REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva, kurios energetika yra priklausoma nuo trečiųjų šalių, vis neapsisprendžia dėl atominės elektrinės statybų. Visagino atominės elektrinės generalinis direktorius ir valdybos narys Dr. Rimantas Vaitkus tarptautinėje energetikos konferencijoje bandė dar kartą pažvelgti į teigiamas šio projekto puses.

Lietuva, kurios energetika yra priklausoma nuo trečiųjų šalių, vis neapsisprendžia dėl atominės elektrinės statybų. Visagino atominės elektrinės generalinis direktorius ir valdybos narys Dr. Rimantas Vaitkus tarptautinėje energetikos konferencijoje bandė dar kartą pažvelgti į teigiamas šio projekto puses.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš pradžių abejojau, ar konferencija surengta tinkamu laiku – gal reikėjo diskutuoti prieš referendumą? Tačiau dabar matau, kad taip dar geriau, nes galime matyti realią situaciją šalyje“, - sakė R. Vaitkus.

REKLAMA

Anot jo, Lietuva sėkmingam atominės elektrinės projekto įgyvendinimui turi viską, ko reikia – žinias, darbo jėgą ir patirtį. Projekto atžvilgiu Lietuvoje palankiai yra nusiteikusi ir visa Europa. Tiesa, konferencijos pradžioje įžanginį žodį taręs Mr. Bruno Kaspar, Generalinis garbės konsulas, Šveicarijos generalinis konsulatas Vilniuje, sakė tikįs, kad Lietuvos vyriausybė atsižvelgs į referendumo rezultatus.

„Norėčiau, kad būtume tokie vargšai, kaip Šveicarai“, - su ironija prisiminė jo žodžius R. Vaitkus. Anot jo, Šveicarijos sugebėjimas savo šalyje daugumą klausimų spręsti referendumo pagalba yra pagirtinas, tačiau Lietuvai iki to dar reikia priaugti.

REKLAMA
REKLAMA

„Elektros energijos iš skirtingų šaltinių kompleksas Šveicarijoje yra vienas geriausių pavyzdžių pasaulyje. Turėdami pajėgias vėjo jėgaines, jie naudoja 60 proc. atominės energijos. Tačiau neaišku, ką apie tai Šveicarijos gyventojai pasakys referendume po keleto metų“, - sakė R. Vaitkus.

Pasak specialisto, Lietuvos energetikos ir ekonomikos klimatas yra gana panašus į Norvegijos ar Suomijos. Šios šalys naudoja apie 40 proc. atominės energijos bei vysto energijos gamybą iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

„Lietuvoje referendumas parodė mūsų šalie gyventojų nuomonę. Tačiau, mano manymu, tai nėra vien Lietuvos reikalas – tai yra viso Baltijos regiono projektas. Kaip žinia, 2006-ais metais trijų šalių ministrai pirmininkai paskelbė apie galimas atominės elektrinės statybas Ignalinos AE vietoje. Manau būtų sąžininga referendumą rengti visose trijose šalyse“, - sakė R. Vaitkus, kurio nuomone būtų neprotinga neišnaudoti šalyje esančios infrastruktūros. Alternatyvios elektrinės statybos, pasak specialisto, būtų nevaisingos, nes tokia elektrinė nebūtų konkurencinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priklausomybė

Šiuo metu Lietuva importuoja 34 proc. dujų iš ne Europos sąjungos šalių. Su palyginti nedideliais kiekiais elektros energijos, pagaminamos Elektrėnų jėgainėje, be savo atominės elektrinės Lietuva turės importuoti apie 75 proc. dujų elektros gamybai. Tai reiškia apie 2 bilijonus litų išlaidų per metus.

„Jei būčiau eksportuotojų pusėje, nė už ką neleisčiau Lietuvai pasistatyti atominės elektrinės, nes tai puiki pirkėja, kasmet atnešanti apie 5 mln. eurų per metus“, - sakė R. Vaitkus. Jo teigimu, dėl šios priežasties vyksta tokios aršios kovos. Tačiau net ir pastačius atominę elektrinę, vis vien tektų importuoti apie 18 proc. elektros energijos ar jos gamybai skirtų dujų.

REKLAMA

„Visagino atominės elektrinės potencialas gaminti konkurencingą elektros energiją, kurios kaina būtų apie 18-20 lietuviškų centų, leidžia pagaminti 200 MW elektros energijos“, - sakė R. Vaitkus, manantis, kad Lietuva gali pasigaminti pakankamai elektros energijos išnaudodama visus, taip pat ir atsinaujinančius energijos šaltinius. Jo teigimu, vėliau ketinama statyti alternatyvias elektros jėgaines didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tačiau tam ir reikia vietinės valdžios pritarimo.

Ragina pasikliauti skaičiavimais

Specialisto teigimu, vieną atominės reaktorių vietoj dviejų, būtų sudėtinga, todėl galutinis sprendimas turėtų būti paremtas realios situacijos argumentais ir realiais paskaičiavimais.

REKLAMA

„Reikia pasikliauti nepriklausomų ekspertų skaičiavimais. Tokius pačius skaičiavimus atliko Šveicarija ir Lenkija, kurios gavo tokius pačius skaičiavimų rezultatus“, - sakė R. Vaitkus.

„Hitachi“ paskaičiavimais, pastačius elektrinę elektros kaina Lietuvoje turėtų būti apie 20-25 centus, priklausomai nuo įvairių ekonominių veiksnių. Tiek elektros kaina, tiek saugumas priklauso nuo „Hitachi“ kruopštumo, kuris, anot R. Vaitkaus, yra neabejotinai išskirtinis.

„Už projekto sėkmę atsakinga ne tik Lietuva, bet visos projekto dalyvės. Yra pasakyta, kad jei projektas nebus konkurencingas, jis nebus įgyvendinamas. Todėl, jei paskaičiavimai rodo gerus rezultatus, reikia statyti elektrinę, paleisti ją visu pajėgumu ir įgyti šią nepamainomą konkurencijos priemonę“, -sakė R. Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų