REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

CNN praneša, kad Turkijos vyriausybė jausmingai kreipėsi į kurdų kalinius prašydama nutraukti bado streiką, trunkantį jau daugiau kaip mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministras Sadullahas Erginas kreipėsi į kurdus per televiziją lankydamas Sincan kalėjimą Turkijos sostinėje.

REKLAMA

„Aš prašau visų kurdų kalinių ir sulaikytųjų, kurie vykdo bado akciją: šventės išvakarėse, dėl savo pačių kūno, sveikatos ir mylimų žmonių, nutraukite badavimą“, – sakė ministras.

Šventė „Ergin“ nurodo į islamišką „Aukos šventę“ arba „ Kurban Bayrami“, kurią Turkijoje bus galima stebėti nuo ketvirtadienio. Tai šventė kurios metu pažymima hadža (kasmetinio musulmonų piligrimystės į Meką laikotarpio) pabaiga.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministras teigė, kad mažiausiai 680 kalinių šiuo metu vykdo bado streiką visoje Turkijoje. Kai kurie protestuotojai maisto nelietė jau 43 dienas ir yra vis daugiau nerimaujama dėl jų sparčiai blogėjančios būklės. Pasak Gonul Sonbahar, žmogaus teisių asociacijos kalėjimų komisijos narės, protestuotojai kelia tris pagrindinius reikalavimus:  paleisti įkalintą kurdų sukilėlių vadą Abdullahą Ocalaną, suteikti teisę mokytis kurdų kalba ir vartoti kurdų kalbą Turkijos teismuose.

Ocalanas yra vienas iš Kurdistano darbininkų partijos (KDP) įkūrėjų, kuris vykdė 30 metų trunkantį partizaninį karą prieš Turkiją. Nors jis yra įkalintas Turkijos kalėjime nuo jo sugavimo 1999 m., partijos kovotojai tęsia kovą prieš šalie svaldžią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgo konflikto metu, kuris jau pareikalavo 30 tūkst. gyvybių, partija pakeitė savo reikalavimus nuo atskiros kurdų valstybės sukūrimo iki kurdų kultūros ir lingvistinių teisių plėtros ir Ocalano paleidimo.

Dešimtmečius Turkija diskriminavo kurdus, kurie yra didžiausia šalies mažuma ir sudaro apytiksliai 20 proc. visos Turkijos populiacijos. Kurdų kalba buvo uždrausta ir kurdus imta vadinti „kalnų turkais“.

Turkijos ministro pirmininko Recepo Tayyipo Erdogano valdymo dešimtmečiu siekta pradėti kalbas su kurdų populiacija. Šiam „santykių atšilimui“ priklausė ir slaptos valdžios derybos su KDP 2005. Ministro pirmininko partija ėmėsi ir kitų iniciatyvų kurdų atžvilgiu, pavyzdžiui, sumažino draudimus mokyti kurdų kalba, įkurtas televizijos kanalas kurdų kalba, rodomas noras atsiprašyti už diskriminacines  politikas praeityje.

REKLAMA

Tačiau su KDP siejamas smurtas pastaruoju metu stipriai išaugo. Tarptautinė krizių grupė teigia, kad Turkijos vykdomi kurdų aktyvistų areštai  prisidėjo prie kai kurių KDP narių radikalizacijos. Grupės analitikas Hughas Pope's teigia, kad nors Erdoganas dėl kurdų padarė daugiau nei bet kas kitas iki šiol, tačiau legitimių kurdų politikų areštai  nulėmė, kad daug jaunų kurdų ėmė veikti KDP argumentai dėl legitimios kovos.

Teisingumo ministras kalėjime bandė atkreipti dėmesį į  vykdomas reformas ir teigė bandysiantys pasiekti, kad būtų leista mokytis kurdų kalba. Tačiau Ocalano paleidimo klausimo jis neminėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų