REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamento rinkimai Baltarusijoje buvo neteisingi, nelaisvi ir neskaidrūs, sakoma penktadienį Europos Parlamento priimtoje rezoliucijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Baltarusijoje išrinktam parlamentui stinga demokratinio teisėtumo, todėl Europos Parlamentas tęs jo nepripažinimo politiką“, - priduria europarlamentarai. Jie taip pat ragina Baltarusiją atlikti planuojamos statyti atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimą, praneša EP spaudos tarnyba.

REKLAMA

EP pažymi, jog per įvykusius parlamento rinkimus nepaisyta piliečių teisės jungtis į asociacijas, kandidatuoti ir laisvai reikšti savo nuomonę, todėl į šalies parlamentą neišrinktas nė vienas demokratinės opozicijos kandidatas.

Europarlamentarai apgailestauja, kad „Baltarusijos valdžios institucijos nusprendė žengti dar vieną žingsnį tolyn nuo demokratijos ir toliau izoliuoti savo šalį“. Jie ragina surengti naujus laisvus bei teisingus Baltarusijos parlamento rinkimus vadovaujantis tarptautiniais standartais.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentas „primygtinai ragina Baltarusijos valdžią gerbti žmogaus teises, kad būtų nutraukta pačios šalies susikurta izoliacija nuo likusios Europos bei iš esmės pagerinti ES ir Baltarusijos santykiai“. Europarlamentarai reikalauja nedelsiant išlaisvinti Baltarusijos politinius kalinius, įskaitant žmogaus teisių gynėją Alesį Beliackį, kuris buvo nominuotas Nobelio premijai ir EP Sacharovo premijai už minties laisvę. Jie smerkia žurnalistų sulaikymą ir žiniasklaidos laisvės ribojimą, taip pat ragina panaikinti draudimą žmogaus teisių gynėjams keliauti į užsienį bei paskelbti mirties bausmės moratoriumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES institucijos kviečiamos tęsti dialogą su Baltarusija ir parengti jos atžvilgiu aiškesnę politiką, paremtą griežtomis sąlygomis, taip pat toliau „finansinėmis ir politinėmis priemonėmis“ remti šios šalies pilietinės visuomenės plėtrą bei sukurti ilgalaikę Baltarusijos opozicijos organizacijų rėmimo programą. Taip pat siūloma palengvinti Šengeno vizų išdavimą Baltarusijos piliečiams.

Planuodama naujos atominės elektrinės statybą, Baltarusija turi visapusiškai laikytis Orhuso konvencijos, taip pat griežtai įgyvendinti visus Espo konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo atsižvelgiant į tarpvalstybinį kontekstą reikalavimus, pažymi EP.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų