REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio vadovai šokiruoti. Dvi kadencijas Seime dirbantis ir trečiajai išsaugoti kėdę siekiantis konservatorius režisierius Julius Dautartas įsijautė į teisėjo vaidmenį ir tiesmukiškai pareiškė, kad Aukštaitijos sostinės vadovai, siekdami sau naudos, sąmoningai ir tyčia daro nusikaltimus miestui. Kas privertė kandidatą skubiai sustabdyti ažiotažą sukėlusių agitacinių lapelių platinimą?

REKLAMA
REKLAMA

Išvadino nusikaltėliais

Į Seimą besibraunančių kandidatų savireklama peržengė sveiko proto ribas. Panevėžio vadovus nokautavo ne opozicija, o savi. Dvi kadencijas Seime dirbantis ir trečiajai išsaugoti kėdę siekiantis konservatorius Julius Dautartas įsijautė į teisėjo vaidmenį ir tiesmukiškai pareiškė, jog Aukštaitijos sostinės vadovai, siekdami sau naudos, sąmoningai ir tyčia daro nusikaltimus miestui.

REKLAMA

Agitaciniame lapelyje juodais darbais apkaltinęs vietos valdžią, seimūnas nepadarė išimties netgi partijos bičiuliui merui krikdemui Vitalijui Satkevičiui.

Nevėžio rinkimų apygardai priklausančio „rožyno“ kvartalo gyventojams į pašto dėžutes išmėtytuose J.Dautarto rinkimų štabo parengtuose agitaciniuose lapeliuose kaltinimai vadovams surašyti netgi su gramatine klaida.

„Neasfaltuoti žvirkeliai – nesugebėjimas Panevėžio miesto savivaldybės valdininkų, tiesiogiai atsakingų už tuos darbus, vykdyti savo pareigas, – sąmoningas ir tyčinis nusikaltimas miestui. Miesto vadovai, žvalgydamiesi naudos sau, delsė ir vilkino darbus sąmoningai“, – rašoma kandidato agitaciniame lape.

REKLAMA
REKLAMA

Kitoje lapo pusėje išspausdinta Seimo kontrolieriaus rašto ištrauka esą yra dokumentas, įrodantis, kokia žala padaryta miestui ir žmonėms. Į kontrolierių J.Dautartas prieš keletą metų kreipėsi dėl žmonių nepasitenkinimą sukėlusių dvigubų standartų asfaltuojant 33-is gatves.

Panevėžio vadovams J.Dautartas priminė ir prieš porą metų iš gatvių išguitus smulkiuosius vežėjus.

Apsiriko dėl rinkimų štabo

Apkaltinti tyčiniais nusikaltimais Panevėžio vadovai neslepia esantys apstulbinti tokios kandidato į Seimą rinkimų štabo sugalvotos reklamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kokios aš naudos turiu, nereikia nė pasakoti. Kaip gyvenau, taip tebegyvenu dviejų kambarių bute, tik dabar jame kartais glaudžiamės net aštuoniese. Manau, J.Dautartas pasirinko ne pačius geriausius draugus į savo rinkimų štabą“, – „Sekundei“ teigė meras V.Satkevičius.

Jis pripažino nesiaiškinęs su J.Dautartu.

V.Satkevičiaus nuomone, politiko nuopelnai Panevėžiui nėra tokie dideli, kaip pačiam kandidatui atrodo.

„Skaitant J.Dautarto programą, atrodo, kad absoliučiai viską jis kontroliuoja. Tačiau kiek Savivaldybės administracija yra rašiusi raštų Panevėžyje rinktiems Seimo nariams ir prašiusi pagalbos, iš vienintelio Petro Luomano sulaukdavo atsakymų. Po Vyriausybės apsilankymo 2010-aisiais gavome 1 mln. Lt maniežo priestatui, ko gero, visi Panevėžyje rinkti seimūnai irgi sakys, kad prie to prisidėjo. O jei jau taip skrupulingai žiūrėtume, kas kiek prisidėjo, visi, balsavusieji už Lietuvos įstojimą į Europos Sąjungą, dabar gali girtis, kad Savivaldybę pasiekianti ES parama – jų nuopelnas“, – teigė V.Satkevičius.

REKLAMA

Jis pripažįsta, kad vis dėlto J.Dautartas neliko visai nuošaly. Panevėžyje pradėjus asfaltuoti gatves parlamentaras kreipėsi į Seimo kontrolierių, kai gyventojai pasipiktino likę be įvažų į kiemus.

„Kai pradėjus darbus įvykdavo konfliktų, neneigiu, kad Seimo nariai skubiai sureaguodavo į savo potencialių rinkėjų skundus“, – pažymi meras.

Norėtų sužinoti, kiek išpešė

Savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė ironizuoja kandidato agitaciniame lape pasigedusi informacijos, kiek, neva sąmoningai padariusi nusikaltimą miestui, gavo naudos.

REKLAMA

„Keista matyti politiko tokius pasisakymus, jo deklaracijomis Savivaldybės administracija yra pasipiktinusi“, – pareiškė K.Vareikienė.

Anot jos, žvyruotų gatvių asfaltavimo procesas strigo dėl viešųjų pirkimų procedūrų ir dėl to miesto vadovus išvadinti sąmoningais nusikaltėliais – neteisinga.

Ji teigė susisiekusi su J.Dautartu, tačiau atsiprašymo nesulaukusi.

„Sutarėme nebesiginčyti, bet abu likome prie savo nuomonių“, – teigė direktorė.

Galėtų ir bylinėtis

Nevėžio rinkimų apygardoje su J.Dautartu dėl Seimo nario mandato besirungiantis „darbietis“ vicemeras Petras Narkevičius neabejoja, kad konkurentas norėjo įgelti specialiai jam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbietis“ teigia buvęs apstulbintas, kad solidžią politinę patirtį turintis kandidatas leido sau švaistytis teiginiais, už kuriuos pats galėtų atsidurti teisiamųjų suole.

„Mane įžeidė teiginiai, kad Panevėžio vadovai apkaltinti sąmoningai ir tyčia padarę nusikaltimą miestui ir siekę sau naudos. Aš taip pat esu vienas iš miesto vadovų ir mane stebina Seimo nario tiesmukiški kaltinimai. Už tokius žodžius būtų galima kreiptis net į teismą“, – kalbėjo P.Narkevičius.

Tačiau „darbietis“ tvirtina nesibylinėsiantis su konkurentu. Jo išplatintą agitacinį lapelį P.Narkevičius įteikęs V.Satkevičiui.

REKLAMA

„Norėjau parodyti merui, kokie procesai vyksta jų partijoje“, – pripažino P.Narkevičius.

J.Dautarto priešrinkiminis opusas šokiravo ne tik nusikaltėliais išvadintus vadovus, bet ir jiems kritikos negailinčią opoziciją.

„J.Dautartas išsijuosęs valgo opozicijos duoną. Duoda saviems smarkiau nei mes. Ir vanoja už tai, ką padarė patys konservatoriai. Tai jų balsai prisidėjo, kad mieste būtų sunaikinti smulkieji vežėjai“, – įvertino Tarybos narys liberalsąjūdininkas Gintaras Šileikis.

Telefonu neišgirdo

Panevėžio valdininkus papiktinusių agitacinių lapelių išspausdinta 2000, tačiau, pasak J.Dautarto, rinkėjus „rožyne“ galėjo pasiekti 300-ai. Kandidatas teigia pats nurodęs rinkimų štabui jų nebeplatinti. Anot jo, tokia rinkimų agitacija buvo parengta, nes „kai kurie kandidatai savinasi Europos Sąjungos pinigus ir deklaruoja tai, kad jie patys tuos projektus padarė“.

REKLAMA

J.Dautarto teigimu, į tokias kalbas jautriai sureagavo jo rinkimų štabas. Esą jis ir sukūręs ažiotažą sukėlusį tekstą.

„Per darbus nespėjau patikrinti, rinkimų štabo atstovas man perskaitė telefonu ir man prasprūdo kai kurie žodžiai, kurių gal neturėjo būti. Todėl paskui pamatęs ir sustabdžiau platinimą“, – „Sekundei“ aiškino J.Dautartas.

Seimūnas teigia negalintis nereaguoti į gyventojų skundus dėl žvyruotų gatvių asfaltavimo – pirmajame etape buvo taikyti dvigubi standartai: vienose gatvėse buvo suprojektuotos įvažos į gyventojų kiemus, kitos liko be jų, antrasis asfaltavimo etapas užsitęsęs iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai Seimo nariai atkreipia dėmesį, kad Savivaldybė klimpsta procedūrose, kadangi ne tik Savivaldybės taryba, bet  ir partijos susiskaldžiusios, mes girdime, kad kalti viešieji pirkimai. Bet tada ramiai sakom, kad kiti miestai kažkodėl susitvarko. Tai yra ne kritika, o atkreipimas dėmesio, kad mes iš tikrųjų nesusitvarkom. Apie tai kalba ir patys panevėžiečiai“, – mano J.Dautartas.

Pasvalio nepamiršo

Politikas atmeta kaltinimus, esą nereaguojantis į Savivaldybės raštus ir nedirbantis su vietine valdžia.

„Tai yra netiesa. Pas mane ir J.Gaidžiūnaitė atvažiuodavo, ir su R.Eitmone šnekamės.  O priekaištai dėl neatsakymo į raštus man net juokingi. Savivaldybė parašo laišką Seimo nariams ir tokį pat ministerijai. Mes ir dirbame su ministerijomis. Juolab kad tie prašymai man būdavo pateikiami paskutiniu momentu“, – aiškino J.Dautartas.

REKLAMA

Jis pripažįsta, kad pastaruosius porą metų jaučiama konfrontacija tarp Panevėžyje rinktų Seimo narių ir vietos valdžios. Parlamentarui neprasprūdo ir Pasvalyje vykusiame renginyje nuskambėję V.Satkevičiaus žodžiai, esą pasvaliečių vienas išsirinktas Seimo narys nuveikęs daugiau nei Panevėžiui trys.

„Jie nuvažiuoja į Pasvalį ir džiaugiasi, kaip ten gražiai dirbama. Tegul nekaltina vien Seimo narių, o pasižiūri į save ir pasišneka su rinkėjais“, – siūlo politikas.

Vis dėlto, pasak J.Dautarto, nepaisant jo kritikos ir Panevėžio vadovų pasipiktinimo, jis ir toliau dėl stabilumo palaikys opozicijos stabiliai verčiamą iš posto K.Vareikienę.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų