REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ambasada Maskvoje nerimauja dėl Kijeve sulaikyto ir į Maskvą perkelto Rusijos opozicijos aktyvisto, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Leonidas Razvožajevas praeitą penktadienį buvo sučiuptas Kijevo gatvėje, kai šiame mieste prašė Jungtinių Tautų (JT) patarimo dėl politinio prieglobsčio. Rusijos tyrėjai jį kaltina masinių neramumų organizavimu. L. Razvožajevas teigia, kad jis buvo pagrobtas ir kankinamas, o Rusijos pareigūnai tvirtina, kad jis pats pasidavė policijai.

REKLAMA

Ukrainos vidaus reikalų ministerija sakė, kad šalies policija į įvykius nesikišo, nes atrodo, kad L. Razvožajevą sulaikė ne nusikaltėliai, o „slaptosios tarnybos“. Ukrainos užsienio reikalų ministerija incidento nekomentavo.

L. Razvožajevas yra Rusijos opozicijos parlamento nario Iljos Ponomariovo padėjėjas ir dviejų opozicijos aktyvistų Sergejaus Udalcovo ir Konstantino Lebedevo sąjungininkas. Praėjusią savaitę Rusijos tyrimų komitetas apklausė S. Udalcovą dėl įtariamo sąmokslo, kurio tikslas - perimti Rusijos valdžią, ir uždraudė jam išvykti iš Maskvos. Byla pradėta po to, kai Kremlių remianti televizija NTV parodė dokumentinį filmą „Protesto anatomija 2“, kuriame rodomas neva nufilmuotas S. Udalcovo susitikimas su pareigūnais iš Gruzijos. Šio susitikimo metu esą aptariamas planas Rusijoje surengti perversmą. Rusijos tyrimų komitetas pranešė, kad dokumentiniame filme metamų kaltinimų pagrindu pradėjo tyrimą prieš S. Udalcovą, L. Razvožajevą, K. Lebedevą ir kitus asmenis.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ambasados Maskvoje spaudos atašė Džozefas Kruzičius (Joseph Kruzich) Rusijos žiniasklaidai sakė, kad Vašingtonas Rusijos užsienio reikalų ministerijai oficialiai pareiškė apie nerimą dėl L. Razvožajevo ir paprašė, kad su juo susiję įvykiai būtų kruopščiai ištirti.

L. Razvožajevas laikomas Maskvos Lefortovo kalėjime, kur antradienį vakare jį lankė žmogaus teisių aktyvistai. Pranešama, kad jis jiems pasakojo, jog kaukėti vyrai Kijeve jį įsodino į furgoną, nuvežė į Rusiją ir rūsyje kankino. L. Razvožajevas sakė dar prieš atvykstant į Maskvą surakintomis rankomis pasirašęs prisipažinimą.

Rusijos tyrimų komitetas teigia, kad L. Razvožajevas sekmadienį, praėjus trims dienoms po jo sulaikymo orderio išdavimo, pats pasidavė pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų