REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendroji Europos Sąjungos (ES) rinka švenčia dvidešimtemį, tačiau ji dar neveikia taik, kaip reikėtų, ketvirtadienį Baltijos investuotojų forume teigė Lietuvos eksportuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Euro klausimas – esminis

SBA koncerno verslo plėtros vadovas Egidijus Valentinavičius džiaugėsi, kad bendroji ES rinka auga.

,,Per šiuos metus mes galėjome integruotis į dideles korporacijas, mūsų našumas geresnis. Tapome kur kas geriau integruoti. Žinoma, laisvas judėjimas pasiteisina, bet ar to užtenka pasakyti kad mes turime vieningą rinką?- klausė vienas iš SBA Group vadovų. – Jei žiūrėtume iš mūsų kaip baldų gamintojų pusės, neįsivaizduoju vieningos rinkos, be vieningos valiutos. Euro klausimas yra esminis, kitaip ES neturi ateities.”

Verslininkas priminė, kad verslo gaminami produktai turi būti tinkami visiems vieningos rinkos regionams, o tai reiškia, kad šioje rinkoje turėtų būti bent jau panašūs arba vienodi klientų segmentai, bet jie labai skiriasi.

,,Kai kalbu apie mūsų pardavimus į ES, naudoju žodį eksportas, nes tai nėra viena rinka”, - bendrosios ES rinkos egzistavimą apibendrino E. Valentinavičius.

Neužtenka dėmesio

,Achema group” prezidentas Arūnas Laurinaitis forume teigė, kad visomis priemonėmis reikia skatinti energetikos rinkos vienijimą.

,,Esame energetinė sala, priklausome nuo vieno energetikos tiekėjo. Reikia investuoti į vieningą energetikos sektorių. Elektros jungtys su Lenkija, Visagino atominė elektrinė į šiuos projektus reikia daug investuoti. Gal reiketų ES padalyti į dvi dalis senąsias ir naująsias, sukurti atskirus mechanizmus investicijoms”, - siūlė A. Laurinaitis.

Anot verslininko, bendra rinka yra gerai, bet nėra padaryta viskas, kad būtų apsaugota Europos vidaus rinka, kad būtų vienodos sąlygos konkurencijai.

Kita kliūtis, pasak ,,Achema group” prezidento, yra geležinkelių infrastruktūra.

,,Europos Komisija (EK) dėmesį telkia tik į keleivius, bet krovinių gabenimo infrastruktūros plėtra taip pat labai reikalinga konkurencingumui didinti, – diskusijoje sakė verslininkas. – Mums reikia ES fondų paramos ir ne visada naujosios ES valstybės narės gauna pakankamai lėšų, kad pasivytų senbuves.”

Verslininkas kartojo, kad Lietuvos ir kitų ES šalių pajėgumai ir gebėjimai skiriasi, taip kuriamos konkurencijai nevienodos sąlygos.

Ms. Emer Daly, EK Bendrosios rinkos valdymo direktorato vadovė priminė bendrosios rinkos svarbą. ,,Jei būsime solidarūs, bus taika, klestėsime, augsime. Ir tai tik skatina pasitempti. 20 metų bendrosios rinkos leido mums sukurti tą klestėjimą”, - teigė EK atstovė.

Pasak jos, laisvas prekių judėjimas šiandien veikia pakankamai gerai, dėl žmonių judėjimo ir darbo laisvės dar yra neištaisytų trūkumų, o tuo metu bendroji paslaugų rinka dar tik žengia pirmuosius žingsnius.

,,Paslaugos dabar yra iššūkis. Bet kai kurių valstybių galvos pasako: taip, mes tą darysime, keisime sistemą, padarysime vieningą energetikos rinką, jei jos nepritartų mums nepasisiektų niekad”, - dėstė ekspertė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų