteikusį Papilio kleboną Krumpliauską KGB naudojosi agentėmis „Petraitienė“ ir „Tania“, papildomai rastas dar vienas patikėtinis.

Agentų ir patikėtinių padedami kegėbistai sekė kunigo sakomų pamokslų turinį norėdami dokumentiškai užfiksuoti tarybų valdžiai kenkėjiškus dvasininko pasisakymus.

Pastebėta, kad kunigas Krumpliauskas tapo atsargesnis – tarybinės tikrovės atvirai nešmeižė.

Liepos mėnesį į Rokiškio rajoną perkeltas KGB dominantis objektas – kunigas Rimkevičius.

1984 – aisiais ir toliau tęsėsi KGB susitikinėjimas bei asmeniniai pokalbiai su kunigu Nikštu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liepos mėnesį į Biržus atvyko kitas KGB dominantis dvasininkas – kunigas Braukyla. Už valdžiai priešiškus pasisakymus, tarybinės tikrovės šmeižimą ir išpuolius prieš tarybinį – partinį aktyvą 1984 metais šis kunigas buvo „profilaktiškai“ apdorotas – KGB jį sukompromitavo visuomenės akyse, pasinaudodama masinėmis informacijos priemonėmis.

Ateistų padedami lengviau atsikvėpė

Iš agentų „Kovalevskis“ ir „Putinas“ gauta žinių, kad į Biržus atvažiavęs kunigas Braukyla nusprendė keisti savo elgesį ir su vietos valdžia nekonfliktuoti. Agentai „Petras“ ir „Zabarauskienė“, o taip pat šio kunigo pamokslų pasiklausymui sutelkti rajono ateistų tarybos nariai patvirtino, kad Braukyla šiuo metu prieš valdžią neburnoja. Tačiau sunerimta iš agentų ir ateistų gavus žinią, kad kunigas nori užmegzti ryšį su jaunimu.

REKLAMA

Sukiršino eucharistus

KGB tęsė darbą stebėdama eucharistinio būrelio vadovę Šukytę. Ataskaitiniu laikotarpiu imtasi priemonių per KGB agentus bei patikėtinius kiršinti Šukytę ir tikinčiuosius, gilinti minėtos moters ir bažnytinės aplinkos asmenų nuomonių išsiskyrimus.

Šukytė buvo iškviesta į KGB būstinę, tačiau kvietimą ignoravo. Neišsiregistravusi iš Biržų ji išvyko gyventi į Kauną, kur, KGB duomenimis, prižiūri seną kunigą. KGB ėmėsi priemonių nustatyti Šukytės buvimo vietą.

KGB ataskaitoje raportuojama, kad išvykus Šukytei Biržuose eucharistinio būrelio veikla iš esmės nutrūko.

REKLAMA

Dar labiau norėdami įsiskverbti į bažnytinę aplinką kagėbistai stiprino agentūrines pozicijas ir užverbavo agentą „Bijūnas“. KGB duomenimis, jis turėjo ketinimų studijuoti dvasininkų rengimo seminarijoje.

KGB nusprendė atsisakyti kurį laiką stebėto Kežio verbavimo, tačiau toliau domėjosi kandidatu verbavimui Glinda.

Nesiliauta stebėti biržietį Leivą. Šis žmogus tikrintas, kai KGB pasiekė signalas apie Leivos gautus nelegalius leidinius. Agentai pranešė, kad Leiva palaiko ryšius su kunigu Krumpliausku, pastarąjį vežioja savo automobiliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užmegztas ryšys su kunigu Miškiniu. Raportuojama, kad atliekamas darbas siekiant šį kunigą įtraukti į bendradarbiavimą su KGB.

KGB toliau „dirbo“ su baptistų sektos pamokslininku Viederiu, vykdydama planą paversti jį KGB bendradarbiu. Pradėtas stebėjimas baptistų bendruomenėje buvusio agento „Korespondentas“ ir agento K. dėka.

Pankai ir religinė – mistinė srovė

KGB praneša, kad Biržų jaunimo dalyje jaučiamos nesveikos tendencijos ir apolitiškumas. Atskiri asmenys ėmė mėgdžioti „pankus“ ir domėtis religine – mistine krišnaizmo srove.

REKLAMA

Dėl to KGB sustiprino įtaką jaunimui. Užverbuotas agentas „Jonas“ (inžinierius – statybininkas, tėvai teisti) ir vidurinės mokyklos moksleivis „Vėlyvis“. Verbavimui baigiamas paruošti moksleivis Daniliuk.

Atsisakyta verbuoti Januševičių, Dargelį ir Gelažių, nes jie pasirodė netinkami darbui KGB agentų tinkle. Vabalninko žemės ūkio mokykloje parinkti trys kandidatai verbavimui.

Mokytojai ir patriotai

Atkreiptas dėmesys į mokytojus, apie kuriuos KGB turi kompromituojančios medžiagos. Žinių apie šių mokytojų neigiamą įtaką formuojant mokinių pasaulėžiūrą 1984 metais negauta.

REKLAMA

Tęsiamas darbas analizuojant verbavimui numatytą mokytoją Narkevičių, užmegzti patikimi ryšiai su mokytoju Butrimansku.

KGB toliau stebėjo Biržuose gyvenančio Latvijos nacionalinės „gaujos“ dalyvio Berniks veiklą. Tačiau, pasak ataskaitos, šis žmogus gyveno ramiai ir uždarai.

Toliau dirbta su buvusiu antitarybinės organizacijos vadovu Urbštu, kurį 1980 metais KGB užverbavo kaip agentą „Vilį“. Raportuojama, kad šiam agentui padėta įsigyti automobilį, o „Vilio“ elgesys KGB atžvilgiu gerėjantis.

Kovo 22 dieną „Aušros“ įmonėje buvo užmušta 21 kiaulė. Tai padaryta sąmoningai.

Padedant agentui „Juozas“ ir kandidatui į verbuojamus asmenis P. L. A. nusikaltimas išaiškintas per parą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Raportuojama, kad „nusikaltimas įvykdytas dėl girtuoklystės ir asmeninio keršto“. Kiaules užmušė darbuotojas Grigorjevas, kuriam gresia baudžiamoji atsakomybė.

Taip pat skaitykite:

Iš KGB archyvų: ką sovietų saugumas veikė artėjant „atšilimui“?

Iš KGB archyvų: tikrino ir privačias perlaidas

Iš KGB archyvų: agentai sekė ir paprastus žmones

KGB siekė prasiskverbti į tikinčiųjų gretas

A. Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų