REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijos karinis apeliacinis teismas penktadienį paleido į laisvę tris buvusius Vokietijos parašiutininkų ir tankų divizijos „Hermann Goering“ karius, anksčiau nuteistus kalėti iki gyvos galvos, informuoja AFP.

REKLAMA
REKLAMA

2011 m. liepą Veronos karinis teismas dėl kaltinimų nužudžius šimtus civilių per Antrąjį pasaulinį karą iki gyvos galvos nuteisė už akių devynis vokiečius. Teismas Veronoje nuteisė Vokietijos pilietybę turinčius buvusius kariškius dėl kaltinimų 1944 metais nužudžius daugiau nei 140 žmonių Italijos Modenos regione. Devyni kaltinamieji taip pat buvo pripažinti kalti dėl žudynių kituose Šiaurės Italijos regionuose.

REKLAMA

Šiuo metu dauguma nuteistųjų yra apie 90 metų amžiaus. Trys kiti nuteistieji toliau atlieka bausmę. Dar trys kaltinamieji mirė kalėjime.

Įtariamųjų nacistiniais nusikaltimais teisminis persekiojimas Italijoje prasidėjo tik 1994 metais, kai iki gyvos galvos buvo nuteistas buvęs nacistinės kariuomenės karininkas Erichas Pribkė (Erich Priebke). Vėliau įvyko ir kiti procesai.

Italija ne kartą reikalavo iš Vokietijos sumokėti kompensacijas dėl nacistų nusikaltimų. 2008 metais Vokietijos vyriausybė kreipėsi į Hagą siekdama užginčyti italų reikalavimus. Vokietija rėmėsi tarptautinėmis tezėmis dėl valstybinio imuniteto, pagal kurias Vokietija apsaugota nuo panašaus pobūdžio teisminio persekiojimo. 2012 m. vasarį Jungtinių Tautų tarptautinis teismas Hagoje atleido Vokietiją nuo kompensacijos mokėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų