REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vyksta teisėjų, kurie galės spręsti įvairius civilinius ginčus mediacijos būdu, mokymai.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje Teisingumo ministras Remigijus Šimašius sakė, jog lietuviams yra sudaryta galimybė nesibylinėti, o civilinius ginčus spręsti meditacijos būdu: „Lietuviai pratę  užsiimti griežtą poziciją, kad esą teisūs. Tačiau juk net nesikreipiant į teismą galima susitarti ir rasti optimalų sprendimą“.

REKLAMA

Mediacija, anot R. Šimašiaus, daug efektyvesnė priemonė, nei ilgas ir nuobodus bylinėjimasis, kai gaištamas laikas ir sveikata.

Šiuo metu teisėjai apmokomi specialiuose kursuose, kuriuose dalyvauja ir psichologai.

„Ne visi teisėjai gali būti mediatoriais, nes reikia žinoti, kaip kalbėti su žmonėmis, spręsti daugiau psichologines, nei teisines problemas. Bloga taika geriau, nei gera kova“, — sakė R. Šimašius.

Pasak ministro, taikant meditacijos būdą valstybė garantuoja ir nemokamą teisinę pagalbą nepasiturintiems.

REKLAMA
REKLAMA

R. Šimašiaus teigimu, įdomiausia, kad lietuviai siūlymą susitaikyti supranta kaip įžeidimą ir nenorą padėti:  „Mediacija, kaip teisinė priemonė, gali padėti šalims susitaikyti ne tik posėdžių salėje, bet už apvalaus stalo. Juk šiuo metu teismo salės pritaikytos apkasų karui, ne taikiam susitarimui“

Asmenims, kurie sutiks spręsti problemas meditacijos būdu, siūloma mokėti mažesnį žyminį mokestį.

„Jis būtų net dvidešimt procentų mažesnis. Gaila, kad Seimas nepritarė projektui sumažinti mokesčiui“, — apgailestavo ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, meditacijos būdu galima spręsti šeimos bylas, skyrybas, tartis, su kuo augs vaikai.

Ministras pabrėžė, jog net baudžiamojoje teisėje galima būtų taikyti meditaciją: „Juk kartais susitaikymas gali būti efektyvesnis, nei bausmių skyrimas“.

Beje, apgailestavo R. Šimašius, yra kategorija žmonių, kurie niekada nepasiduoda meditacijos procesui ir bylinėsis iki galo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų