REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vadinti Kiniją valiutos manipuliatore yra populiaru, tačiau šiuo metu taip teigti būtų neteisinga. Manipuliavimas valiuta buvo aktualus 2000, 2004 ar 2008 metais. Tačiau ne 2012-aisiais. Pastariasiais metais Kinija padarė nemenką pažangą, o valiutų manipuliacijomis dabar daugiau užsiima kitos veikėjos, rašo „Washington Post“.

Valiutomis manipuliuojančios šalys stengiasi dirbtinai sumažinti savo valiutos vertę tam, kad jų eksportas būtų pigesnis, pavyzdžiui, lyginant su JAV prekėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Kinija nėra didžiausia pasaulio valiutos manipuliatorė ir nė iš tolo neprilygsta kai kurioms kitoms šalims. Singapūras ir Taivanas daugiau manipuliuoja už Kiniją. Šiomis dienomis didesne manipuliacija užsiima ir Šveicarija su Japonija. Be to, yra ir tokios šalys kaip Izraelis, kurios gal nėra didesnės manipuliatorės už Kiniją, bet jai prilygsta. Žinoma, šios šalys nėra tokios didelės kaip Kinija, tad į jas yra kreipiama žymiai mažiau dėmesio.

REKLAMA

Kinija daro pažangą. Šalis pastaraisiais metais leido savo valiutai nemenkai pabrangti. Kinijos einamoji sąskaita 2007 m. pasiekė savo viršūnę – 10,7 proc. BVP. Šiais metais panašu, kad ji sieks tik 2 proc. Kinijos BVP.

Pasak ekonomisto Nicholaso Lardy, JAV galėjo imtis veiksmų prieš Kiniją prieš kokius penkis metus, bet ne dabar.

Ekonomistas iš Petersono tarptautinės ekonomikos instituto teigia, kad JAV turėtų daugiau dėmesio kreipti į visą pasaulinį manipuliavimą valiuta, kuris itin išplito tiek tarp besivystančių, tiek tarp išsivysčiusių šalių per pastaruosius dešimt metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų