REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ontarijo medicinos organizacija (Ontario Medical Association, OMA) pasiūlė eiti kampanijų prieš rūkymą keliu. Nuo šiol riebių bei saldžių produktų pakuotėse bus skelbiama informacija apie jų žalą kartu su tikroviškomis iliustracijomis, pranešama OMA tinklapyje.

REKLAMA
REKLAMA

Per specialiąją prezentaciją antradienį medikai pristatė kelis pakuočių su perspėjamaisiais paveikslėliais maketus. Pavyzdžiui, buvo pasiūlyta picos dėžė su nesveikų kepenų nuotrauka, sulčių ir gazuoto vandens pakuotės su cukrinio diabeto padariniais ir keptų bulvyčių kartoninė pakuotė su raginimu kovoti su nutukimo problema lygiai taip pat kaip su rūkymu.

REKLAMA

Be to, Kanados gydytojai siūlo sumažinti mokestį, taikomą naudingam produktui ir didesniu mokesčiu apmokestinti kenksmingą maisto prekę, apriboti jos reklamą tarp vaikų ir pardavimus per pramogų ir sporto renginius, kur gausu jaunimo. Kaip tikina OMA, daugiau nei du trečdaliai suaugusių Kanados gyventojų kenčia nuo antsvorio (36 proc.) arba nutukimo (23 proc.). Tarp vaikų šis rodiklis siekia 31,5 proc., kai tuo tarpu dar devintajame dešimtmetyje jis siekė nuo 14 iki 18 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Kanados maisto ir vartojimo prekių organizacijos viceprezidentas Derekas Naiboras (Derek Nighor) pavadino maisto su tabaku sulyginimą „šokiruojančiu“. „Jie demonstruoja atskirus produktus ir konkrečias jų kategorijas, bet ignoruoja subalansuoto maisto idėją, o tai, mano nuomone, yra labai neatsakinga“, - pridūrė D. Naiboras.

Medikų nuomone, OMA kampanija prieš rūkymą, kurią jau kelis dešimtmečius rengia Kanados valdžia, akivaizdžiai duoda rezultatų. Rūkalių skaičius sumažėjo nuo beveik 50 proc. šalies gyventojų septintajame dešimtmetyje iki mažiau nei 20 proc. Per tuos metus buvo didinami mokesčiai cigaretėms, platinama informacija apie rūkymo žalą, taikomi griežti apribojimai tabako reklamai. Kanada buvo pirmoji šalis pasaulyje, kuri 2000 metais inicijavo šiurpinančius cigarečių pakelių paveikslėlius.

Išvakarėse Didžioji Britanija pristatė naują maisto produktų pakuotės standartą, siekdama padėti pirkėjams pasirinkti sveikesnius produktus ir sumažinti nutukimo rizikas. Pakuočių dizainas bus pakeistas nuo kitų metų. Naujojoje pakuotėje bus įspaustas spalvinis kodas, informuojantis vartotoją apie produkto riebalų, druskos, cukraus ir bendrą kalorijų kiekį. Taip pat bus įvertintas šių ingredientų kiekis - „aukštas“, „vidutinis“ ir „žemas“. Be to, pakuotėse bus nurodomas rekomenduojamas kalorijų kiekis, suvartojamas per parą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų