REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalbos apie finansus neaplenkia nė vienos šeimos. Be abejo, pasiekia jos ir vaikų ausis. Ir ne tik kalbos, bet ir skaudūs faktai. Jei jūsų šeimos pajamos taip pat juntamai sumažėjo arba kylant kainoms tenka mažinti išlaidas, vengti „nepatogaus“ pokalbio su vaiku būtų klaida.

REKLAMA
REKLAMA

O kaip gi kalbėti apie šeimos finansus su pačiais jauniausiais šeimos nariais: darželinukais, pradinukais?

REKLAMA

1. Visų pirma tiesiog kuo dažniau nuoširdžiai pasikalbėkite su savo vaiku. Paklauskite, kaip jis jaučiasi, kas jam šiandien labiausiai rūpi. Gali būti, kad maloniai nustebsite – galbūt jis dar nė nespėjo pastebėti, jog šeima susidūrė su sunkumais, ir didžiausia problema – ne tai, kad ir vėl nenuvykote į vandens atrakcionų parką, o tai, kad kito kiemo berniukai nuolat okupuoja jų kiemo sūpynes. Jei skirsite dėmesio kasdienėms jo problemoms ir rūpesčiams, tikėtina, kad neįgyvendintos materialios svajonės pasitrauks į antrą planą.

REKLAMA
REKLAMA

2. Mokyklinio amžiaus sulaukusiam vaikui galima jam suprantama kalba paaiškinti apie Europą krestelėjusią finansinę krizę, tačiau jos sąsajos su jūsų šeimos situacija jam vis tiek atrodys pakankamai tolimos. Todėl visuotinė situacija Lietuvoje ir Europoje jūsų pokalbiui turėtų būti tik fonas, o ne pagrindinė tema.

3. Priešmokyklinukiui ir pradinukui bus patogiausia suprasti labiau apčiuopiamas pablogėjusių šeimos finansų priežastis, tad iliustruokite realiais, kasdieniais pavyzdžiais: jūsų pagamintų prekių perka mažiau, ateina mažiau klientų, darbuotojams sumažino algas, kainos kyla, išėjote nemokamų atostogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Svarbiausia – pabrėžkite savo optimizmą ir nusiteikimą, kad ateity bus geriau. Net jei prieš pokalbį reikės kaip reikiant pasikapstyti savo vidiniuose resursuose ir po krislelį surinkti pasitikėjimo savimi likučius.

5. Atsikratykite kaltės jausmo. Dėl susiklosčiusios situacijos jūsų šeima nekalta, o sumažėję šeimos pajamos nėra gėda, tai – tik laikini sunkumai. Stenkitės pabrėžti vaikui jų laikinumą ir tai, kad su sunkumais reikia kovoti: pasidalinkite svarstymais, ką jūs ketinate daryti, kaip norėtumėte taupyti, o galbūt turite planų, kaip galėtumėte uždirbti daugiau.

REKLAMA

6. Išnaudokite progą pasimokyti patys ir vaiką išmokti svarbių pamokų: kodėl reikia taupyti pinigus net tada, kai jų netrūksta, kaip galima išsiversti su mažesnėmis pajamomis, kaip atskirti daiktus, kurie yra būtini, nuo daiktų, kurie tėra akimirkos užgaida.

7. Sutelkite dėmesį į tai, ką jau turite. Paraginkite labiau tausoti, pataisyti, naujai panaudoti senus daiktus. Tai ne tik nukreips mintis nuo nusivylimo, kad kažko negalima įsigyti šią minutę, bet ir ugdys fantaziją, kūrybingumą, gebėjimą ieškoti netradicinių sprendimų.

REKLAMA

8. Pratinkite vaiką prie minties, kad atskaitos taškas – jūsų šeima, o ne jo draugų ar kaimynų šeimos. Todėl beprasmiška lyginti, ką gali jie ir ko negalite jūs. Visada yra labiau ir mažiau pasiturinčių žmonių, galiausiai ir kiekviena šeima savaip paskirsto pajamas.

9. Aptarkite su vaiku, kaip jis gali prisidėti prie visos šeimos problemų sprendimo. Net ir patys mažiausieji jau pajėgūs imtis taupymo programos: apsvarstykite, kurių mokamų malonumų galite atsisakyti, kuriuos – pakeisti kitais, pigesniais, o kam išties verta pataupyti.

10. Svarbiausia – apgaubkite vaiką meile ir dėmesiu. Tai nieko nekainuoja, tačiau išties saugo nuo daugybės negandų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų