REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei spalio gale ar lapkričio pradžioje pasodinote vaismedžius ir orai ėmė šalti reikia pasirūpinti, kad įdėtas darbas nenueitų perniek. Pasodintų ir jaunų medelių, krūmų šaknis galima apsaugoti, žemės paviršių apklojus lapų sluoksniu, durpėmis, pjuvenomis. Tai darant reikia pasistengti, kad augalų šaknies kakleliai nebūtų po apšildančiuoju sluoksniu, nes ten įsikūrusios pelės gali nugraužti būtent tą augalo dalį. Rūpestingi sodininkai prie kiekvieno medelio padeda apnuodyto masalo pelėms. Jį patartina dėti į cilindro formos talpas , kurių galai užkišami laikraščiais. Pelės pajutusios masalą prasigrauš, o paukščiai ir žvėreliai nepasieks apnuodyto masalo.

REKLAMA
REKLAMA

Tam puikiai tiks gabalėliai supjaustyti plastikiniai šiltnamio lankai, nupjautais galais plastikiniai buteliai, keraminiai melioracijos vamzdeliai. Jeigu sodinimas atidėtas pavasariui, kasama tranšėja ir sodinukai tik prikasami įstrižai, viršūnėmis į šiaurę. Galima užberti durpių. Būtina pasirūpinti, kad taip suguldytų sodinukų neapgraužtų pelės ir kiškiai. Reikia atminti, kad pati žemiausia temperatūra – virš sniego. Laukiant gilios žiemos, tokius sodinukų kamienėlius geriau palenkti, kad atsidurtų po sniegu.

Norint jau augančių vaismedžių kamienus apsaugoti nuo šalčio, verta prisiminti senolių taikytus būdus – aprišti eglišakėmis, šiaudais ir kitomis augalinėmis medžiagomis. Prieš imantis šiš darbų vaismedžių kamienai turi būti nuvalyti nuo atplaišų ir nubalinti kalkių skiediniu. Tai padarius bus sunaikinti kenkėjai ir ligų sukėlėjai, medaliai mažiau nukentės nuo temperatūrų svyravimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų